Μετά την εκτόξευση του ψηφιακού μετασχηματισμού -και λόγω COVID-19- και με την έλευση του 5G, η ψηφιακή αποκέντρωση στην αποθήκευση, επεξεργασία και διάθεση της πληροφορίας αναμένεται να δώσει όχι μόνο λύσεις, αλλά και μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης, σε επιχειρήσεις, developers και end users.

Μετά την εκτόξευση του ψηφιακού μετασχηματισμού -και λόγω COVID-19- και με την έλευση του 5G, η ψηφιακή αποκέντρωση στην αποθήκευση, επεξεργασία και διάθεση της πληροφορίας αναμένεται να δώσει όχι μόνο λύσεις, αλλά και μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης, σε επιχειρήσεις, developers και end users.

Το cloud έδωσε σε όλους την δυνατότητα να αποκτήσουν ψηφιακή παρουσία και προοπτική, δίνοντας χώρο και υπολογιστική δύναμη, απομακρυσμένα και απελευθερωμένα από την φυσική παρουσία και το κόστος υποδομών και συστημάτων. Πολύ σύντομα όμως, έπεσε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας. Η διάχυση του IoT στο αναλογικό κόσμο αύξησε εκθετικά τις ανάγκες για αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων. Καθώς όλο και περισσότερες συσκευές -από security cameras μέχρι ξυριστικές μηχανές- στέλνουν συνεχώς όλο και περισσότερα ψηφιακά δεδομένα σε κάποιο cloud στην άλλη άκρη του Γαλάζιου πλανήτη, εμείς εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από αυτά και απαιτούμε την διάθεση και επεξεργασία τους με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, μέσα από δίκτυα που αναστενάζουν για ανταποκριθούν, δίνοντας στους cloud providers το ρόλο του …Σίσυφου.

To Edge Computing υπόσχεται τη λύση, επανατοποθετώντας μέρος των δεδομένων και υπολογιστικών διεργασιών, όσο πιο κοντά στον τελικό χρήστη γίνεται. Δηλαδή τοπικά και σε όσο περισσότερες εγκαταστάσεις μικρότερης κλίμακας χρειάζεται. Φιλοδοξώντας έτσι να μειώσει τους χρόνους απόκρισης, ανάμεσα σε server και user, φλερτάροντας με αυτούς της off-line επιτόπιας πρόσβασης και ρίχνοντας τις ανάγκες για bandwidth, μαζί με το κόστος μετάβασης σε cloud στο ελάχιστο. Αλλά και σύντομα, με τον συνδυασμό του με το 5G, περνώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πραγματικότητας όλων μας στο επόμενο στάδιο.

Ο πυρετός του Χρυσού… 5G
Με το 5G και τους μεγάλους tech παίκτες (Google, Microsoft, Ericsson, Intel, Cisco, Amazon, Qualcomm, Telefonica, Verizon κ.α.) ήδη στο παιχνίδι, οι προβλέψεις του 2018 για έως 30% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του τομέα Edge Computing φαίνονται ήδη συντηρητικές.
Έρευνα της Allied Market Research θέλει την αγορά του Edge Computing -με αξία 1.734,8 εκατομμύρια δολάρια το 2018- να αγγίζει τα 16.555,6 εκατομμύρια ως το 2025 «πιάνοντας» ετήσιες επιταχύνσεις κοντά στο 33% (κάποιες μελέτες μιλούν ακόμα και για 37%) στα 7 πρώτα χρόνια. Η Gartner εκτιμά ότι μέχρι το 2025, το 75% των δεδομένων θα επεξεργάζονται εκτός κεντρικών cloud και συγκεντρωτικών data centers, σε περιβάλλοντα edge computing. Ενώ κανείς δεν τολμά να προφητεύσει τα νούμερα, αν -όπως έχει προαναγγείλει- η κινεζική κυβέρνηση ενσωματώσει edge διαδικασίες στην περαιτέρω εξέλιξη και εκσυγχρονισμό της κινεζικής βιομηχανίας ως το 2025.

