Με γοργό ρυθμό προχωρά η οργάνωση από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) της ελληνικής αποστολής για το Mobile World Congress 2022, το οποίο -ιού επιτρέποντος- πρόκειται να πραγματοποιηθεί, με εφαρμογή όλων των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων όσον αφορά στην παρουσία κοινού και εκθετών, το τετραήμερο 28 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου 2022, στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via, στη Βαρκελώνη.

Με κεντρικό μήνυμα «Innovation Unleashed», στόχος της φετινής αποστολής είναι να αναδείξει την καινοτομία που παράγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Συνδιοργανωτές της ελληνικής αποστολής, εκτός του ΣΕΚΕΕ, είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Enterprise Greece

Η ελληνική αποστολή θα έχει παρουσία με δικά της περίπτερα τόσο στην κυρίως έκθεση, όσο  και στην παράπλευρη εκδήλωση 4Y(ears)F(rom)N(ow), που πραγματοποιείται ταυτόχρονα με το MWC και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον χώρο των startups. Το 4YFN είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει επιπλέον δυνατότητες δικτύωσης και αναζήτησης επιχειρηματικών ευκαιριών στις νεοφυείς επιχειρήσεις – μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Αναμένεται, επίσης, η συστράτευση κι άλλων φορέων του οικοσυστήματος που όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την επίσημη ελληνική παρουσία στο MWC, όπως η ΕΕΚΤ, η ΗΕΤΙΑ, ο ΣΕΠΕ, ο ΣΕΠΒΕ κλπ. Επιβεβαιωμένος χορηγός της αποστολής είναι ήδη η Samsung (συνεχίζοντας παράδοση πολλών χρόνων), όμως αναμένεται η υποστήριξη και άλλων επιχειρήσεων του χώρου.

Εκτός των επιχειρήσεων και των φορέων, στη Βαρκελώνη θα βρεθούν, επίσης, προκειμένου να λάβουν μέρος στο παράπλευρο Ministerial Program, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Δήμας, ενώ ως ομιλητές έχουν ακόμα δηλωθεί από ελληνικής πλευράς ο CEO του Ταμείου Phaistos, Αντώνης Τζωρτζακάκης, και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών και ειδικός σε θέματα 5G, Γιάννης Τόμκος.

Συνάντηση «προ-Παρασκευής»
Εκπρόσωποι άνω των 30 εταιριών και φορέων (αρκετοί από τους «παλιούς», αλλά και πολλοί νέοι, με μικρή ή και μηδενική ακόμα παρουσία στη Βαρκελώνη) είχαν τηλε-συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής με τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του ΣΕΚΕΕ, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού τις σχετικές οργανωτικές λεπτομέρειες. Το ενδιαφέρον εκ μέρους της αγοράς είναι έντονο, σε σημείο ώστε να διερευνάται η πιθανότητα ακόμα μεγαλύτερης σε μέγεθος ελληνικής παρουσίας, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Το σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει ήδη για συμμετοχή στην αποστολή για το MWC 2022 αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της δυναμικής που αναπτύσσει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Αυτό που επιδιώκουμε, είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν σημαντικές επαφές με διεθνείς ‘παίκτες’ ώστε να προκύψουν σημαντικά έργα και συνεργασίες», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΚΕΕ.  Μιλώντας στο NetFax, ο Γιώργος Μαρκατάτος τόνισε ότι οι οργανωτές (ο GSMA και η πόλη της Βαρκελώνης) αναμένουν η προσέλευση να πλησιάσει στα προ-Covid επίπεδα, όμως ο ίδιος θεωρεί αυτή την πρόβλεψη υπεραισιόδοξη, πιστεύοντας πως θα κυμανθεί γύρω στις 80.000 επισκέπτες.

Σημαντικό ετήσιο ορόσημο
Το MWC αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα από τα σημαντικότερα ετήσια γεγονότα της παγκόσμιας αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και την προσοχή του συνόλου του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Αποτελεί το κατ’ εξοχήν σημείο συνάντησης των κορυφαίων στελεχών της αγοράς και προσελκύει πλήθος υψηλού επιπέδου επισκέπτες (την τελευταία «κανονική» χρονιά, το 2019, είχε φτάσει τους 120.000) απ’ όλο το φάσμα των επιχειρήσεων οι οποίες βασίζουν τη στρατηγική τους στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η Ελλάδα συμμετέχει στη «μεγάλη γιορτή των ασύρματων επικοινωνιών» (που, τα τελευταία χρόνια, καλύπτει σαφώς περισσότερους τομείς απ’ ό,τι παλαιότερα, καθώς οι συγκεκριμένες επικοινωνίες έχουν επεκταθεί πλέον «κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα») με εθνικό περίπτερο αδιάλειπτα από το 2013, όμως μεμονωμένες ελληνικές συμμετοχές είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.