Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα (Οκτώβριος 2024) έχουν συμβασιοποιηθεί έργα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (άνω των 100.000 ευρώ το καθένα) συνολικού συμβατικού ύψους τουλάχιστον 4,34 δισ. ευρώ, με συνολικά 20 αναδόχους. Στην πρώτη πεντάδα με τους μεγαλύτερους «παίχτες» φιγουράρουν οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (OTE, Vodafone, Nova) μαζί με τις εταιρείες πληροφορικής Netcompany/Intrasoft και Unisystems.
Αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της αγοράς αναδεικνύεται ο όμιλος ΟΤΕ (ΟΤΕ/Cosmote) που κατά το παραπάνω διάστημα ανέλαβε συμβάσεις αξίας περίπου 1,24 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 28,3% της συνολικής αξίας των έργων. Σχεδόν το 50% της αξίας των έργων ο ΟΤΕ το έχει αναλάβει ως ο μοναδικός ανάδοχος. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Uni Systems με συνολική αξία υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 543,4 εκατ. ευρώ και μερίδιο 12,5%. Στην 3η θέση βρίσκεται η Netcompany Intrasoft με συνολικές συμβάσεις 434 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε μερίδιο 10%. Στην 4η θέση και στην 5η θέση βλέπουμε τους δύο εναπομείναντες τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά στο χώρο του ICT, διεκδικώντας ένα μέρος της πίτας των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα από την 4η θέση η Vodafone έχει αναλάβει έργα αξίας 410 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 9,5% της συνολικής αξίας. Στο 40% των έργων έχει αναδειχθεί μοναδικός ανάδοχος ενώ στο υπόλοιπο 60% συμμετέχει ως μέλος ενώσεως. Έπεται η Nova που έχει αναλάβει έργα 352 εκατ. ευρώ, υλοποιώντας αυτόνομα το 35% αυτών. Την έκτη θέση καταλαμβάνει η Space Hellas, η οποία από το 2020 μέχρι σήμερα έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της έργα 327 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 7,5% του συνόλου. Το 43,4% της αξίας των συμβάσεων αντιπροσωπεύουν έργα τα οποία η εταιρεία έχει αναλάβει ως μοναδικός ανάδοχος. Στην 7η θέση βλέπουμε την Byte η οποία ανέλαβε από το 2020 έως σήμερα έργα αξίας 228,3 εκατ. ευρώ.
Σημαντικού προϋπολογισμού είναι και οι συμβάσεις που έχει αναλάβει η Cosmos Business Systems των οποίων η αξία τοποθετείται σε 196 εκατ. ευρώ (4,51% του συνόλου). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Q&R, που έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της πρότζεκτ 159 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 3,66% της συνολικής αξίας και η Active, η οποία έχει αναλάβει έργα αξίας 100 εκατ. Τη λίστα με τους 20 αναδόχους συμπληρώνουν οι εταιρείες Profile, Nova ICT, Indigital, SingularLogic, Real Consulting, 01 Solutions Hellas, Intracom Telecom, Amplus, IKnowHow, Performance.
Καθυστερήσεις σε εμβληματικά έργα – Δεν έχουν προβλέψει κονδύλια για τη συντήρηση
Να σημειωθεί πως παρά τον τεράστιο όγκο των συμβασιοποιημένων έργων, δεν υπάρχει πρόνοια για τη συντήρηση των ψηφιακών υποδομών του δημοσίου, ώστε τα πολύπλοκα αυτά έργα να παραμείνουν σε πλήρη λειτουργία και να διαθέτουν τις τελευταίες ενημερώσεις. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Business Systems, Δημήτρης Δάφνης, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, το ετήσιο κόστος για τη συντήρηση των ψηφιακών υποδομών της κρατικής διοίκησης εκτιμάται σε περίπου 750 εκατ. – ένα δις ευρώ ετησίως. Επιπλέον, καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις σε εμβληματικά έργα, όπως το «Σύζευξις» και αριθμό πρότζεκτ ψηφιοποίησης του Δημοσίου.