Με εύρωστους ρυθμούς συνεχίζει να μεγεθύνεται η παγκόσμια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία τόσο το 2018 (+3,1%, 3,247 τρισ. δολάρια), όσο και το 2019 (+2,2%, 3,318 τρισ. δολάρια), αναμένεται να καταγράψει θετικό πρόσημο, λειτουργώντας ως καταλύτης για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ, βάσει της τελευταίας αναφοράς του ΕΙΤΟ.

Αντιθέτως, οριακή υποχώρηση, η οποία ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,1% το 2018 και κατά 0,2% το 2019, αναμένεται να καταγράψει η βιομηχανία ΤΠΕ στην Ελλάδα. Σε απόλυτα μεγέθη, η αξία της αγοράς κατά το τρέχον έτος θα κινηθεί στα επίπεδα των 5,518 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 θα διαμορφωθεί σε περίπου 5,504 δισ. ευρώ. Αντίθετα με το σύνολο του κλάδου ΤΠΕ θα κινηθεί ο τομέας Πληροφορικής, που το 2018 αναμένεται να βελτιώσει τις επιδόσεις του κατά 1,5%, ενώ το επόμενο έτος θα επιστρέψει σε ελαφρά πτωτική πορεία κατά 0,3%, με την αξία της αγοράς να κινείται στο 1,768 δισ. ευρώ φέτος και 1,764 δισ. ευρώ το 2019. Η εικόνα του τομέα Τηλεπικοινωνιών, από την άλλη, θα είναι αρνητική και τα δύο έτη, υποχωρώντας κατά 0,8% το 2018 και κατά 0,2% το 2019, επιδόσεις που θα φέρουν την αξία της αγοράς στα επίπεδα των 3,750 δισ. ευρώ φέτος και 3,741 δισ. ευρώ την επόμενη οικονομική χρήση.

Γιάννης Σύρρος, ΣΕΠΕ: «Πιο σημαντική από ποτέ η ψηφιακή τεχνολογία για τη χώρα μας»
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για την ελληνική και παγκόσμια αγορά, ο Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ και Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη, WITSA δήλωσε στο NetFAX:«Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του ΕΙΤΟ έρχονται να επιβεβαιώσουν το γεγονός πως η ψηφιακή τεχνολογία κατέχει πλέον σημαντικότερο ρόλο από ποτέ στην οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία μιας χώρας. Ο αποδοτικός συνδυασμός κεφαλαιακών επενδύσεων, δεξιοτήτων, επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διακυβέρνησης, πολιτικής σταθερότητας και ανάπτυξης της τεχνολογίας αποτελούν τους απαραίτητους καταλύτες για την αποτελεσματική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε οικονομίας στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, και με μία παγκόσμια ψηφιακή αγορά που αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς 3% παγκοσμίως, οφείλει να συντονιστεί και η χώρα μας».

Ο Γ. Σύρρος σημειώνει ότι μετά τη σκληρή δοκιμασία της δεκαετούς κρίσης, όπου οι επιχειρήσεις του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά σε πολλές περιπτώσεις να διακριθούν και σε παγκόσμιο επίπεδο, διακρίνονται σημάδια σταθερότητας στον κλάδο ΤΠΕ στην Ελλάδα και τον τομέας Πληροφορικής να βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις (αύξηση 1,5% το 2018). «Ταυτόχρονα όμως, όλα τα παραπάνω συνεπάγονται και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου, μία ευκαιρία που επιτέλους πρέπει να αξιοποιήσουμε» συμπληρώνει.