Η αγορά για κλασικά συστήματα disaster recovery έχει βιώσει μεγάλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Η έλευση και η αυξανόμενη υιοθέτηση cloud-based DR υπηρεσιών (που επίσης αναφέρονται ως disaster recovery as a service ή DRaaS) έχει μεταμορφώσει την αγορά και έχει σημαντικά αποτελέσματα στην αντικατάσταση των παραδοσιακών DR συστημάτων.
Η αγορά προβλέπεται να παρουσιάσει μια εντυπωσιακή ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 35.7% εντός της περιόδου ανάμεσα στο 2016 και το 2024, σύμφωνα με την Transparency Market Research. Επίσης η Research and Markets προβλέπει πως η αγορά αυτή θα αυξηθεί από τα 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2017 σε 3.3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
Η παγκόσμια αγορά DRaaS έχει τμηματοποιηθεί στα εξής μέρη: τραπεζικό, οικονομικές υπηρεσίες και ασφάλειες, κυβερνητικό, IT και επικοινωνία, media και ψυχαγωγία, manufacturing και logistics και εκπαίδευση. Από αυτούς τους τομείς ο κυβερνητικός συνεισφέρει το κυρίαρχο 18.3% ολόκληρης της αγοράς από το 2015. Η μεγάλη ζήτηση για λύσεις και υπηρεσίες DRaaS στον συγκεκριμένο τομέα αποδίδεται στο αυξημένο επίπεδο ψηφιοποίησης πλήθους διαδικασιών και λειτουργιών, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανάγκης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δημόσιων και προσωπικών δεδομένων.
Η παγκόσμια αγορά DRaaS επίσης αποκτά ένα ευμέγεθες ποσοστό των εσόδων της λόγω των εφαρμογών στο χώρο του IT και των επικοινωνιών, ο οποίος τώρα βιώνει μια ταχεία εξέλιξη χάρη στο μεγάλο αριθμό από startups και νέες online υπηρεσίες που εισάγονται στο online retail market. Οι περισσότερες IT και telecom επιχειρήσεις έχουν τα δεδομένα τους στο cloud και χρειάζονται ένα επαρκές πλάνο disaster recovery για να εξασφαλίσουν την ομαλή και συνεχή δράση των διαδικασιών τους.
Παγκοσμίως, η Βόρεια Αμερική κυριαρχεί στη διεθνή αγορά DRaaS από άποψη εσόδων, καθώς εκτιμάται ότι από το 2015 αποτελεί περισσότερο από το 34% της αγοράς και προβλέπεται να διατηρήσει τη θέση της και στην ακόλουθη περίοδο. Η κυρίαρχη δύναμη που κινεί την αγορά του DRaaS στην Βόρεια Αμερική είναι η παρουσία μεγάλου αριθμού από SMEs που ψάχνουν οικονομικές DRaaS λύσεις και υπηρεσίες. Στα κυβερνητικά τμήματα των ΗΠΑ και στο δημόσιο τομέα επίσης εφαρμόζονται υπηρεσίες DRaaS για να αξιοποιηθούν τα οφέλη τους. Η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού από παρόχους έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση επιλογών σε ανταγωνιστικές τιμές για τις επιχειρήσεις.
Το DR ως στρατηγικό εργαλείο
Από τη σχεδίαση μέχρι την εκτέλεση του, το DR μπορεί να ενδυναμώσει έναν οργανισμό με πολλούς τρόπους. Ο σχεδιασμός ενός DR πλάνου δημιουργεί μια πολύτιμη αυτογνωσία και οδηγεί τελικά σε καλύτερη εστίαση στους πελάτες. Η αυξημένη αξιοπιστία που προσφέρει το DR μπορεί να δράσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το DR μπορεί επίσης να διευκολύνει μια μετακίνηση στο cloud η σε ένα data center. Τέλος, ένα καλώς εφαρμοσμένο πλάνο DR μπορεί να καλλιεργήσει την συνεργασία και την ενότητα.
Αυτογνωσία
Είτε κάνετε back up τα δεδομένα σας σε κάποιο μαγνητικό μέσο, είτε έχετε ήδη εφαρμόσει κάποιας μορφής DR πλάνου ή σκέφτεστε το DRaaS, θα πρέπει να επανεξετάζετε περιοδικά την κατάσταση. Κάθε σοβαρή μελέτη θα πρέπει να ξεκινάει με κάποιου είδους SWOT analysis που να επικεντρώνεται στις αδυναμίες και τις απειλές. Αυτή η ενδοσκόπηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Τι είδους απειλές αντιμετωπίζουμε; Τρομοκρατίας; Τυφώνες; Ransomware;
- Πόσο πιθανό είναι να πλήξουν την επιχείρηση μας και πότε;
- Πόσο ασφαλείς είναι οι εγκαταστάσεις μας;
- Τι είδους επιπτώσεις θα επιφέρει όποια πιθανή αναταραχή στην επιχείρηση μας;
- Ποια συστήματα και εφαρμογές είναι πιο κομβικά για την επιχείρηση; Βρίσκονται στις εγκαταστάσεις μας ή κάπου αλλού;
- Τι αρχιτεκτονική έχουν; (distributed, centralized, cloud, hybrid, Windows, Linux, κλπ.)
- Πόσο θα μας κόστιζε ο χρόνος διακοπής; Το λεπτό, την ώρα, την ημέρα, την βδομάδα;
Πελατοκεντρικότητα
Το Business impact analysis (BIA) θα πρέπει να αναδεικνύει τις συνέπειες που θα επιφέρει κάθε διαμοιρασμός των λειτουργιών, τόσο στην εσωτερική ομάδα όσο και στους εξωτερικούς φορείς. Το αντίκτυπο για τους πελάτες διαφέρει ανάλογα τον κλάδο και την κάθε ξεχωριστή επιχείρηση. Μια επιχείρηση e-commerce μπορεί να αρχίσει να χάνει πελάτες από τα πρώτα δευτερόλεπτα τεχνικών προβλημάτων.
Μια επιχείρηση που διαφημίζει πως έχει εξυπηρέτηση πελατών 24 ώρες το 24ωρο, μπορεί επίσης να βιώσει πλήγμα στην υπόληψή της. Μια προσεκτική ανάλυση μπορεί να υποδείξει πόσο πολύ θα επηρεαστεί το net promoter score (NPS) από μια αναταραχή και μια ανεπαρκή επικοινωνία με τους πελάτες. Καμία καταστροφή δεν θα πρέπει να σας επιτρέψει να θεωρήσετε τους πελάτες σας δεδομένους.
Αξιοπιστία
«Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς» αποτελεί ένα δημοφιλές ρητό των επιχειρήσεων. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει; Σκεφτείτε το εξής νοητικό πείραμα. Εσείς και ένας ανταγωνιστής έχτε πληγεί από την ίδια καταστροφή, αλλά ένας από τους δυο σας επανέρχεται πιο γρήγορα. Η γρήγορη ανάκαμψη θα σας προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αν πληρώσετε το αντίστοιχο κόστος. Όσο μικρότερο είναι το RTO και RPO που στοχεύετε, τόσο περισσότερο θα κοστίσει η εκάστοτε υπηρεσία. Κάθε λύση θα έπρεπε επίσης να είναι καλώς ελεγμένη. « Οι πελάτες σας περιμένουν πως τα συστήματα σας θα είναι online 24/7» λέει ο Scott Woodgate, director στο Microsoft Azure. Σύμφωνα με τον Woodgate ένα από τα πλεονεκτήματα του DRaaS είναι το σχετικά εύκολο testing που προσφέρει.
Αποδοτικότητα
Ας πούμε πως η ηγεσία σας έχει επιχειρηματικούς λόγους για την μετακίνηση σε ένα καινούργιο data center ή την μετάβαση σε ένα hybrid cloud. Μέρος τους σχεδιασμού της μετακίνησης είναι η προετοιμασία για την ύπαρξη μιας πτώσης στο user experience και στα συστήματα. Αν είστε πρόθυμοι να χρησιμοποιήσετε τα DR assets κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, όταν το cloud ή οι φυσικές τοποθεσίες είναι έτοιμες, τότε μπορείτε να κάνετε fail back από το Disaster Recovery, ελαχιστοποιώντας έτσι την αναταραχή.
Ως ένας επαγγελματίας IT, μπορεί να μην θέλετε να ορίσετε αυτά τα γεγονότα ως καταστροφές, αλλά οι επιχειρηματικοί διευθυντές προτιμούν να χρησιμοποιούν τις ήδη υπάρχουσες πηγές όταν επενδύουν στην αλλαγή ταχυτήτων. Σημειώστε επίσης πως το DR από μόνο του μπορεί να είναι μια στρατηγική είσοδος στο cloud, καθώς υπάρχει μικρή διαφορά ανάμεσα στο cloud-based DR και στο cloud migration που απλώς αντιγράφει τις εφαρμογές και τα δεδομένα.
Συνεργασία
Αν ένας οργανισμός δεν είναι καλά προετοιμασμένος ή είναι εσωτερικά διχασμένος, ένα μεμονωμένο περιστατικό θα μπορούσε να πάρει απρόσμενες διαστάσεις και να οδηγήσει σε μακροχρόνιους καταμερισμούς ευθυνών. Αλλά για αυτούς που προνοούν, οι απειλές μπορούν να έχουν ακόμα και ενωτικό χαρακτήρα. Η προετοιμασία από μόνη της όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, περιλαμβάνει την ενδοσκόπηση, επικοινωνία και εστίαση στον πελάτη. Η εμπλοκή όλων των μελών στο σχεδιασμό, τον έλεγχο και την εκτέλεση του DR μπορεί να ενεργοποιήσει έναν θετικό κύκλο. Η προετοιμασία και η επίγνωση μπορεί να επηρεάσει πολλά τμήματα όταν μια επιχείρηση ανάγει σε προτεραιότητα τη δυναμική δράση με στόχο την ανάκαμψη από οποιοδήποτε αριθμό πιθανών καταστροφών.
Πρόσφατα αποτελέσματα ερευνών
Η Unitrends ανακοίνωσε πρόσφατα τα ευρήματα της τέταρτης ετήσιας Unitrends Cloud and Disaster Recovery Survey. Η έρευνα αυτή ρίχνει φως στην σημερινή κατάσταση της προστασίας δεδομένων και του disaster recovery (DR), όπως επίσης και στη στάση των IT τμημάτων απέναντι στη χρήση και τελικά υιοθέτηση των cloud τεχνολογιών. Ενσωματώνοντας στοιχεία από πάνω από 800 ερωτηθέντες επαγγελματίες IT από όλο τον κόσμο, η συγκεκριμένη έρευνα επίσης προσφέρει συμβουλές για την εφαρμογή cloud λύσεων σε πρακτικές data recovery.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν το γεγονός πως πολλοί οργανισμοί δεν ακολουθούν ούτε τις βασικές πρακτικές για την προστασία δεδομένων και το Disaster Recovery. Συγχρόνως στην άλλη άκρη του φάσματος οι πρωτοπόροι στο DR αξιοποιούν όλο και περισσότερο το cloud επιτρέποντας του να παίξει κρίσιμο ρόλο στην ομαλή συνέχεια της επιχείρησης τους. Η αύξηση των δεδομένων συνεχίζει να είναι εκθετική, ωστόσο το φαινόμενο της απώλειας των δεδομένων εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα σε ένα απροσδόκητα υψηλό ποσοστό. 27% από τους ερωτηθέντες δηλώνουν πως καλούνται πλέον να προστατεύσουν πάνω από 100TB δεδομένων, περισσότερο από τη διπλάσια ποσότητα συγκριτικά με το 2016.
Ωστόσο, το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε πως χάνει κάποια από τα δεδομένα του, ένα ποσοστό που δυστυχώς παραμένει σταθερό από το 2016. Η απώλεια δεδομένων συνεχίζει λοιπόν να αποτελεί πρόβλημα για τις επιχειρήσεις.
Πλέον όμως παρατηρείται πως περισσότεροι οργανισμοί διεξάγουν συστηματικά Disaster Recovery tests και έχουν ένα δευτερεύον recovery site. Συγκεκριμένα συγκριτικά με το 2016, 46% περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα λένε πως διεξάγουν DR τεστ κάθε μήνα. Επίσης ένα 75% των επαγγελματιών των IT τμημάτων διεξάγει DR τεστ τουλάχιστον μια φορά το χρόνο συγκριτικά με το 64% που ήταν το 2016.
