Από την ξέφρενη άνοδο -και πτώση- των χρηματιστηρίων, έως τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, μεσολαβούν 20 συναρπαστικά έτη.

Από την ξέφρενη άνοδο -και πτώση- των χρηματιστηρίων, έως τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, μεσολαβούν 20 συναρπαστικά έτη.

Γράφει ο Δημήτρης Δάφνης, Πρόεδρος του Cosmos Business Systems

Το τέλος του 1999 και η αυγή του 2000 ξεκινούσε με το «άγχος» του «προβλήματος του 2000 (Υ2Κ problem/ bug)! Το μεγάλο challenge της παγκόσμιας τεχνολογικής κοινότητας ήταν να λειτουργήσουν οι υπάρχοντες υπολογιστές και, κυρίως, τα παλιά Mainframes, την 1/1/2000 αναγνωρίζοντας τη νέα ημερομηνία της χιλιετίας και όχι την 1/1/1900… Trends όπως το Internet και τα portals (που οδήγησαν μετά στο .com bubble) ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Παράλληλα, η ξέφρενη άνοδος των Χρηματιστηρίων παγκοσμίως και στην Ελλάδα, φυσικά, δημιουργούσαν μια ευφορία παράλληλα με τη ρευστότητα για τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων και σχεδίων ανάπτυξης στην ψηφιακή τεχνολογία και τις επικοινωνίες. Στις αρχές των ‘00s υπήρξε μια τομή στην κρατική αντιμετώπιση της τεχνολογίας με την ίδρυση της ΚτΠ ΑΕ, την συγκρότηση των πρώτων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του ψηφιακού υπόβαθρου της χώρας μέσω του Γ’ ΚΠΣ και των δύο κύκλων ΕΣΠΑ (ψηφιακή σύγκλιση) και στις αρχές της δεκαετίας του ‘10, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Σε διεθνές επίπεδο, η 20ετία που ξεκίνησε με την προοπτική του Internet, συνεχίστηκε με την εξάπλωση των ευρυζωνικών συνδέσεων , την υλοποίηση του 3G και 4G στην κινητή τηλεφωνία και την ευρεία χρήση των έξυπνων φορητών συσκευών, τη δημιουργία της έννοιας των social media με πρώτη την Facebook το 2004 /5, την παρουσίαση του πρώτου tablet με εμπορική επιτυχία το Πάσχα του 2010 από τον ίδιο τον Steve Jobs, την επινόηση του Cloud Technology ως επέκταση του virtualization, των Bitcoins παράλληλα με την τεχνολογία του Βlockchain, τα Business Analytics, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ρομποτική, τη δημιουργία διεθνών πλατφορμών, όπως για παράδειγμα η Netflix, η Airbnb και η Uber. H εικοσαετία που πέρασε αποτελεί αναμφίβολα την πλέον ταχύτερη μετεξέλιξη στην παγκόσμια ιστορία, της οικονομίας και της εργασίας, της ψυχαγωγίας, της εκπαίδευσης και τηης ζωής των ανθρώπων, γενικά, σε όλο τον πλανήτη.

To ΙΤ
Αν υπάρχει κάτι κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε ότι σφραγίστηκε στην 20ετία που πέρασε, είναι η πλήρης διασύνδεση και ομογενοποίηση του Information Technology με τις Τηλεπικοινωνίες. Η μαζική και απρόσκοπτη λειτουργία της πληροφορικής είναι άμεσα συνυφασμένη με την δυνατότητα διασύνδεσης και της πρόσβασης σε υπολογιστική ισχύ, εφαρμογές και δεδομένα μέσω δικτυακών διατάξεων, ενσύρματων ή ασύρματων. Αυτή η σύγκλιση των δύο «κόσμων» θα καθορίσει πλήρως τις εξελίξεις στα χρόνια που έρχονται – ας φανταστούμε τι αξία θα είχε ένα σύστημα πληρωμών από το τηλέφωνο, χωρίς δίκτυο…

Και το netweek
Η εμφάνιση του netweek και του NetFax στις αρχές της 20ετίας -η ημερήσια ενημέρωση γινόταν μέσω fax (!), πριν υιοθετηθεί το φορμά του email- επανακαθόρισε την αγορά των media τεχνολογίας, ειδικά αν θυμηθούμε ότι οι έντυποι τίτλοι που κυκλοφορούσαν τότε δεν υπάρχουν πλέον (RAM, Computer για Όλους, PC Magazine) και έπιασε την ανάγκη της αγοράς των επιχειρήσεων και των οργανισμών για άμεση πληροφόρηση και την ανάδειξη θεμάτων επικαιρότητας με σύντομο και εστιασμένο (focused) περιεχόμενο. Για τον λόγο αυτό το netweek έχει κατακτήσει την αναγνωσιμότητα, την αξιοπιστία και τη διεισδυτικότητα σε μια πολύ δύσκολη εμπορικά αγορά.

Το μέλλον
Πέραν των διεθνών trend, ανοίγεται ο φιλόδοξος δρόμος του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, αφ΄ενός λόγω της πολιτικής που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση και αφετέρου λόγω της επιτάχυνσης που προκάλεσε η πανδημία σε συνδυασμό με τα κονδύλια από την ΕΕ. Ήδη τα προγράμματα που έχουν ενταχθεί δημιουργούν ευκαιρία για την Εθνική Βιομηχανία Τεχνολογίας (ΙΤ & Telecom), πολλών δισ. ευρώ και χιλιάδων θέσεων εργασίας, που δεν μπορούμε να καλύψουμε με τους υπάρχοντες επιστήμονες και τεχνικούς. Η ευκαιρία δεν περιορίζεται στη μεταπώληση, αλλά στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην χώρα. Ως εκ τούοτυ, οι τομείς λογισμικού, ασφάλειας συστημάτων και των δικτύων είναι οι κλάδοι που θα ανταμείψουν τα νέα στελέχη που θα επενδύσουν σε αυτούς. Και μάλιστα πλουσιοπάροχα!