Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στις 23:01 ώρα Ελλάδας και Κύπρου, εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό κοσμοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας ο νέος επικοινωνιακός δορυφόρος Hellas Sat 4, ο οποίος φέρει τις σημαίες των δυο χωρών.

Ο δορυφόρος θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου (39 μοίρες ανατολικά), όπου θα «συναντήσει» τον Hellas Sat 3, που έχει τεθεί σε τροχιά από το 2017. Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες διευρύνοντας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική. Στην εκτόξευση παραβρέθηκαν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δρ Βασίλης Μαγκλάρας, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.

Σε δηλώσεις του μετά την εκτόξευση ο Β. Μαγκλάρας, αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες που αποκτά η Ελλάδα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, «οι οποίες θα αξιοποιηθούν από το στρατό και τα σώματα ασφαλείας για αμυντικούς σκοπούς και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, αλλά και για ως αναπτυξιακό και ερευνητικό εργαλείο». Για τη νέα σελίδα που ανοίγει στη διαστημική ιστορία της Κύπρου και της Ελλάδας μίλησε η Κύπρια Υπουργός, Βασιλική Αναστασιάδου, επισημαίνοντας τα «σημαντικά γεωπολιτικά, τεχνολογικά και εμπορικά οφέλη» που φέρνει αυτό το γεγονός, «με την Κύπρο να ενισχύεται ως κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών».