Κάποιοι λένε ότι οι σχέσεις που ξεκινούν με συνοικέσιο είναι συνήθως τυπικές. Η επίσκεψη μας, ως προσκεκλημένοι του ΟΤΕ, στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Telekom στη Βόννη μάλλον διαψεύδει αυτήν την άποψη

Τόσο η Φραγκφούρτη, όπου στεγάζεται το International Net Management Center της Deutsche Telekom, όσο και η Βόννη, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της T-Mobile ήταν ασυνήθιστα ηλιόλουστες για την εποχή. Αυτή η μικροκλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, ώθησε τον Guido Kerkhoff, Member of the Board of Management της Deutsche Telekom και υπεύθυνο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη να δηλώσει ότι «αν η χώρα είχε καθημερινά αυτή την ηλιοφάνεια, η καινοτομία θα εκτοξεύονταν».

Πιθανώς, η έλλειψη γνώσης για τα παράπλευρα αποτελέσματα της συχνής ηλιοφάνειας, όπως φραπέ και διάθεση για χαλαρότερη εργασία, να οδήγησαν τον G. Kerkhoff σε ένα μάλλον βιαστικό συμπέρασμα. Ωστόσο, τα στελέχη της DT θα έχουν στο μέλλον αρκετές ευκαιρίες να αδράξουν εμπειρίες από την ελληνική καινοτομία…

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Παναγή Βουρλούμη
Η ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τους Guido KerkHoff και Hamid Akhavan, Member of the Board of Management και υπεύθυνο για την T-Mobile είχε δύο στιγμές υψηλού ενδιαφέροντος. Η μία ήταν όταν ο Hamid Akhavan ανακοίνωσε μαζί με τον Ζαχαρία Πιπερίδη, Γενικό Εμπορικό Διευθυντή της Cosmote, τη διάθεση του iPhone 3G στην ελληνική αγορά και από το δίκτυο της Cosmote-Γερμανός. Αν και δεύτερη, η Cosmote υποσχέθηκε ότι με μια επιθετική τιμολογιακή πολιτική θα καταφέρει να αξιοποιήσει το όπλο του iPhone 3G για να βοηθήσει τις πωλήσεις της.

Η δεύτερη στιγμή ήταν όταν ξεκίνησαν οι ερωτήσεις σχετικά με την παραμονή του Παναγή Βουρλούμη στο τιμόνι του ΟΤΕ. Αν και ο Πρόεδρος αποφάσισε να χειριστεί προσωπικά το θέμα, η Hamid Akhavan με την υποστήριξη του Guido Kerkhoff που συνεχώς συνηγορούσε με νεύματα, δήλωσε ότι «ο Π. Βουρλούμης είναι αυτή την στιγμή η καλύτερη επιλογή στο τιμόνι της εταιρείας, οι σχέσεις του με το management της DT είναι άψογες και από εκείνον εξαρτάται αν θα παραμείνει στην εταιρεία και μετά τον Ιούνιο».

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να υπάρχει και μια τρίτη στιγμή υψηλού ενδιαφέροντος αλλά στη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν ήταν καλεσμένος ο Νικήτας Αλεξανδρίδης, Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, και έτσι δεν είχε άμεσα την ευκαιρία να απαντήσει στις δηλώσεις του Π. Βουρλούμη. Το έκανε ωστόσο μερικές μέρες αργότερα, δηλώνοντας ότι «η ΕΕΤΤ δεν εμποδίζει τον ΟΤΕ να μειώσει τις τιμές του, και ότι ο ΟΤΕ προσφεύγει σε πολιτικά δικαστήρια για τα πρόστιμα που του επιβάλλονται και συνεχίζει τη μονοπωλιακή συμπεριφορά». Επίσης, πρότεινε στη DT να στήσει άγαλμα του Π. Βουρλούμη σε πλατεία της Βόννης, «αν αυτός καταφέρει να επαναφέρει το μονοπώλιο στην Ελλάδα».

To Μπλε και το Ματζέντα καλώδιο
Η συμβολική σύνδεση δύο καλωδίων στο International Net Management Center της DT στη Φραγκφούρτη αντικατόπτριζε την πραγματική σύνδεση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της DT και του ΟΤΕ, η οποία έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίου και δημιούργησε το πεδίο για τηλεπικοινωνιακές συνέργιες. Η συνέργια είναι μια λέξη κλειδί στην μακροπρόθεσμη αξία της ένωσης των δύο εταιρειών και στόχος είναι να πραγματοποιηθεί σε όλους τους τομείς. Ηδη, σύμφωνα με στελέχη της Deutsche Telekom, το αποτέλεσμα των πρώτων συνεργιών είναι η εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μια ματιά στον επιχειρησιακό χάρτη της DT, ο οποίος πλέον περιλαμβάνει και τον ΟΤΕ, αποδεικνύει τη συμπληρωματικότητα των δύο εταιρειών σε γεωγραφικό επίπεδο. Ωστόσο, το στοίχημα που μένει να κερδηθεί είναι η δημιουργία κοινής αντίληψης σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Π. Βουρλούμης ανάφερε ότι «η παρουσία της DT στη Διοίκηση του ΟΤΕ υλοποιείται ομαλά και υπάρχει από τις δύο πλευρές μεγάλο απόθεμα καλής θέλησης, επιθυμίας συνεργασίας και κατανόησης των ιδιομορφιών».

Νέα πλατφόρμα της DT για ενοποιημένες υπηρεσίες
Νέα υπηρεσία της Deutsche Telekom, η οποία θα είναι διαθέσιμη από το 2ο τρίμηνο του 2009 και θα προσφέρει ενοποίηση κινητού τηλεφώνου, Internet και καλωδιακής τηλεόρασης, παρουσίασε ο Christopher Schlaffer, Διευθυντής προϊόντων και καινοτομίας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Βόννη.

Η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η Deutsche Telekom είναι ανοιχτή σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα και προσφέρει συγχρονισμό multimedia δεδομένων και email. Ετσι, η προσθήκη μιας νέας φωτογραφίας στο κινητό τηλέφωνο διαμοιράζεται αυτόματα τόσο στο προσωπικό portal του χρήστη όσο και στο περιβάλλον της υπηρεσίας IPTV. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει όλους τους τύπους αρχείων και DRM Free μουσική.