Τη δημιουργία νέων σημείων ασύρματης πρόσβασης για δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους προβλέπει η υλοποίηση του έργου «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο», συνολικού προϋπολογισμού 14,8 εκατ. ευρώ, το οποίο μπαίνει στην τελική του ευθεία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής».

Τα έργο προβλέπει την εγκατάσταση 11.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε 2.900 περιοχές (κυρίως νησιά και τουριστικούς προορισμούς) ανά την επικράτεια. Στην τελική ευθεία έχει μπει και το έργο δημιουργίας σημείων ασύρματης πρόσβασης στα λεωφορεία και τρόλεϊ του ΟΑΣΑ, συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ περίπου, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση routers σε 2.000 ενεργά οχήματα του οργανισμού (στα κανονικά λεωφορεία θα εγκατασταθεί ένα access points, ενώ στα μεγάλα αρθρωτά λεωφορεία και τρόλει, θα τοποθετηθούν δύο και τρία σημεία ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι επιβάτες).

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την τοποθέτηση του σχετικού εξοπλισμού στα ΜΜΜ της Αθήνας αναμένεται να γίνει έως τα τέλη Μαΐου. Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου περιλάμβανε και τις 1.100 «έξυπνες» στάσεις τηλεματικές, οι οποίες τελικά εξαιρέθηκαν, καθώς απαιτήσουν άλλες προδιαγραφές και διαφορετική (περισσότερο σύνθετη) διαδικασία εγκρίσεων.

Σημειώνεται ότι η μελέτη του έργου για την εγκατάσταση του WiFi στα οχήματα του ΟΑΣΑ είχε ξεκινήσει πριν 1,5-2 χρόνια, ενώ στη νέα προκήρυξη θα έχουν γίνει οι σχετικές επικαιροποιήσεις. Το νέο έργο, μόλις βρεθεί η χρηματοδότηση, θα τρέξει κεντρικά από τον ΟΑΣΑ. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι είχε τρέξει παλιότερα ένα αντίστοιχο πιλοτικό έργο σε λεωφορεία της ΟΣΥ, το οποίο είχε ανασταλεί.