Επιπροσθέτως, η έρευνα παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 16% στον αριθμό των οργανισμών που στερούνται δεύτερου recovery site για να αποθηκεύουν τα αντίγραφα των δεδομένων τους η να εκτελούν δράσεις ανάκτησης, συγκριτικά με το 2016. Ωστόσο, υπάρχει μια αύξηση κατά 24% στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το δικό τους site ή μια συστεγασμένη εγκατάσταση ως δευτερεύον DR site.
Σύμφωνα με τον Joseph Noonan, VP of product management and marketing στη Unitrends, «αυτοί που ελέγχουν το budget του IT λαμβάνουν τις συγκεκριμένες ανάγκες σοβαρά υπόψη τους, που είναι εμφανές από το μειωμένο αριθμό ερωτηθέντων χωρίς secondary site»
Το cloud λοιπόν συνεχίζει να βλέπει αποδοχή, καθώς ο ρόλος του στο backup και στο data protection ισχυροποιείται. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα εμπιστεύονται το cloud αρκετά για να το χρησιμοποιήσουν για data protection και business continuity. 22% περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το cloud για backup και DR συγκριτικά με το 2016 – μια αξιοσημείωτη πρόοδος σε μόλις δύο χρόνια. Το cloud αντικαθιστά τις παραδοσιακές μεθόδους backup data offsite, καθώς όλο και περισσότεροι αναφέρουν πως κάνουν backup στο cloud (36%) αντί να χρησιμοποιήσουν physical media (31%).
Η αιτία που αναφέρεται πιο συχνά αυτή την εποχή για την αποφυγή υιοθεσίας του cloud είναι το κόστος, συγκριτικά με τους προβληματισμούς τεχνικής φύσεως των προηγούμενων χρόνων.
Ωστόσο μεσαίου μεγέθους κυρίως επιχειρήσεις υστερούν στην υιοθέτηση του cloud. Τα ποσοστά δείχνουν πως στις εταιρείες μεσαίου μεγέθους το cloud adoption είναι 12 με 18% λιγότερο συγκριτικά με μικρότερους και μεγαλύτερους οργανισμούς αντίστοιχα.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρίες τεχνολογίας ηγούνται του ρεύματος του cloud adoption, με το 68% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως χρησιμοποιούν το cloud για Disaster Recovery και Business Continuity (DR/BC) σκοπούς.
«Οι πελάτες είναι μπερδεμένοι σχετικά με το cloud, το DR και ακόμα και τον τρόπο εργασίας στο cloud» τονίζει ο Noonan. «Τα ευρήματα λοιπόν αυτής της μελέτης μπορούν να αξιοποιηθούν για να ενισχυθεί η επιβεβαίωση, της συνεχώς αυξανόμενης ανάγκης, διασφάλισης πως τα δεδομένα είναι διαθέσιμα και ανακτήσιμα ανά πάσα στιγμή».
Ποιότητα των business continuity και disaster recovery plans
Συγχρόνως η Janco Associates μόλις ολοκλήρωσε την ετήσια έκθεση 875 σχεδίων DR/BC. Βάσει αυτής της μελέτης, 19% των οργανισμών που μελετήθηκαν χρειάστηκε να ενεργοποιήσουν μέρος ή και ολόκληρα τα σχέδια τους για DR/BC τουλάχιστον μια φορά τους τελευταίους 12 μήνες για μέρος ή ακόμα και ολόκληρο τον οργανισμό τους.
Ο Victor Janulaitis CEO της Janco Associates είπε, «έχει υπάρξει μια βελτίωση της τάξης του 3% στην γενική ποιότητα των σχεδίων Business Continuity και Disaster Recovery που ενεργοποιήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες.
Ο μόνος τομέας στον οποίο δεν υπήρξε βελτίωση της ποιότητας των σχεδίων DR/BC ήταν στην ανάκαμψη από system hacking breaches και στην πλήρη τήρηση των κανόνων σε επίπεδο προσωπικών δεδομένων και ασφαλείας. Αυτό κυρίως οφείλεται στο GDPR και στην αυξημένη δράση των hackers με νέου τύπου παραβιάσεις που επηρεάζουν τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης».