Μετράει περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας και η πορεία της είναι συνυφασμένη με την πορεία της πληροφορικής στην Ελλάδα! Ο λόγος για την DIS, η οποία συνδυάζει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στον ψηφιακό μετασχηματισμό, παραμένοντας πάντα στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.

Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DIS, μιλάει στο netweek για την μακρά ιστορία της εταιρείας και παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά αυτά της DIS που την καθιστούν έναν κορυφαίο σύμμαχο των επιχειρήσεων στο ταξίδι τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

netweek: 42 χρόνια DIS. Μιλήστε μας λίγο για την ιστορία και την πορεία της.

Παναγιώτης Κυριακόπουλος: 42 χρόνια αλλά η DIS είναι στη νεότητά της. Πάντα με καινοτομία, κοντά στους πελάτες μας μαζί με τα στελέχη μας. Είμαστε από τις λίγες εταιρείες στον χώρο μας που συνεχίζουμε, όντας πρωτοπόροι καινοτόμοι και επιτυχημένοι. Πώς ξεκινήσαμε;
Η DIS ιδρύθηκε το 1982. Ο ιδρυτής της Γιάννης Κυριακόπουλος, μια εμβληματική προσωπικότητα στην αγορά της πληροφορικής αλλά και του επιχειρείν στην Ελλάδα, διέγνωσε την ανάγκη της αγοράς για λύσεις έτοιμων επιχειρηματικών λύσεων ERP. Το ERP ήταν καινοτομία τότε. Δημιουργήσαμε το ComPak/400, ένα πρωτοποριακό προϊόν στην πλατφόρμα AS/400 της IBM. Η οραματική του προσέγγιση οδήγησε στην επιτυχία του ComPak/WIN το 1997. Στην συνέχεια η DIS έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις επιχειρηματικές εξελίξεις στον χώρο της πληροφορικής με τη δημιουργία της LogicDIS, του μεγαλύτερου ομίλου πληροφορικής στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, με 1300 εργαζόμενους, 24 θυγατρικές και 200 Business Partners.

H DIS επανιδρύθηκε το 2006, πάντα στον τομέα των λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού. Η στρατηγική επιλογή μας ήταν στην χρήση επιχειρηματικών λύσεων μεγάλων, διεθνών οίκων και στο χτίσιμο προστιθέμενης αξίας με τη τοπικές βέλτιστες πρακτικές και κάθετες λύσεις. Επιλέξαμε την Microsoft, ως στρατηγικό συνεργάτη. Ξεκινήσαμε με την υλοποίηση των λύσεων ERP Microsoft Axapta. Είμαστε ο πρώτος συνεργάτης της Microsoft που υιοθέτησε την μετάβαση των λύσεων της στο cloud και σήμερα είμαστε κορυφαίος συνεργάτης της στα Microsoft Dynamics 365.
Η επιτυχία της DIS στηρίζεται στα πιστοποιημένα στελέχη της με εμπειρία δεκαετιών, άνθρωποι που καθημερινά στηρίζουν τους 300 και πλέον πελάτες μας σε 30 χώρες.

Ποιο είναι το όραμα και ποια η θέση της DIS στην ελληνική αγορά σήμερα; Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες δραστηριοποίησης της εταιρείας;

Στην DIS μετασχηματίζουμε το αύριο σήμερα. Το όραμά μας είναι να είμαστε ο σταθερός συνεργάτης των επιχειρήσεων και να οδηγούμε την εξέλιξή τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και το περιβάλλον ώστε οι άνθρωποι να μπορούν απρόσκοπτα να απελευθερώνουν τη δημιουργικότητα και τη γνώση τους για να επιτυγχάνουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στα έργα που αναλαμβάνουν.

Παραμένουμε πάντα πιστοί στις αξίες μας:
• Δημιουργούμε αξία που έχει αντίκτυπο. Η αξία είναι το νόμισμα του brand μας
• Είμαστε ανήσυχα πνεύματα. Δεν περιμένουμε να συμβεί το μέλλον. Είμαστε προνοητικοί και αγκαλιάζουμε το νέο.
• Είμαστε προσηλωμένοι στην καινοτομία. Τροφοδοτούμε την πρόοδο με μια βαθιά τεχνογνωσία
• We always deliver!

Με αυτές τις αρχές έχουμε καταφέρει να θεωρούμαστε στην αγορά ως μια κορυφαία εταιρεία στις επιχειρηματικές εφαρμογές, τις εφαρμογές που πρακτικά «τρέχουν» τις επιχειρήσεις.
Η βάση μας είναι τα Microsoft Dynamics 365 και το Power Platform (BI, Apps, Flow). Πάνω στις λύσεις αυτές έχουμε αναπτύξει βέλτιστες πρακτικές από την εμπειρία μας στην Ελλάδα και διεθνώς, προσφέρουμε καθετοποιημένες λύσεις στην Βιομηχανία, το Λιανικό και Χονδρικό εμπόριο, τα Καταναλωτικά προϊόντα, την Αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και οριζόντιες λύσεις για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, τις Πωλήσεις, το Μarketing, την Yποστήριξη Πελατών και τη Διαχείριση του Εταιρικού Ταλέντου.

Τo Cloud Computing αποτελεί κυρίαρχο άξονα του ψηφιακού μετασχηματισμού και βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της DIS. Τι μπορεί να προσφέρει το cloud; Ποιοι είναι οι προβληματισμοί των επιχειρήσεων πριν αποφασίσουν για cloud;

Είμαστε μια εταιρεία του Cloud. Έχουμε υλοποιήσει περισσότερα από 100 έργα στο Cloud. Και η αγορά μας το αναγνωρίζει. Για τρεις συνεχόμενες χρονιές έχουμε βραβευθεί ως ο «Cloud Provider of the Year» στην Ελλάδα στον διαγωνισμό της Μπούσιας.
Τι μας έκανε λοιπόν να ασχοληθούμε με το Cloud, όντας και ο πρώτος συνεργάτης της Microsoft που προσέφερε επιχειρηματικές λύσεις στο Cloud. Όπως ανέφερα είμαστε ανήσυχα πνεύματα. Ότι νέο παρουσιάζεται στον τομέα μας θα το διερευνήσουμε για να δούμε πως μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον αξία στους πελάτες μας.
Δικαιωθήκαμε με την επιλογή μας. Σήμερα είναι αξίωμα ότι για να προχωρήσει μια εταιρία στον ψηφιακό μετασχηματισμό πρέπει να έχει τα συστήματά της στο Cloud.

Πολλοί από τους αγαπητούς αναγνώστες θυμούνται ή και ακόμα «ζούνε» σε on premise περιβάλλον. Τι το χαρακτηρίζει; Διασυνδεδεμένα συστήματα, συνδυασμός hardware, λογισμικού, βάσεων δεδομένων, πιθανόν διαφορετικών ανά σύστημα, δίκτυα. Κάποια στιγμή στην ζωή ενός συστήματος θα χρειαστεί αναβάθμιση. Συνήθως, δύσκολη εμπειρία με σημαντική προσπάθεια και σημαντικό κόστος, ασυμβατότητες, θέματα ασφάλειας κλπ.
Και κυρίως αδυναμία ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών καθώς όλοι οι τεχνολογικοί πάροχοι δεν αναπτύσσουν καινοτομία σε παρωχημένες πλατφόρμες και συστήματα.
Όταν είσαι στο cloud η πλειοψηφία των προβλημάτων που ανέφερα δεν αφορά την εταιρεία. Είναι θέματα του παρόχου των υπηρεσιών cloud. Το λογισμικό παρέχεται ως υπηρεσία Software(as a Service). Η πρόσβαση στα συστήματα είναι διαθέσιμη από παντού και με κάθε συσκευή, φορητούς υπολογιστές, smartphone και tablet. Οι υπηρεσίες Cloud μπορούν εύκολα να αυξηθούν ή να μειωθούν ανάλογα με τη ζήτηση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους πόρους. Μια αύξηση της χωρητικότητας των δεδομένων είναι συνήθως μια αίτηση στον πάροχο (“you pay as you go”). Υπάρχει ασφάλεια με τη χρήση προηγμένης κρυπτογράφησης, ελέγχους πρόσβασης και πιστοποιήσεις συμμόρφωσης. Κάθε αναβάθμιση είναι διαθέσιμη όταν ο πάροχος της τεχνολογίας την κάνει διαθέσιμη. Και όλες οι νέες καινοτόμες λύσεις είναι διαθέσιμες μόνο στο cloud. Ποιοι είναι οι προβληματισμοί που αντιμετωπίζουμε πριν την επιλογή της μετάβασης στο cloud; Σε κάποιους κλάδους υπάρχουν θέματα που πρέπει να διερευνηθούν και αφορούν την συμμόρφωση και κανονιστικά θέματα. Ένας άλλος προβληματισμός αφορά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των επιχειρηματικών δεδομένων καθώς αυτά βρίσκονται σε κάποιο τρίτο οργανισμό. Η εξάρτηση από έναν συνήθως πάροχο της πλατφόρμας είναι επίσης θέμα συζήτησης.
Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί είναι λογικοί. Όμως συνολικά, το ισοζύγιο είναι υπέρ του cloud καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρονται επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να καινοτομούν, και να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά στο σημερινό ψηφιακό τοπίο.

Η DIS διαθέτει μία μεγάλη εξειδίκευση στο συνολικό πακέτο λύσεων της Microsoft για επιχειρήσεις.

Η DIS «always delivers». H επιτυχία μας στηρίζεται στην γνώση. Κάθε στέλεχος της DIS έχει ένα ή περισσότερα πεδία εξειδίκευσης. Το παραπάνω αποδεικνύεται με τις πιστοποιήσεις που λαμβάνει. Όταν το αντικείμενο της εξειδίκευσης εμπλουτίζεται, τα στελέχη μας μελετούν και επαναπιστοποιούνται, έχοντας έτσι σαν εφόδιο τις βασικές γνώσεις, πέρα από την εμπειρία τους να υλοποιούν επιτυχημένα έργα. Προοδεύουμε με την συνεχή βελτίωση της τεχνογνωσία μας.
Οι δεκάδες ατομικές πιστοποιήσεις οδηγούν στις εταιρικές πιστοποιήσεις και εξειδικεύσεις. Η DIS έχει επενδύσει στρατηγικά και διαχρονικά στην σχέση της με την Microsoft. Συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους και κάθε νέα πιστοποίηση είτε ατομική είτε εταιρική την επιτυγχάνουμε.
Πρόσφατα επιτύχαμε την ανώτατη πιστοποίηση για τη λύση Microsoft Dynamics 365 Finance & Operations ως Microsoft Specialization Business Applications – Finance, πρώτος System Integrator συνεργάτης της Microsoft που το επιτυγχάνει στην Ελλάδα και ανάμεσα σε 17 partners στην ΕΜΕΑ.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία ενός επιτυχημένου επιχειρηματικού ψηφιακού μετασχηματισμού;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ο μετασχηματισμός είναι επιχειρηματικός. Η υλοποίηση είναι ψηφιακή και ανοίγει τον ορίζοντα σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, νέες αγορές, νέα επιχειρηματικά μοντέλα.
Έχουμε υλοποιήσει πλειάδα έργων επιχειρηματικού ψηφιακού μετασχηματισμού από κοινού με τους πελάτες μας. Το από κοινού, το τονίζω, έχει μεγάλη σημασία. Από την εμπειρία μας ένα τέτοιο έργο είναι σύνθετο. Σε πρώτη φάση παίζουμε συμβουλευτικό ρόλο στην ηγεσία της επιχείρησης. Στη ηγεσία και όχι στο τμήμα πληροφορικής. Η ηγεσία πρέπει να έχει το όραμα και την στρατηγική η οποία θα υλοποιηθεί από ένα ψηφιακό έργο. Συμβουλεύουμε τα σημαντικά στελέχη που πρέπει να συμμετάσχουν στο έργο και το ρόλο που πρέπει να έχουν. Μαζί με τον πελάτη σχεδιάζουμε τον «οδικό χάρτη» του έργου. Ορόσημα, χρονοδιαγράμματα, πόροι που χρειάζονται, quick wins που θα αποδείξουν την αξία του έργου. Θα αποτυπώσουμε την υπάρχουσα τεχνολογική κατάσταση και θα σχεδιάσουμε μαζί με τον τομέα πληροφορικής την νέα κατάσταση. Στο cloud πάντα, με νέα ή αναβαθμισμένα συστήματα ERP, CRM, HR, BI βάσεις δεδομένων, συστήματα ασφάλειας κλπ. Πάνω στα οποία θα στηριχθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται το next big thing και φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σήμερα. Ποιες είναι οι επενδύσεις και οι κινήσεις της DIS σε αυτό τον τομέα;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι the Next Big Thing. Βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή της τεχνολογίας η οποία θα αλλάξει σε δραματικό βαθμό, όχι μόνο το επιχειρείν αλλά και την προσωπική μας ζωή. Η τελευταία αντίστοιχη τεχνολογία ήταν το διαδίκτυο. Κατ΄ αναλογία είμαστε χρονικά εκεί που ήταν το διαδίκτυο στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Νεωτερισμός με τεράστιους ορίζοντες, προσδοκίες για απίθανα νέα πράγματα, προβληματισμοί για τις επιπτώσεις αλλά και αντίσταση για το άγνωστο νέο.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγεται και αυτή με προσδοκία και αμφισβήτηση, ενώ αναπτύσσεται με ταχύτητα που είναι δύσκολο να την παρακολουθήσει κανείς. Παραδείγματος χάριν το ChatGPT χρειάστηκε 3 μήνες για να φτάσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες.

