Τον Οκτώβριο, βάσει χρονοδιαγράμματος, και εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, αναμένεται να τεθούν σε πιλοτική λειτουργία οι νέοι σταθμοί τηλεϊατρικής στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και να ξεκινήσει η εκπαίδευση του προσωπικού, στο πλαίσιο του προγράμματος τηλεϊατρικής που εφαρμόζει η 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

Το έργο, ύψους 1,42 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κοινοπραξία ΟΤΕ – Intracom Telecom. Στόχος του έργου είναι η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) σε κάθε απομακρυσμένη «κουκίδα» του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (σε νησιά όπως Τέλενδος, Ψέριμος, Αρκιοί κ.α.) ώστε οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών, ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχει δομή υγείας, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Στην πλήρη του μορφή, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες από σήμερα.

Διαγωνισμός για επέκταση και στην Περιφέρεια Αττικής
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, εντός της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει και η διαγωνιστική διαδικασία για την επέκταση του προγράμματος τηλεϊατρικής στο σύνολο σχεδόν των νησιών της Περιφέρειας Αττικής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,2 εκατ. ευρώ.

Με την επέκταση του ΕΔιΤ στην Περιφέρεια Αττικής θα δημιουργηθούν:
• Νέοι σταθμοί τηλεϊατρικής σε Αντικύθηρα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Γαλατά καθώς επίσης και στα κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού και Αυλώνα.

• Ένας Σταθμός Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ) στο Κέντρο Υγείας Πειραιά ο οποίος θα διαθέτει και ιατρικά εργαλεία.

• Ένας νέος σταθμός στο Πολυιατρείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να παρέχονται υπηρεσίες στα στελέχη της, που υπηρετούν στο νησιωτικό χώρο.

Επιπλέον θα ενισχυθεί η δυνατότητα ανταπόκρισης των νοσοκομείων αναφοράς (ΠΓΝ Αττικόν, ΓΝ Νίκαιας και ΓΝΕ Θριάσιο, ΨΝΑ και ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο) και κατ’ επέκταση η δυνατότητα πρόσβασης των ωφελούμενων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

42 σταθμοί σε όλη τη χώρα
Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής ξεκίνησε στις αρχές του 2016 και λειτουργεί στην περιοχή δράσης της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, η οποία έχει στην αρμοδιότητα της περίπου 300 μονάδες υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολυδύναμα ιατρεία κλπ). Περιλαμβάνει τριάντα Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού – Ασθενούς (ΣΤΙΑ) τοποθετημένους σε απομακρυσμένα σημεία σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία.

Τα νησιά που καλύπτει το δίκτυο τηλεϊατρικής είναι η Αμοργός, η Άνδρος, η Αστυπάλαια, η Ικαρία, η Ίος, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, το Καστελόριζο, τα Κύθηρα, η Κως, η Λέρος, η Λήμνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Μυτιλήνη, η Νάξος, η Νίσυρος, οι Οινούσσες, η Πάρος, η Πάτμος, η Ρόδος, η Σάμος, η Σαντορίνη, η Σίφνος, η Σύμη, η Σύρος, η Τήνος, οι Φούρνοι και η Χίος.

πίσης περιλαμβάνει δώδεκα Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου σε πέντε περιφερειακά νοσοκομεία – Ρόδος, Σάμος, Σύρος, Μυτιλήνη, Χίος – και σε εφτά νοσοκομεία που βρίσκονται στην Αττική: Ασκληπιείο, Τζάνειο, Θριάσιο, Μεταξά, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Αττικόν, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Τέλος, διαθέτει ένα Σταθμό Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου στο ΕΚΕΠΥ. Κάθε μονάδα τηλεϊατρικής αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, κάμερα υψηλής ευκρίνειας, οθόνη και ειδικά ιατρικά όργανα που αναμεταδίδουν ζωντανά τις ενδείξεις των εξετάσεων. Το έργο υλοποίησε ο Όμιλος ΟΤΕ με τεχνολογία της Cisco.