Ξεκίνησε χθες τις εργασίες του το 4ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ με θέμα "Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης" στο Divani Apollon Palace.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Κατά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Ψηφιακή Επανάσταση που διανύουμε σχολιάζοντας: “οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η ευρυζωνικότητα, διαμορφώνουν νέα δεδομένα, που δε μπορεί, ούτε να αγνοούνται, ούτε να αφήνονται σε δεύτερη προτεραιότητα.
Όποιος δεν εναρμονίζεται, κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο της ανάπτυξης.
Η ευρυζωνικότητα είναι η πλέον προωθημένη υποδομή για τις σύγχρονες ανάγκες της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης, της εργασίας και της υγείας”. Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, αφού καλωσόρισε τους Συνέδρους, τόνισε ότι: “εισερχόμαστε πλέον στην ψηφιακή εποχή της σύγκλισης, πορευόμενοι τάχιστα προς μια πλήρως διασυνδεδεμένη κοινωνία”. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στις “ψηφιακές δικτυακές υποδομές του 21ου αιώνα: το εθνικό ευρυζωνικό δίκτυο πρόσβασης επόμενης γενιάς, τα ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα, τα δίκτυα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και το ψηφιακό μέρισμα.
Οι θεματικές ενότητες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου επικεντρώθηκαν στη σύγκλιση ως μοχλό οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και στις απαραίτητες ρυθμιστικές παρεμβάσεις για τη σύγκλιση. Κεντρικοί ομιλητές της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ήταν o Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο Καθηγητής Nicholas Negroponte, Πρόεδρος του Οργανισμού One Laptop per Child και Συνιδρυτής του MIT Media Laboratory.
Ο Υπουργός, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι “η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, συμβαδίζοντας με συνέπεια με τα νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιεί μία πραγματική επανάσταση στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας και καλύπτει με γοργούς ρυθμούς το ψηφιακό χάσμα που τη χώριζε από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τον τελευταίο χρόνο η ευρυζωνική διείσδυση αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 4.3 μονάδες, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στην 6η θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη αύξηση.
Προχωράμε σε έργα. Έργα σημαντικά που αξιοποιούν την τεχνολογία αιχμής και αποτελούν το κλειδί που θα ανοίξει έναν κόσμο δυνατοτήτων και ευκαιριών για κάθε πολίτη”. O Nicholas Negroponte κατά την κεντρική ομιλία του έδωσε μια νέα διάσταση στον ορισμό της ευρυζωνικότητας αναφέροντας ότι είναι ο αριθμός των bits ανά δευτερόλεπτο (bit/sec) που καταναλώνει ο χρήστης, διαφοροποιώντας την ποιότητα του περιεχομένου από την ταχύτητα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η μελλοντική τάση είναι να εξαφανιστεί το χαρτί ως μέσο επικοινωνίας (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά) διαχωρίζοντάς τα από τις λέξεις και την πληροφορία (ειδήσεις, νέα).