Σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού θα κινηθεί μέσα στην χρονιά ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος σχεδιάζει δύο νέα projects. Το πρώτο εξ αυτών είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος δικτύου LoRa σε όλη την έκταση του δήμου και μίας πλατφόρμας η οποία, με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, θα επεξεργάζεται τα σήματα από αισθητήρες και θα δίνει τις απαραίτητες λύσεις στα ζητήματα που θα προκύπτουν. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της μελέτης για ένα πλήρως εφαρμόσιμο δίκτυο LoRa με συνολικά 20 vetricals. Η πρώτη αρθρωτή εφαρμογή του συστήματος LoRa θα είναι οι έξυπνοι κάδοι. Πρόκειται για ένα σύστημα αμφίδρομο, το οποίο έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και το οποίο εάν όλα ευοδωθούν και υλοποιηθεί θα αλλάξει ριζικά τη λειτουργία της πόλης», λέει στο NetFAX o Γιάννης Παλαμίδας ειδικός σύμβουλος σε θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης Τεχνολογίας και Πληροφορικής του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και των τεχνικών δελτίων θα ακολουθήσει διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος.

Αρθρωτές εφαρμογές με αισθητήρες

Πέρα από τους έξυπνους κάδους θα ακολουθήσουν μία σειρά και από άλλες αρθρωτές εφαρμογές με τη χρήση αισθητήρων όπως: ελέγχου ενέργειας και πόρων σε κτίρια και χώρους, υδατοροών αμφίδρομης σχέσης σε χώρους πρασίνου, ηχορύπανσης, ποιότητας αέρα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μετεωρολογικοί σταθμοί, μέτρησης όγκου νερού, κίνησης μπαρών, μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, καπνού, πάρκινγκ, πυκνότητας κόσμου σε πλατείες και παραλίες, ελεγχόμενη είσοδο σε αθλητικούς χώρους, καταγραφή κυκλοφορίας, τηλεφροντίδα και σύστημα μείωσης ταχύτητας έξω από τα σχολεία (speed low).

Το δεύτερο project που σχεδιάζει ο δήμος είναι η δημιουργία ενός city application, το οποίο αναμένεται να λανσαριστεί μέχρι το τέλος του 2021. «Στη συγκεκριμένη εφαρμογή, όπου θα εντάξουμε όλα τα application που έχουμε αναπτύξει έως τώρα, οι δημότες θα μπορούν να κάνουν τα πάντα, όπως διεκπεραίωση συναλλαγών με το δήμο, αναφορά προβλημάτων, κ.α.», αναφέρει ο κ. Παλαμίδας.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος έχει αναπτύξει ένα πλήρως ενημερωμένο τουριστικό portal που περιλαμβάνει τα αξιοθέατα του δήμου (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, διαδρομές, παραλίες) καθώς  και τουριστικές πληροφορίες (ξενοδοχεία, χάρτες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης έχει αναπτύξει μια καινοτόμο υπηρεσία για δηλώσεις ιδιοκτησίας, ενώ στόχος είναι μέσα στη χρονιά είναι οι όλες οι αιτήσεις των πολιτών να διεκπεραιώνονται ψηφιακά.