The Sky is the Limit
Είναι μάλλον δύσκολο να εντοπίσει κανείς τους τομείς του ΙοΤ που δεν θα επηρεάσει αυτή η επιτάχυνση. Παρόλα αυτά συγκεκριμένοι τομείς θα μετασχηματιστούν ριζοσπαστικά από την σχεδόν real time διαθεσιμότητα στην αποκεντρωμένη επεξεργασία δεδομένων.
Εμπόριο και logistics – Μεγάλες αλυσίδες retailers ήδη μιλούν για μια “πλούσια εμπειρία πώλησης” για τους πελάτες τους. Εικονικοί shopping assistants θα βοηθούν πελάτες, έξυπνοι καθρέφτες θα δείχνουν μέσω εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας εναλλακτικά σχέδια και χρώματα ρούχων και προϊόντων που δοκιμάζονται σε πραγματικό χρόνο μέσω image processing, που θα μοιράζεται στιγμιαία με φίλους και ενδιαφερόμενους. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία θα διαχειρίζεται και ενημερώνει το στοκ της και τις αποθήκες της αμέσως μόλις ένα προϊόν αφαιρεθεί από το ράφι.
Industry 4.0 – Το αστραπιαίο feedback ανάμεσα σε αισθητήρες και διαχειριστές της απόλυτα αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής, θα επιτρέψει για πρώτη φορά παραγωγή χωρίς το κόστος και το ποσοστό λάθους του ανθρώπινου παράγοντα. Ρομπότ θα επιβλέπονται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα τα διορθώνουν και επισκευάζουν άμεσα. Ανάλογα, η τηλε-γεωργία, όπου η παροχή υπολογιστικής ισχύος στις εκ φύσεως αποκεντρωμένες και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα μονάδες ήταν πάντα πρόκληση, θα αποθεώσει τις εναλλακτικές που 5G και edge φιλοσοφία υπόσχονται. Αλλά ακόμα και εκεί που το ανθρώπινο χέρι είναι αναντικατάστατο, η real time επαυξημένη πραγματικότητα θα επιτρέπει, για παράδειγμα, σε έναν τεχνικό να επισκευάζει ένα σύστημα βλέποντας τρισδιάστατα το tutorial της διεργασίας να προβάλλεται επάνω στο σύστημα που δουλεύει, καθοδηγώντας τον και επιτρέποντας την εξ αποστάσεως επίβλεψη του σε πραγματικό χρόνο.
Τηλε-ιατρική – Φανταστείτε τώρα την διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω σαν την εξ αποστάσεως εξέταση ενός ασθενή από το γιατρό του, ειδικά όταν σε καταστάσεις πανδημίας δεν μπορούν να έρθουν σε φυσική επαφή και πρέπει να κρατηθούν πάση θυσία εκτός νοσοκομείων. Ή απαιτείται παροχή πρώτων βοηθειών με εξ αποστάσεως ιατρική καθοδήγηση από γιατρό με την βοήθεια 3d virtual απεικόνισης.

Το τέλος του latency
Συνδυάστε τώρα όλα τα παραπάνω σε τομείς που υποφέρουν από τις καθυστερήσεις δικτύωσης, όπως το online multi-player gaming, την τηλε- εκπαίδευση (ειδικά με χρήση virtual reality) και τη διαχείριση έξυπνων πόλεων που θα ελέγχουν από τα αυτόνομα οχήματα και την κυκλοφορία, ως τα σκουπίδια και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας. Ή τον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα, όπου οι καινούργιες ταχύτητες και η επιπλέον αξιοπιστία, θα επιτρέπουν επιτάχυνση στην επεξεργασία πραγματικά σύγχρονων δεδομένων από τα χρηματοοικονομικά μοντέλα πρόβλεψης και ανάλογα γρήγορες επενδυτικές αντιδράσεις.

Το τέλος του Cloud; Κάθε άλλο!
H αποκεντρωμένη λειτουργία θα απαιτεί ένα υβριδικό καθεστώς ανάμεσα σε cloud και edge computing, προσαρμοζόμενο διαρκώς ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και κόστη. H edge εποχή θα δημιουργήσει αναπόφευκτα ζητήματα ασφάλειας, με τα single point failures αποκεντρωμένων συστημάτων στα δημοφιλέστερα σενάρια. Οι ανάγκες για safety backups και virtual disaster sites θα καλύπτονται από τους cloud providers, που θα έχουν πια μικρότερο συνολικό φορτίο, καθώς μέρος του καθημερινού υπολογιστικού workload θα έχει φύγει από τις πλάτες τους. Την θέση του θα έρθει παράλληλα να πάρει ο τομέας των big data που η εκπαίδευση συστημάτων AI και machine learning σε «κεντρικά» απαιτεί, προτού αυτά τα συστήματα αναλαμβάνουν δράση στα αποκεντρωμένα edge περιβάλλοντα.

Ευκαιρίες και προκλήσεις
Η σκακιέρα ξαναστήνεται και οι παίκτες ήδη διαβάζουν τις ευκαιρίες και τον ανταγωνισμό σε μια αγορά-τρόπαιο, που η Grand View Research αποτιμά στα 61,1 δις δολάρια ως το 2030. Κεντρικό ρόλο σε αυτή θα παίξουν οι Communication Service Providers, αφού θα έχουν προνομιακή θέση στο αποκεντρωμένο πια οικοσύστημα, από όπου μόνο αυτοί θα φτάνουν σε όλους τους πελάτες 5G και θα μαθαίνουν πρώτοι τις ανάγκες τους. Θα κληθούν γι’ αυτό να μετασχηματιστούν σε ενορχηστρωτές της νέας πραγματικότητας, που θα περιλαμβάνει ανοιχτό ΑPI και αντίστοιχο επιχειρηματικό μοντέλο για προγραμματιστές και εταιρείες. Ώστε νέοι παίκτες να μπαίνουν για να καλύπτουν τις ανάγκες πελατών και χρηστών, με υπολογιστικές εφαρμογές που θα τους λύνουν τα προβλήματα της αποκεντρωμένης λειτουργίας. Προσθέτοντας έτσι αξία τόσο στα edge συστήματα όσο και στα 5G δίκτυα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι CSPs θα κληθούν να διαφοροποιηθούν για να παίξουν πέρα από τον παραδοσιακό ρόλο τους και αυτόν του παραγωγού υπολογιστικών λύσεων και app, αλλά και όπου απαιτείται, του ενδιάμεσου ανάμεσα στους δημιουργούς λύσεων και τους τους πελάτες του νέου edge περιβάλλοντος. Δημιουργώντας επιπλέον αξία και κέρδη και διαμοιράζοντας τα σε όλο το edge οικοσύστημα.