Η χρήση δίσκων SSD για πρωτογενή αποθήκευση επιταχύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 καθώς οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούν δίσκους HDD μέσω του καναλιού διανομής της δυτικής Ευρώπης εμφάνισαν πτώση 9,4%, σύμφωνα με στοιχεία της Context.

To 93,3% των νέων laptop που πωλήθηκαν το Q4 είχαν δίσκους SSD ως μέσο για πρωτογενή αποθήκευση ενώ το ποσοστό, στο τέλος του 2017 ήταν 66,7%. Αυτό που προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με την Context, είναι ότι οι σκληροί δίσκοι SSD χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο στους επιτραπέζιους υπολογιστές, με το ποσοστό να φτάνει στο τέλος του 2019 στο 82%, σαφώς αυξημένο από το 48,5% το 2017. Η χρήση SSD κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς στις σκανδιναβικές χώρες και την Ολλανδία, ενώ αντίθετα στην νότια Ευρώπη κινείται πιο αργά.

Πού οφείλεται η άνοδος των SSD Η ραγδαία πτώση της τιμής ανά gigabyte που παρατηρήθηκε το 2019 είναι ο κύριος μοχλός επιτάχυνσης της υιοθέτησης SSD, καθώς επιτρέπει στους κατασκευαστές να πωλούν σε ανταγωνιστικές τιμές. Συν τοις άλλοις, οι υπηρεσίες αποθήκευσης μέσω διαδικτύου γίνονται όλο και πιο φθηνές, επομένως υπάρχει λιγότερη ζήτηση για αποθηκευτικά μέσα υψηλής χωρητικότητας.

Ένας ακόμα λόγος που ενισχύει αυτή την τάση, σύμφωνα με την  Context, είναι ότι η πλειονότητα των καταναλωτών έχει δει πλέον τα πλεονεκτήματα που αποφέρουν τα SSD στην καθημερινή χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Με αυτά τα δεδομένα, είναι ασφαλές να πούμε ότι μέχρι το τέλος του 2020, κανένα νέο λάπτοπ που θα πουληθεί στη δυτική Ευρώπη δεν θα έχει δίσκο HDD ως βασικό συστατικό αποθήκευσης και δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα ακολουθήσουν αυτή την τάση και οι επιτραπέζιοι υπολογιστές», καταλήγει η Context.