Στην DIS όπως πάντα έχουμε περιέργεια. Ασχολούμαστε με την Τεχνητή Νοημοσύνη, εκπαιδευόμαστε, δοκιμάζουμε λογισμικά, αλλά προσπαθούμε να είμαστε πρακτικοί.
Υπάρχουν σήμερα λογισμικά που προσαρμόζονται στις λύσεις που έχουμε υλοποιήσει που προσφέρουν άμεση αξία. Με τη λύση Microsoft Dynamics 365 Copilot μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σενάρια που προσφέρουν πληροφορίες που με κλασικά εργαλεία θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος να ευρεθούν και πιθανόν θα ήταν και απαρχαιωμένα.

Για παράδειγμα σκεφτείτε η οικονομική διεύθυνση να μπορούσε να βρει ποιος πελάτης πιθανόν να υπάρχει κίνδυνος να μην πληρώσει. Ή να ανιχνεύσει πιθανή απάτη.
To marketing και οι πωλήσεις να προβλέπουν με μεγάλη πιθανότητα πότε η κατανάλωση κάποιου προϊόντος θα κορυφωθεί σε συγκεκριμένο σημείο πώλησης. Και με βάση αυτή την πρόβλεψη οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώνουν την ακρίβεια της πρόβλεψης της ζήτησης με το σύστημα ERP να βελτιστοποιήσει τη διαχείριση αποθεμάτων, τον προγραμματισμό παραγωγής και την κατανομή πόρων. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα σήμερα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της DIS που την διαφοροποιούν από τους ανταγωνιστές της;

Όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει η DIS έχουμε αναπτύξει μια εταιρική κουλτούρα, το DNA μας. Αυτό το DNA μας κάνει ανταγωνιστικούς και μας διαφοροποιεί. Ποια στοιχεία μας διαφοροποιούν και μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από τον ανταγωνισμό; Πρώτον και κύριο , οι άνθρωποί μας. Είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους της DIS. Κάποιοι από αυτούς είναι μαζί μας περισσότερα από 20 χρόνια. Σε εποχές που ξαναδημιουργήσαμε την εταιρεία. Παρέχουν βοήθεια τους πελάτες μας, τους συμβουλεύουν στο έργο, ξενυχτάνε για να λύσουν το πρόβλημα τους. Η ποιότητά, ο επαγγελματισμός, η τεχνογνωσία και η εμπειρία τους γίνεται γνωστή από τις πρώτες επαφές με τους υποψήφιους πελάτες μας.

Κάτι άλλο που μας διαφοροποιεί είναι οι πελάτες μας. 300 πελάτες, 100 έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, στο cloud. Ισχύει το word of mouth. Ένα επιτυχημένο έργο ποτέ δεν μένει κρυφό. Έπειτα, είναι οι πιστοποιήσεις μας. Πέρα από τα ουσιαστικά έχουμε και τα τυπικά εχέγγυα στην αγορά ότι είμαστε γνώστες.

Τέλος τα βραβεία μας. Τρία συνεχόμενα χρόνια είμαστε ο Cloud Provider of the Year. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο να βλέπεις τις διακρίσεις και την αναγνώριση που έχει συγκεντρώσει η DIS όλα αυτά τα χρόνια για τις εξαιρετικές υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της. Κάθε βραβείο αποτελεί απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης και αφοσίωσης ολόκληρης της ομάδας, η οποία εργάζεται ακούραστα για να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να προσφέρει απαράμιλλες υπηρεσίες. «Είμαστε οι Πρωταθλητές του Ψηφιακού Μετασχηματισμού» και τα επιτεύγματα αυτά υπογραμμίζουν όχι μόνο τις καινοτόμες λύσεις και την εξαιρετική υποστήριξη πελατών που παρέχει η DIS, αλλά αντανακλούν επίσης τη σημαντική συμβολή της εταιρείας στον κλάδο.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;

Η DIS οραματίζεται τον εαυτό της ως ακλόνητο σύμμαχο των επιχειρήσεων, δεσμευμένη να προωθήσει την ανάπτυξή τους εν μέσω των δυναμικών αλλαγών της αγοράς, αγκαλιάζοντας τη μετασχηματιστική δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με μια κληρονομιά που έχει τις ρίζες της στο πρωτοποριακό πνεύμα του ιδρυτή της, η DIS στοχεύει να ηγηθεί της τεχνολογικής καινοτομίας, διατηρώντας παράλληλα μια πελατοκεντρική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Το όραμα της εταιρείας δεν αφορά απλώς την προσαρμογή στην αλλαγή- αφορά το να αποτελεί κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν, διασφαλίζοντας ότι τόσο η DIS όσο και οι πελάτες της θα ευημερούν για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η ακλόνητη αφοσίωση στην καινοτομία, την εξυπηρέτηση των πελατών, τον σεβασμό στον άνθρωπο και την ηγετική αριστεία συμπυκνώνει τη φιλοδοξία της DIS να διαμορφώσει το μέλλον της επιχειρηματικής ανάπτυξης.