Στην απόρριψη του αιτήματος λήψης άμεσων μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει στην ΕΕΤΤ η Vodafone προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η εταιρεία ζητούσε να σταματήσει η εμπορική διάθεση των προγραμμάτων της Cosmote που έχει, ήδη, εγκρίνει η ΕΕΤΤ, όπως και να μην προχωρήσει η έγκριση των υπόλοιπων πακέτων, διαδικασία που είναι απαραίτητη προκειμένου ο ΟΤΕ να προχωρήσει στην δωρεάν αναβάθμιση της ταχύτητας του ίντερνετ σταθερής των συνδρομητών του.
«Η Vodafone θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ μόλις αυτή της κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες. Και τούτο προφανώς ανεξάρτητα από τη συνέχιση του ήδη υλοποιούμενου εμπορικού πλάνου της για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών νέας γενιάς», ανέφεραν πηγές της Vodafone σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την απόρριψη της αίτηση της εταιρείας.
Επίσης, πηγές της εταιρείας αναφέρουν τα εξής:
«Η αναβάθμιση ταχυτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ούτε βέβαια ξεκίνησε με την ανακοίνωση του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία (ΣΙΑ) τον Δεκέμβριο του 2021.
Αντίθετα, η επένδυση σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα η Vodafone ήταν πρωτοπόρος σε αυτό. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η Vodafone έχει αναβαθμίσει πάνω από 350.000 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη και όχι μόνο διαθέσιμη ταχύτητα.
Το αίτημά μας στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό.
Θεματοφύλακας για αυτό οφείλει να είναι η ρυθμιστική αρχή. Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των πακέτων λιανικής του παρόχου με ΣΙΑ για συμπίεση περιθωρίου εξακολουθεί να γίνεται με το παρωχημένο (και χαρακτηρισμένο από την ίδια την ΕΕΤΤ ως μεταβατικό) μοντέλο του 2011, ενώ η έγκριση του νέου, μετά από διετή διαβούλευση, έχει παγώσει από το Μάρτιο του 2021! Η ρυθμιστική αβεβαιότητα όμως και η αδράνεια δημιουργούν στρεβλώσεις στην υγιή λειτουργία της αγοράς που προκαλεί ζημιά στον τελικό καταναλωτή».