Θετικά ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα για την ελληνική αποστολή που συμμετέχει στην έκθεση CeBIT, η οποία λαμβάνει χώρα το χρονικό διάστημα 5-9 Μαρτίου, στο Ανόβερο της Γερμανίας.

Η ελληνική αποστολή φιλοξενείται στο Εθνικό Περίπτερο (Hall 3, Stand A08), σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της έκθεσης. Με την παρουσία τους στην έκθεση οι σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην κρίση, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους στις αγορές του εξωτερικού, σε ένα δύσκολο και άκρως ανταγωνιστικό τομέα.

EITO: σε πορεία ανάκαμψης η ελληνική αγορά ΤΠΕ
Στην παρουσίασή του την πρώτη ημέρα της έκθεσης στο Ελληνικό Εθνικό Περίπτερο, ο Dr. Axel Pols, Managing Director της Bitkom Research GmbH και πρόεδρος του EITO Task Force, αναφέρθηκε στις τάσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά ΤΠΕ, αλλά και στα ενθαρρυντικά σημεία ανάκαμψης που διαγράφονται στον ορίζοντα.

Όπως εκτιμά το EITO, οι ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής αναμένεται να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος από τις απώλειες τους τα τελευταία χρόνια. Έτσι, το 2013 η αγορά ΙΤ αναμένεται να αγγίξει τα 1,3 δισ. ευρώ τζίρο, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 2,7% – σε σχέση με το -9,5% το 2012 και το -14,2% το 2011. Παρόλο, λοιπόν, που η ανάπτυξη συνεχίζει να κινείται σε αρνητικά πρόσημα, διαγράφεται μια τάση ανάκαμψης της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΙΤΟ, ο εξοπλισμός Πληροφορικής θα περιορίσει φέτος τις απώλειες του, υποχωρώντας κατά 1,1% σε σχέση με το 12,6% το 2012 και το 24,7% το 2011. Επιπλέον, η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών θα κάνει μέσα στο 2013 τζίρο της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ, με τις συνδέσεις στο Internet και τις υπηρεσίες δεδομένων να αποτελούν τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης της.

Όπως αναφέρει η έρευνα του ΕΙΤΟ, η ΕΕ εξακολουθεί να διατηρεί τη δεύτερη θέση στη διεθνή αγορά ΙCT (μετά τις ΗΠΑ), με τις φορητές συσκευές και apps να αποτελούν τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και υλοποίησης καινοτομιών σήμερα. Η μέτρια ανάπτυξη που χαρακτηρίζει την αγορά ICT στο χώρο της ΕΕ αντικατοπτρίζει την οικονομική δυσπραγία των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται η σημαντικότητα των social media ως πολύτιμο μέσο μάρκετινγκ (ιδιαίτερα για την αγορά του retail), όπως και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της γερμανικής αγοράς IT, με το λογισμικό να βρίσκεται στην πρώτη θέση (μπροστά από τις IT υπηρεσίες και το hardware).

Επιπλέον, για την ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, ο ΕΙΤΟ εκτιμά πως η αξία της το 2013 θα φτάσει τα €684 τρισ. εύρω, καταγράφοντας μια οριακή αύξηση της τάξης του 0,9%. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της έκθεσης στο ελληνικό περίπτερο ολοκληρώθηκε με την επισκόπηση της ευρωπαϊκής και γερμανικής αγοράς τεχνολογίας από τον Αριστοτέλη Καμπαργάνο, ICT Expert.

Οι επιχειρήσεις και οι φορείς του κλάδου που συμμετέχουν ως εκθέτες είναι οι: B.Open, BYTE Computer, Cardisoft, Entersoft, Globo Technologies, Info Quest Technologies, Intrasoft International, MLS Multimedia, Quest Group, Retail-Link, SingularLogic, Uni Systems, Unixfor, VOLTE-TEL Communications, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος
(ΣΕΠΒΕ), Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ).