Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν τη Δευτέρα, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) με την εταιρεία Thales Hellas & Thales Alenia Space (Γαλλία) παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά.

Τη συμφωνία μεταξύ ΕΛΔΟ και Thales Hellas και Thales Alenia Space (Γαλλία) υπέγραψαν από μέρους του ΕΛΔΟ ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και από την πλευρά της εταιρείας Thales Alenia Space ο Αντιπρόεδρος του Domain Observation and Science στη Γαλλία, Marc-Henri SERRE και ο Διευθυντής της Thales Hellas, Αντώνης Δημητρόπουλος. Παρών ήταν και ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα, Christophe Chantepy.

Η συνεργασία του ΕΛΔΟ με μια από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως ηγέτιδες εταιρείες στον κλάδο της αεροδιαστημικής και άμυνας έχει ως στόχο να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ του ΕΛΔΟ και της Thales Alenia Space και Thales Hellas στο πλαίσιο των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών διαστημικών προγραμμάτων με στόχο τη μεγιστοποίηση του ρόλου της ελληνικής βιομηχανίας και επιστημονικής κοινότητας.

Η πρόθεση είναι να δημιουργηθούν συνέργειες, να ενισχυθούν οι δυνατότητες της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας και να ενισχυθεί ο διαστημικός τομέας. H Thales Alenia Space επιθυμεί να αναπτύξει νέες συνεργασίες με την ελληνική βιομηχανία για διαστημικές και επίγειες εφαρμογές φιλοδοξώντας η συνεργασία των δύο εταιριών να μετατρέψει τις προσπάθειες έρευνας και τεχνολογίας σε οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη.

Επιπλέον, ο ΕΛΔΟ επιδιώκει να αναπτύξει και να εφαρμόσει στρατηγικές συνεργασίες με άλλους διαστημικούς οργανισμούς για την εφαρμογή των διαστημικών πολιτικών και εθνικών στρατηγικών στον τομέα του Διαστήματος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται ευκαιρίες ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ των δύο εταιριών, για την ενδυνάμωση και ανταλλαγή γνώσης στον τομέα των διαστημικών προγραμμάτων.