Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, o Δημήτρης Κοντούλης, Τεχνικός Διευθυντής και ο Στράτος Αμπανός, Business Development Manager της DIS μιλάνε στο netweek για τη θέση της DIS στην ελληνική αγορά Πληροφορικής, για τη σημαντική συνεργασία με την Microsoft και για τις εξειδικευμένες λύσεις που προσφέρει η DIS, καλύπτοντας τις ανάγκες των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

netweek: Ποια είναι η DIS; Ποια είναι η θέση της στην αγορά και ποιοι είναι οι κύριοι άξονες στρατηγικής της;

Παναγιώτης Κυριακόπουλος: Δραστηριοποιούμαστε στην υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού (turn-key solutions) και απευθυνόμαστε στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η εταιρεία επενδύει στρατηγικά στους κλάδους Βιομηχανίας, Χονδρικού Εμπορίου, Λιανικής, Διανομής, Αυτοκινήτου και Υπηρεσιών. Η Microsoft μας έχει εμπιστευθεί τη διάθεση του Microsoft Dynamics AX στην ελληνική αγορά. Σήμερα στο πελατολόγιό μας περιλαμβάνονται πάνω από 150 επιχειρήσεις, όπως οι Ομιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, Aegean Oil, G4S, ELBISCO, Chipita, Jumbo, ΕΒΓΑ, NotosCOM, Motodynamics – Yamaha, HSBC Bank, TEVA Pharmaceutical, κ.α. Η DIS αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Microsoft έχοντας αποκτήσει 8 Gold και 3 Silver competencies, με πάνω από 150 πιστοποιήσεις και 30 συνεργάτες πιστοποιημένους σε προϊόντα Microsoft.

Επίσης έχουμε πιστοποιηθεί με το πρότυπο ISO 9001:2008. Δραστηριοποιούμαστε στο χώρο των ERP, CRM, Business Intelligence και Business Performance Management. Επίσης, προσφέρουμε στην ελληνική επιχειρηματική αγορά το Innovative.ERP, ελληνικό ERP που συμπυκνώνει 35 χρόνια εμπειρίας της ομάδας μας. Τέλος, έχουμε πετύχει να είμαστε κερδοφόροι ακόμη και στην μακροχρόνια περίοδο της οικονομικής ύφεσης, ενώ έχουμε πολύ καλή ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό, προσφέροντας ασφάλεια στους πελάτες μας για μακροχρόνια συνεργασία.

netweek: Με ποιο τρόπο εκμεταλλεύεται η εταιρεία σας τις νέες τεχνολογικές τάσεις;

Παναγιώτης Κυριακόπουλος: Επενδύουμε έντονα στις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα στο Mobility, στο Cloud και Big Data, αφού πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι το όχημα των πελατών μας για ανάπτυξη στη νέα οικονομική πραγματικότητα. Δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του Mobility 15 χρόνια με περισσότερους από 1.000 χρήστες εγκατεστημένη βάση και τώρα επενδύουμε ξανά στις νέες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες και κυρίως σε πλατφόρμα Windows 8.1 (Tablets & Smartphones). Η Microsoft είναι Leader στο Enterprise Mobility και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να είναι με τις νέες επενδύσεις που έχει κάνει στον τομέα αυτόν.

Δημήτρης Κοντούλης: Ένας νέος χώρος είναι το cloud, όπου προσφέρουμε όλες τις λύσεις της Microsoft στο Azure. Αυτές περιλαμβάνουν τόσο το PaaS (Platform as a Service), όσο και τα IaaS (Infrastructure as a Service) και SaaS (Software as a Service). Προσφέρουμε μια σειρά λύσεων που εκμεταλλεύονται το Cloud και μπορούν να προσφέρουν ευέλικτες λύσεις στις εταιρείες τόσο σχετικά με τις δυνατότητες πρόσβασης σε δεδομένα και εφαρμογές από οποιοδήποτε σημείο, όσο και για το κόστος χρήσης τους. Υπό αυτή την έννοια, κάποιος μπορεί να νοικιάσει μια υποδομή hardware, το system software (π.χ. έναν Windows ή SQL server) ή ένα συγκεκριμένο λογισμικό (π.χ. ERP) και να τα χρησιμοποιεί όλα μαζί, νοικιάζοντάς τα με το μήνα. Μάλιστα νοικιάζοντας τις άδειες που κάθε φορά χρειάζεται, μεταφέροντας έτσι κόστος πάγιας επένδυσης σε έξοδα λειτουργίας (CAPEX σε OPEX). Eπίσης παρέχουμε και λύσεις Office 365, μέσω των οποίων οι πελάτες μας μπορούν να πάρουν υπηρεσίες e-mail (Exchange), Collaboration (Lync, SharePoint, Yammer) κ.λπ.

