Όραμα υπάρχει, χρήματα είναι διαθέσιμα από πολλές πηγές, όμως λείπουν οι άνθρωποι με γνώσεις και δεξιότητες να το κάνουν πράξη. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα του 12ου Συνεδρίου Future of Cities, της Boussias Events, που ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τις εργασίες του, αργά προχθές, στους φιλόξενους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σε καιρούς ολοένα και πιο ψηφιακούς, όταν τα πάντα εξελίσσονται ραγδαία και οι ανατροπές ακολουθούν η μια την άλλη, οι παθογένειες πολλών δεκαετιών και η χρόνια υποστελέχωση κοστίζουν σήμερα ακριβά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δυσκολεύονται να προχωρήσουν στον πολυπόθητο και εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο Ψηφιακό Μετασχηματισμό τους, «δι’ ιδίων μέσων».

Αυτό ομολόγησαν αμέσως ή εμμέσως δεκάδες δήμαρχοι και ανώτερα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συμμετείχαν μαζί με εκπροσώπους τόσο της Πολιτείας με επικεφαλής τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, όσο και του ευρύτερου οικοσυστήματος στο ετήσιο συνέδριο – θεσμό για το μέλλον των πόλεων. Τα θέματα που εξετάσθηκαν ήταν όλα «πρώτης γραμμής» και άμεσου ενδιαφέροντος για τους σημερινούς δήμους που καλούνται να μετεξελιχθούν το ταχύτερο δυνατό σε ψηφιακές, πράσινες και έξυπνες πόλεις, όχι γιατί είναι μόδα και υπάρχουν χρήματα, εθνικά ή ευρωπαϊκά, αλλά γιατί αποτελεί πλέον απαίτηση των δημοτών τους, οι οποίοι κρίνουν (και ψηφίζουν) βάσει αποτελεσμάτων.

Άφθονοι πόροι
Για το μόνο που δεν μπορούν να παραπονεθούν οι δήμαρχοι είναι ότι τους λείπουν πόροι: τόσο ο υπουργός, όσο και οι Γεν. Γραμματείς (Μπακογιάννης, Σκάλκος, Γραφάκος) που πήραν στη διάρκεια του συνεδρίου τον λόγο, παρουσίασαν πολλές πρωτοβουλίες και προγράμματα με εξασφαλισμένη ροή χρημάτων, καλώντας τους να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες. Παράλληλα, πολλοί εκπρόσωποι εταιριών τεχνολογίας, αλλά και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παρουσίασαν προτάσεις και ιδέες για συνέργειες, με στόχο πάντα την επιτυχή υλοποίηση των project που ήδη «τρέχουν» ή πρόκειται να υποβληθούν προς ένταξη, σε μια ευρύτατη (ανάλογα και με τις ανάγκες κάθε ΟΤΑ) γκάμα ενδιαφερόντων.

Έτσι, ξεκινώντας από την «ψηφιακή και πράσινη μετάβαση» (το Πράσινο Ταμείο δεσμεύτηκε για την αμέριστη συμπαράστασή του), οι σύνεδροι ασχολήθηκαν με το «Mission Green Deal», εξετάζοντας δράσεις για μείωση των εκπομπών CO2,, εξοικονόμηση πόρων, αυτοπαραγωγή ενέργειας, σωστότερη αποκομιδή απορριμμάτων και υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας σε συν-σχεδιασμό με τους πολίτες, και πολλά άλλα μέτρα, για κλιματικά ουδέτερες πόλεις ακόμα και ως το 2030.

Έξυπνες δράσεις και ασφάλεια
Σημαντικός τομέας, που επίσης εξετάσθηκε, ήταν αυτός της βιώσιμης ανάπτυξης των ελληνικών πόλεων, που βρίσκονται αντιμέτωπες με όλα τα κακά της αστυφιλίας. Άρα, απαιτείται περισσότερο αποτελεσματική διαχείριση σε πλήθος τομείς, με καταλύτη φυσικά, την τεχνολογία, αλλά και ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών (ιδιώτες και επιχειρήσεις) που πρέπει αφενός να ευαισθητοποιηθούν, αφετέρου να εκπαιδευτούν στη σωστή χρήση της. Οι ΟΤΑ, από την πλευρά τους, πρέπει να εξασφαλίσουν πως αυτή η αμφίδρομη σχέση θα υλοποιείται καθημερινά με ορθολογικό, διαφανή και φιλικό προς τους χρήστες τρόπο, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες – πχ. από πολλούς επισημάνθηκαν οι επείγουσες ανάγκες των πολιτών στον χώρο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και, φυσικά, στην καθαριότητα.

Αντίστοιχα, μια άλλη ενότητα ασχολήθηκε με το θέμα της ασφάλειας στις πόλεις, ειδικά όσον αφορά στις γυναίκες, τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες (πολύ περισσότερο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μέγα δημογραφικό πρόβλημα και ο πληθυσμός της «γερνάει» γρήγορα), με τους συνομιλητές να παραδέχονται την έλλειψη δεδομένων, καθώς οι πόλεις μάλλον δεν «ακούν» τους πολίτες τους. Στο ίδιο πλαίσιο, επισημάνθηκε η ανάγκη για ευαισθητοποίηση των πάντων, στα θέματα της κυβερνοασφάλειας.

Νησιωτικά προβλήματα και δείκτες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πάνελ που ασχολήθηκε με τα «έξυπνα & πράσινα» ελληνικά νησιά (Αστυπάλαια, Νάξος, Χάλκη και, πρόσφατα, Πόρος), που αξιοποιούν -παρά την αρχικά αρνητική προδιάθεση των κατοίκων τους- την ψηφιακή τεχνολογία, τις ΑΠΕ και τη νησιωτική απομόνωσή τους (ως κλειστό οικοσύστημα,), για να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό και πρωτοποριακό είδος «ενεργειακής δημοκρατίας». Τέλος, το συνέδριο έκλεισε με τον σχολιασμό της πρόσφατης (τρίτης κατά σειρά) έρευνας αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ, εκ μέρους του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών, από την οποία προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η υποστελέχωση και το σημαντικότερο αίτημα είναι να τους δοθεί οικονομική και εκτελεστική αυτοτέλεια από το κράτος – πατέρα. «Όπου είμαστε μόνοι μας, πάμε καλύτερα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.