Η δύναμη της τεχνολογίας είναι δεδομένη. Το ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός σε επίπεδο διαδικασιών και νοοτροπίας.

Το αφιέρωμα του netweek πραγματοποιείται σαφώς στο πλαίσιο του ψηφίσματος του νομοσχεδίου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει τις απόψεις φορέων του Δημοσίου που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίησή του. Θελήσαμε, ωστόσο, να φωτίσουμε και την «άλλη» πλευρά. Παραδείγματα χωρών, πόλεων και κοινοτήτων που ήδη τα κατάφεραν στον τομέα του eGovernment.

Οι πρωτοπόροι
Οι πρώτες αναλύσεις γύρω από το θέμα του eGovernment το περιέγραφαν ως «χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ποιότητα των υπηρεσιών». Εδιναν ακόμα την υπόσχεση «to do more with less.» Τότε, βέβαια, η όλη ιδέα παραήταν πρωτοποριακή για τον κρατικό μηχανισμό και τους ανθρώπους του.

Επίσης, μάλλον δεν υπήρχε και μεγάλος προβληματισμός για εξοικονόμηση κόστους ή για αύξηση της παραγωγικότητας. Σήμερα πια, ερχόμαστε πιο κοντά προς το «μέλλον,» με παραδείγματα όπως αυτό της Νότιας Κορέας και του έργου της πόλης New Songdo. Η προσέγγιση αυτή προτείνει ότι πόλεις με πληθυσμό άνω του εκατομμυρίου μπορούν να ενσωματώσουν την τεχνολογία σε κάθε κτίριο, αυτοκίνητο και πηγή ενέργειας.

Αλλο ένα παράδειγμα του μέλλοντος είναι αυτό της πόλης Manor του Τέξας, όπου οι πολίτες υποβάλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους μέσω σχετικού portal. Στο ίδιο portal, οι ιδέες ιεραρχούνται και, εφόσον φτάσουν στην κορυφή της λίστας, υλοποιούνται τα σχετικά έργα.

Οι τρεις τάσεις του σύγχρονου eGovernment
Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του eGovernment αφορά τόσο την τεχνολογία, όσο και τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης. Κεντρικός είναι ο ρόλος της ενοποίησης, της εύκολης τροποποίησης, των shared services και του outsourcing.

Η ενοποίηση, αν και δεν είναι κάτι το καινούριο, γίνεται πλέον σημαντικότερη από ποτέ. Σήμερα δεν υπάρχει ο προϋπολογισμός για ολικές αντικαταστάσεις πλατφόρμας και για μετάβαση των δεδομένων από την παλιά στην καινούρια. Αυτό επιτάσσει ένα πιο εκλεπτυσμένο επίπεδο σχεδιασμού και εκτέλεσης αλλά και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των τμημάτων τα συστήματα (και οι πληροφορίες) των οποίων διασταυρώνονται. Η ενοποίηση είναι ακόμα απαραίτητη σε επίπεδο συστημάτων back και front end. Η δημιουργία web portals είναι μια λύση που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να αυτοεξυπηρετούνται, χωρίς να παρεμβάλλεται προσωπικό από τη μεριά του δημόσιου φορέα.

Οσον αφορά τη δεύτερη τάση, την ευκολία των τροποποιήσεων, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Houston του Τέξας. Εκεί, το προσωπικό του δήμου μπορεί να ενημερώνει το portal έκδοσης αδειών χωρίς να χρειάζεται βοήθεια από τη Διεύθυνση Πληροφορικής ή τους προγραμματιστές της μονάδας eGovernment. Τα συστήματα του μέλλοντος θα επιτρέπουν σε όλους τους χρήστες (ανεξαρτήτως τεχνικών γνώσεων) να ορίζουν ποσά, ροές εργασίας, πιστοποιήσεις και διαδικασίες.

Η πόλη του Abu Dhabi έχει δημιουργήσει περισσότερα από 100 custom workflows στο λογισμικό permitting που χρησιμοποιεί. Οι διοικητές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν λίστες αποδεκτών e-mail και να λαμβάνουν αυτόματη ειδοποίηση κάθε φορά που γίνεται μια συγκεκριμένη αλλαγή σε ένα συγκεκριμένο έργο.

Αυτό έχει ανεβάσει το επίπεδο των διαδικασιών που ακολουθούνται αλλά έχει δημιουργήσει και την ανάγκη για επίβλεψη και διαχείρισή τους.
Η τρίτη τάση, αυτή των shared services και του outsourcing, μοιάζει να απασχολεί τους περισσότερους διοικητικούς φορείς του δημοσίου. Τα εργαλεία αυτοματοποίησης και το virtualization σίγουρα επιταχύνουν την τάση αυτή, καθώς το Internet και το cloud κερδίζουν έδαφος.

Η άποψη του Sid Espinosa, αντιδήμαρχου του Palo Alto της Καλιφόρνια, δίνει τον καλύτερο επίλογο στο κομμάτι αυτό: «Οι πάροχοι τεχνολογίας αντιμετωπίζονται συχνά ως μηχανισμός απόδοσης απρόσωπων και μη-σχηματοποιημένων εξελίξεων με τις οποίες καλείται να παλέψει η τοπική αυτοδιοίκηση. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η απλή καθημερινή χρήση ενός συστήματος, σε συνδυασμό με ένα τεχνοκράτη που σκέφτεται ‘outside of the box’ ή έναν νομαρχιακό φορέα που οραματίζεται έναν νέο τρόπο χρήσης του λογισμικού, είναι αυτό που δίνει πραγματική ώθηση στο eGovernment.»