Στράτος Αμπανός: Η νέα γενιά λύσεων mobile ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά των νέων τεχνολογιών στο χώρο ευχρηστίας modern UI apps και επικοινωνιών. Γενικά, στο κομμάτι των επιχειρηματικών λύσεων, στόχος μας είναι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που προκύπτουν σε διαρκώς κινούμενους υπαλλήλους και συνεργάτες ενός οργανισμού. Για παράδειγμα, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Sales Force Automation σύστημα, το οποίο θα διασφαλίζει το collaboration που απαιτείται σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας από τον πωλητή έως τον επιθεωρητή και τις συναφείς εγκρίσεις από τη διοίκηση, ενώ θα ενσωματώνει εργαλεία CRM για τον πωλητή που βρίσκεται στο δρόμο.

Φυσικά, παρέχουμε όλα τα εργαλεία και την πληροφόρηση για την καλλίτερη εξυπηρέτηση του πελάτη του, παρακολουθώντας άμεσα όλες τις νέες ευκαιρίες πώλησης εξασφαλίζοντας στην επιχείρηση αυξημένες πωλήσεις και άμεση πληροφόρηση από παντού. Ένας ακόμη τομέας που καλύπτουμε είναι αυτός του Service Management, τόσο όσον αφορά το χρηματοοικονομικό κομμάτι, όσο και το τεχνικό του μέρος. Η Microsoft έχει επενδύσει σημαντικά στο mobility και είναι πολύ πιο εύκολο οι πελάτες να αφομοιώσουν μια λύση Microsoft που ολοκληρώνεται απρόσκοπτα με όλη την προ-υπάρχουσα στην επιχείρηση υποδομή.

Δημήτρης Κοντούλης: Μέσω των mobile apps υποστηρίζουμε αρκετές επιχειρηματικές περιοχές και τμήματα. Οι εφαρμογές μας επεκτείνονται στο χώρο των κινητών τμημάτων πωλήσεων με τις λύσεις Sales Force Automation, στο χώρο των κινητών υπαλλήλων μέσα από λύσεις Self-Serve που καλύπτουν χώρους project management, καθώς και λύσεις για τον υπάλληλο γενικώς, όπως υποβολές και εγκρίσεις budget, εξοδολογίων, Time Sheets, αδειών κ.λ.π., ενώ υπάρχει και ένα περισσότερο εξειδικευμένο κομμάτι του mobility, το οποίο απευθύνεται στην αγορά του automotive. Στόχος όλων αυτών είναι να εξυπηρετήσουν τη σύγχρονη ανάγκη των υπαλλήλων των επιχειρήσεων να διατηρούν την επαφή τους, να παίρνουν πληροφόρηση, να εκτελούν τις εργασίες τους και να παίρνουν αποφάσεις ενώ είναι σε κίνηση, άμεσα χωρίς καθυστερήσεις ή την ανάγκη να βρεθούν στο γραφείο.

netweek: Γιατί η DIS έχει επενδύσει στο συνολικό πακέτο λύσεων της Microsoft για επιχειρήσεις; Ποια είναι τα οφέλη που έχετε αποκομίσει από αυτή τη συνεργασία και με ποιο τρόπο σας βοηθάει αυτή η συνεργασία, ώστε να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Παναγιώτης Κυριακόπουλος: Καταρχάς, μιλάμε για την νούμερο 1 εταιρεία στον κόσμο στο χώρο της Πληροφορικής και γενικότερα, με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε R&D- περισσότερα από 12δις δολάρια το χρόνο. Αυτό αποτελεί εγγύηση για τον τελικό πελάτη, ότι η σημερινή του επένδυση θα έχει συνέχεια στο μέλλον. Επίσης, η Microsoft είναι η μοναδική εταιρεία που μπορεί να προσφέρει λύσεις και προϊόντα σε μια επιχείρηση σχεδόν σε όλα τα επίπεδα (System Software, Office Automation και Business Applications). Αυτό βοηθάει πολύ τον πελάτη να έχει οικονομίες κλίμακας και ολοκλήρωση των τεχνολογιών, κάτι που μεταφράζεται σε ευχρηστία, ευκολία, εξοικονόμηση χρόνου και ταχύτερη επιστροφή της επένδυσης.

Δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να αποκτήσει μια ενιαία πλατφόρμα και περιβάλλον από το επίπεδο της υποδομής έως και το επίπεδο της πληροφόρησης και του office automation, όποτε χρειαστεί και σε χαμηλό κόστος. Με τη Microsoft συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα εκπαίδευσης και ετοιμότητας στις τεχνολογίες της – με κάθε νέο προϊόν ή έκδοση, εκπαιδευόμαστε και πιστοποιούμαστε σε αυτό. Φυσικά, συνεργαζόμαστε και στον εμπορικό τομέα, ενώ υλοποιούμε μαζί και έργα. Διαμορφώνουμε από κοινού στρατηγική πωλήσεων αξιοποιώντας το expertise και των δύο πλευρών για να προσεγγίσουμε τον κάθε πελάτη με τον καλλίτερο και πιο ποιοτικό τρόπο.

netweek: Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα προϊόντα σας να ξεχωρίζουν από τα αντίστοιχα του ανταγωνισμού;

Παναγιώτης Κυριακόπουλος: Οι πελάτες μας κερδίζουν από την πελατο- κεντρικότητα μας, την τεχνογνωσία μας, το project management, καθώς και όλα αυτά που προσφέρουν οι λύσεις της Microsoft: εγγύηση για το μέλλον, συνεχές χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και βελτίωσης των προϊόντων, χαμηλό κόστος και ολοκλήρωση των τεχνολογιών. Ειδικότερα για το ERP, το οποίο αποτελεί την κεντρική δραστηριότητα της εταιρείας μας, είμαστε οι μοναδικοί που διαθέτουμε το Microsoft Dynamics AX στην Ελλάδα, προϊόν με περισσότερους από 20.000 πελάτες παγκοσμίως, το οποίο και εγκαθιστούμε σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις με απόλυτη επιτυχία (ήδη έχουμε περισσότερες από 20 υλοποιήσεις, με συνολικά 1.500 χρήστες).

Πρόκειται για μια πλήρη λύση all-in-one, που διαθέτει όλο το functionality που χρειάζεται η σύγχρονη επιχείρηση end to end, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από τα προϊόντα του ανταγωνισμού. Παράλληλα, είναι μια ευέλικτη και εύχρηστη λύση που ταιριάζει σε εταιρείες διαφορετικών μεγεθών, ενώ εγκαθίσταται σε πολύ μικρότερο χρόνο από ότι οι αντίστοιχες του ανταγωνισμού και προσαρμόζεται πλήρως στις απαιτήσεις του πελάτη και όχι το ανάποδο όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία 15 χρόνια.

Στράτος Αμπανός: Κυκλοφόρησε φέτος την άνοιξη η νέα έκδοση Dynamics AX 2012 R3, η οποία ενσωματώνει όλη τη λειτουργικότητα, αλλά και μια σειρά επενδύσεων που έκανε η Microsoft σε διάφορες τεχνολογίες και κλάδους. Η τελευταία έκδοση συνεργάζεται στενά με το Microsoft Office και προσφέρει νέες δυνατότητες και εμπειρία στον χρήστη, όσον αφορά τη λειτουργικότητά της, τη διασύνδεση και την ολοκλήρωσή της με τις λύσεις της Microsoft την ευκολία και απλότητα στη χρήση. Οι χρήστες αισθάνονται ότι είναι εξοικειωμένοι με το Dynamics AX και μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν να εργάζονται με αυτό.

Η Microsoft επενδύει στρατηγικά τα τελευταία χρόνια με προτεραιότητα στους κλάδους βιομηχανία, διανομή, λιανική, δημόσιο και υπηρεσίες, φέρνοντας στους πελάτες αυτών των κλάδων έτοιμες λύσεις, με βαθιά λειτουργικότητα και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Και αυτό μπορεί να το πετύχει μια τοπική εταιρεία που θέλει να εφαρμόσει σύγχρονες πρακτικές, μέχρι και η πολυεθνική εταιρεία με πολύπλοκες δομές και διαδικασίες.

