Κομβική θέση στο στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων στην Ευρώπη καταλαμβάνει, πλέον, το οικοσύστημα του Internet of Things (IoT), με την αξία της αγοράς να εκτιμάται ότι έως το 2019 θα φτάσει τα 250 δις. ευρώ, από τα 111 δις. το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο ΣΕΠΕ από το European IT Observatory (EITO) σε σχετικό report (The Internet of Things in Europe, Driving Change in Every Industry-Bringing Opportunity for Every Tech Player).

Η προβλεπόμενη επίδοση ισοδυναμεί σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 22%, ρυθμός ανάπτυξης σαφέστατα υψηλότερος έναντι όλων των επιμέρους αγορών της βιομηχανίας ψηφιακής οικονομίας. Σύμφωνα με το report, η πιο ισχυρή αγορά για το ΙοΤ στην Ευρώπη είναι η Γερμανία (με μερίδιο 19%), με τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 16%. Επιπλέον, το 53% των ευρωπαϊκών εταιρειών θεωρούν την τεχνολογία και τις εφαρμογές του ΙοΤ στρατηγικής σημασίας,, ενώ το 15% εκτιμά ότι θα μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει μέχρι σήμερα.

Επίσης, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις έχουν δεσμεύσει τμήμα του εταιρικού προϋπολογισμού για επενδύσεις στο ΙοΤ τους επόμενους 12-24 μήνες. Πάντως, το report εντοπίζει και μια μερίδα επιχειρήσεων (23%) που δηλώνει μεν πρόθυμη να πειραματιστεί με το ΙοΤ, αλλά το αξιολογεί ως μη σημαντικό. Τέλος το ποσοστό των εταιρειών, που γυρίζουν εντελώς την πλάτη στη λογική της συνδεσιμότητας, αγγίζει μόλις το 7%.