Μια σημαντική ελληνική επιτυχία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανακοινώθηκε την Παρασκευή, με την επίσημη παρουσίαση του συντονιστικού ρόλου τον οποίο θα παίξει από το 2020 και για τα επτά επόμενα χρόνια το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού (LMS) του τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, στη νέα πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «EIT Manufacturing».
Η σχετική δράση, που χρηματοδοτείται με τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας και πόρους της βιομηχανίας, ξεπερνώντας συνολικά τα 1,3 δις €, έχει ως στόχο την προώθηση των τεχνολογικών κι όχι μόνο καινοτομιών στους καίριους χώρους της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Στη νεοσύστατη Κοινότητα Καινοτομίας (Innovation Community) πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο, που δημιουργήθηκε από 50 εταίρους προερχόμενους από 17 ευρωπαϊκές χώρες και έχει ως έδρα το Παρίσι, το δυναμικό ελληνικό πανεπιστημιακό Εργαστήριο, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Χρυσολούρη, έχει την ευθύνη του συντονισμού και, ουσιαστικά, της υλοποίησης όσων θα περιληφθούν στο business plan που τώρα καταρτίζεται.
Όπως μας εξήγησαν στη διάρκεια της παρουσίασης, τόσο ο καθηγητής Χρυσολούρης με τους συνεργάτες του, Δρα Δημήτρη Μαυρίκιο (ερευνητή του Εργαστηρίου και προσωρινό επιχειρησιακό υπεύθυνο) και Δρα Κωνσταντίνο Γεωργούλια, όσο και η υπεύθυνη Επικοινωνίας & Σχέσεων με τους Εταίρους του ΕΙΤ, Κατερίνα Σερέτη (που έφτασε στην Αθήνα από τη Βουδαπέστη ειδικά γι’ αυτό), το ευρωπαϊκό ινστιτούτο είναι σήμερα το μόνο θεσμικό όργανο που υλοποιεί συνδυασμένες δράσεις στους χώρους της καινοτομίας και της εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την επιχειρηματικότητα (το τρίγωνο της γνώσης, όπως θύμισε ο καθηγητής), ιδρύοντας σταδιακά και χρηματοδοτώντας (από τη σύστασή του, το 2008 στο πλαίσιο του Horizon 2020, με motto, Make Innovation Happen) Κοινότητες Καινοτομίας σε οκτώ ως τώρα τομείς: Κλίμα, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ενέργεια, Υγεία, Πρώτες Ύλες, Τρόφιμα, Αστική Κινητικότητα και Βιομηχανία.
Σ’ όλες αυτές τις Κοινότητες συμμετέχουν ως εταίροι βιομηχανίες και ΜμΕ, ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα, ΑΕΙ και ΤΕΙ, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να ανθίσει η δημιουργική σκέψη και η καινοτομία, προκειμένου να προωθηθούν πρωτότυπα προϊόντα και υπηρεσίες, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και να βρει εύφορο έδαφος η επόμενη γενιά επιχειρηματιών.
Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση, διευκολύνεται η μετάβαση από την έρευνα στην αγορά, με επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες και επιταχυντές, ενώ οι Κοινότητες έχουν θέσει ως πάγιο στόχο τους την αντίδραση με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο απέναντι στις νέες προκλήσεις και το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της εποχής. Το Δίκτυο Καινοτομίας του ΕΙΤ, όπως δήλωσε στο NetFAX η κ. Σερέτη, έχει σήμερα περισσότερους από 1000 εταίρους, σε 40 πόλεις, με 6000+ θέσεις εργασίας και 640 ως τώρα νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Στο ίδιο πλαίσιο, όπως εξήγησε ο Δρ. Γεωργούλιας, έχει περιληφθεί στα σχέδια της ελληνικής συντονιστικής ομάδας (που έχει έναν ολόκληρο χρόνο στη διάθεσή της, ως την 1/1/2020, για να προτείνει, να βγάλει σε διαβούλευση και να οριστικοποιήσει το επιχειρησιακό πλάνο της) η υλοποίηση της ιδέας του Teaching Factory (Εργοστασίου-Δασκάλου, σε ελεύθερη απόδοση), που στοιχεία του έχουν ήδη εφαρμοστεί στην Πάτρα, όπως μας είπε.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με ομάδες μηχανικών στα εργοστάσια εταίρων της Κοινότητας EIT Manufacturing (πχ. στις Volvo, VW, Whirlpool, Magna, Festo κλπ.) για την πρακτική τους εξάσκηση, αποκτώντας πραγματικές βιομηχανικές εμπειρίες, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρουν τη δική τους, “out of the box” ματιά.
Παρών στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο Δρ. Γεώργιος Δρόσος, προϊστάμενος του τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Επιχειρηματικής Καινοτομίας & Αριστείας (και, παράλληλα, εθνικός εκπρόσωπος στην Κομισιόν, για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Βιομηχανίας) στη ΓΓ Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, ο οποίος χαρακτήρισε τεράστια επιτυχία την ανάληψη του συντονιστικού ρόλου από το Εργαστήριο και υπογράμμισε τον σημαντικότατο οικονομικό / κοινωνικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η πρωτοβουλία για τις εγχώριες επιχειρήσεις, ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, υποσχόμενος την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας στο έργο του, αλλά και η κ. Κωστοπούλου, εκ μέρους της ΓΓΕΤ. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως, αν όλα πάνε καλά, η ελληνική συντονιστική ομάδα μπορεί να διεκδικήσει παράταση της θητείας της για ακόμα μια επταετία…