Δημήτρης Κοντούλης: Επιπλέον, όλες οι λύσεις της Microsoft έχουν υψηλό επίπεδο παραμετροποίησης και τεχνολογικής αρτιότητας, παρέχοντας υποδομές για Workflow Management, Document Management, Process Control, Enterprise Search, κάτι που μας διευκολύνει να προσαρμόσουμε εύκολα τα Best Practices του Dynamics AX στις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.


netweek: Τι λύσεις προσφέρετε στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας;

Παναγιώτης Κυριακόπουλος: Στο χώρο του automotive ξεκινήσαμε πριν από μια τετραετία τη συνεργασία με την εταιρεία Annata. Έχει αναπτύξει κάθετη λύση με περισσότερους από 50.000 χρήστες παγκοσμίως για το χώρο του αυτοκινήτου ή καλλίτερα για οτιδήποτε έχει σχέση με τη διαχείριση και τον κύκλο ζωής συσκευών που παρακολουθούνται με tracking number όπως τον αριθμό πλαισίου, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, construction equipment, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και εξοπλισμού, καλύπτοντας τις ανάγκες από τον εισαγωγέα μέχρι το δίκτυο λιανικής. Το προϊόν ονομάζεται Annata Dynamics ΙDMS (Importer and Dealer Management System) και έχει αναπτυχθεί στο περιβάλλον του Microsoft Dynamics AX.

Ήδη έχουμε δύο πολύ σημαντικούς πελάτες στο χώρο του automotive που χρησιμοποιούν το Annata IDMS τον Όμιλο Σαρακάκη και τη Μοτοδυναμική. Η συνεργασία μας με την Annata εξελίχθηκε, με αποτέλεσμα να μας ανατεθεί το business development και η διάθεση του προϊόντος στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Εκτιμώ ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα τον επόμενο χρόνο, έχοντας ήδη σημαντικό pipeline.

netweek: Ποια είναι τα οφέλη που αποκόμισαν οι πελάτες σας από το Annata IDMS;

Παναγιώτης Κυριακόπουλος: Πριν το Annata IDMS οι πελάτες μας διέθεταν πολλά διάσπαρτα πληροφοριακά συστήματα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο χρόνο και κόστος για να τα συντηρούν και να τα υποστηρίζουν και αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα αυξημένη πολυπλοκότητα. Με το Annata IDMS αντικαταστάθηκαν όλα αυτά τα ανομοιογενή συστήματα με μια ενιαία πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να κάνουν σήμερα τη δουλειά τους ευκολότερα, γρηγορότερα και με περισσότερη πληροφόρηση. Αυτό, φυσικά, μεταφράζεται σε μοναδική εμπειρία χρήσης, καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και μείωση κόστους, βοηθώντας τις εταιρείες να αντέξουν την κρίση.

Στράτος Αμπανός: Επιπλέον, το προϊόν έδωσε στους πελάτες τη δυνατότητα να εφαρμόσουν διεθνή best practices και να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο την επικοινωνία μεταξύ του κατασκευαστή, του εισαγωγέα και του dealer και τη δυνατότητα σε όλους αυτούς να αποκτήσουν εικόνα 360ο τόσο για τον τελικό χρήστη του οχήματος όσο και για το όχημα. Τους πρόσφερε την εμπειρία ενός διεθνούς κατασκευαστή και βέλτιστες πρακτικές στις διαδικασίες και στο πώς να τηρούνται, κάτι που τους δίνει πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Δημήτρης Κοντούλης: Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μείωσης κόστους και βελτίωσης που διαπίστωσαν οι εταιρείες που υιοθέτησαν το Annata IDMS, ήταν η καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων τους, ο μικρότερος χρόνος διεκπεραίωσης των παραγγελιών από τους dealers, διαφάνεια στη διαχείριση των εγγυήσεων και συνολική βελτίωση της εξυπηρέτησης του τελικού πελάτη.

netweek: Προσφέρετε λύσεις και για τις αγορές του εξωτερικού;

Δημήτρης Κοντούλης: Έχουμε προχωρήσει σε υλοποιήσεις του Microsoft Dynamics AX σε αγορές της Δυτικής Ευρώπης (κυρίως σε Αγγλία και Γερμανία), σε ιδιαίτερα απαιτητικά έργα και με πολλές χιλιάδες χρήστες.

Παναγιώτης Κυριακόπουλος: Καταφέραμε να διεισδύσουμε σε αυτές τις αγορές, παρόλο που οι τιμές μας ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με ανταγωνιστές μας από άλλες χώρες, όπως την Ινδία. Και τα καταφέραμε γιατί αναγνωρίσανε την ποιότητα και την αξία των υπηρεσιών μας. Διαθέτουμε πολύ έμπειρους Software Engineers και Business Consultants, που δίνουν προστιθέμενη αξία στις λύσεις και τα έργα που υλοποιούν οι συνεργάτες μας.

netweek: Πόσες σημαντικές είναι οι πιστοποιήσεις για εσάς;

Παναγιώτης Κυριακόπουλος: Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να είμαστε πιστοποιημένοι στο ανώτερο επίπεδο με ότι ασχολούμαστε. Μέσα στα πλάνα μας είναι μέσα στο πρώτο μισό του 2015 να αποκτήσουμε την πιστοποίηση ISO 27001, που αφορά την ασφάλεια πληροφοριών. Άλλωστε η εκπαίδευση του προσωπικού μας είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε πολύ. Είμαστε εταιρεία παροχής υπηρεσιών και πρέπει αυτό που προσφέρουμε στους πελάτες μας να είναι ποιοτικά διαφοροποιημένο και αναβαθμισμένο σχετικά με τον ανταγωνισμό, αλλά και από αυτό που οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν εσωτερικά μέσω των Διευθύνσεων Πληροφορικής. Για να μας επιλέξουν πρέπει να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία και τεχνογνωσία και για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να εκπαιδεύεσαι (και να πιστοποιείσαι) διαρκώς. Άλλωστε, είμαστε η μοναδική ελληνική εταιρεία που έχουμε αποκτήσει 8 gold και 3 silver competencies από την Microsoft.

netweek: Ποιες είναι οι υπόλοιπες δραστηριότητες σας εκτός από αυτές που μας αναφέρατε ήδη;

Παναγιώτης Κυριακόπουλος: Έχουμε επεκτείνει τη δραστηριότητά μας στο χώρο του System Integration. Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πρότασης προσφέρουμε διαχείριση του hardware και System Software αναλαμβάνοντας για τον πελάτη τη σχεδίαση, προμήθεια και εγκατάσταση της υποδομής του hardware και του Software. Φιλοσοφία μας και προσέγγισή μας είναι να ερευνούμε τι είναι καλύτερο για τον πελάτη και του το προτείνουμε. Θα του συστήσουμε, δηλαδή, το κατάλληλο hardware που χρειάζεται για το software που αγοράζει εξετάζοντας την υπάρχουσα υποδομή του και το όραμά του. Για αυτό συνεργαζόμαστε σχεδόν με όλους τους μεγάλους προμηθευτές Hardware, IBM, HP, Dell, Cisco, EMC χωρίς να είμαστε «δεμένοι» σε κάποιο hardware vendor.

Δημήτρης Κοντούλης: Ένα από τα βασικά προβλήματα που διαπιστώσαμε ότι αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας είναι το πώς διαχειρίζονται το software. Δηλαδή, αν έχουν αγοράσει τις σωστές άδειες χρήσης ή αν αυτό που αγοράζουν το παίρνουν στην καλύτερη τιμή. Εμείς δραστηριοποιούμαστε στρατηγικά στο κομμάτι του volume licensing της Microsoft και είμαστε πιστοποιημένοι σε αυτό στο ανώτερο επίπεδο. Κατά συνέπεια σε συνεργασία με τους πελάτες μας και την Microsoft, βρίσκουμε ποιο είναι το καλύτερο μοντέλο λειτουργίας για τον πελάτη μας, τόσο όσον αφορά το συνολικό κόστος επένδυσης, αλλά και όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες που έχει, ενδεχομένως, μια εταιρεία. Στον τομέα του Microsoft volume licensing έχουμε δραστηριοποιηθεί την τελευταία διετία κι ένα σημαντικό μέρος του τζίρου μας προέρχεται από αυτό.