«Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται στη βάση της πολιτικής μας και αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης». Μ’ αυτά τα ‘απλά και σταράτα’ λόγια, η πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, έδωσε το στίγμα του τεράστιου ενδιαφέροντος που δείχνει η χώρα της και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει, προκειμένου να αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος σ’ αυτόν τον τομέα, στην Ευρώπη. Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο ‘Thriving in an AI-driven future’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ιστορικό κτήριο του ΕΒΕΑ της οδού Αμερικής, από το ελληνικό παράρτημα της MKO La French Tech, με αντικείμενο ακριβώς την προώθηση αυτού του στόχου και γενικότερα του ‘γαλλογενούς’ οικοσυστήματος, με ‘σημαία’ το δημοφιλές LLM ‘Mistral’, η πρέσβης υπογράμμισε αφενός ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με περισσότερες από 600 startups στη ‘δύναμή’ του, αφετέρου ότι η γαλλική κυβέρνηση συνεχίζει να χρηματοδοτεί με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ την ανάπτυξή του.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται, βεβαίως, και η διοργάνωση στο Παρίσι, στις 10 και 11 Φεβρουαρίου, του 3ου AI Action Summit (τα δυο προηγούμενα είχαν πραγματοποιηθεί στη Βρετανία και τη Ν. Κορέα), με τη συμμετοχή ηγετών κρατών (του δικού μας πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου), κορυφαίων προσωπικοτήτων του χώρου και ανώτατων στελεχών του επιχειρηματικού κόσμου. Κύριο αντικείμενό του, οι προκλήσεις από τη σύγκλιση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την καθημερινότητά μας σ’ ό,τι αφορά στο ηθικό, το οικονομικό, το κοινωνικό και το ανθρωποκεντρικό σκέλος. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στη νεόκοπη, υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ, γαλλική κυβέρνηση υπάρχει υπουργός Επικρατείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Ψηφιακές Υποθέσεις, η Clara Chappaz, που -ως την υπουργοποίησή της, τον Σεπτέμβριο- ήταν επικεφαλής της La French Tech… Μαζί με το επιτελείο της θα «τρέξουν» την επικείμενη σύνοδο κορυφής και μόλις την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στη Silicon Valley, για να προσκαλέσουν κορυφαίες προσωπικότητες στο Παρίσι.

Η εκδήλωση της Αθήνας
Σ’ ό,τι αφορά στην εκδήλωση της Αθήνας, που είχε ως ‘οικοδεσπότη’ τον τοπικό επικεφαλής της οργάνωσης, γνωστό πολυπράγμον στέλεχος επιχειρήσεων και εταίρο του ‘Big Pi Ventures”, Guy Krief, ξεχωριστή ήταν η -μέσω τηλεδιάσκεψης- επικοινωνία με τον Δρα Luc Julia, Chief Scientific Officer της Renault και συν-δημιουργό του πασίγνωστου ψηφιακού βοηθού Siri. Μιλώντας από το Σαν Φρανσίσκο, ζήτησε να αξιοποιήσουμε μεν την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά με προσοχή, επιλέγοντας τις «σωστές χρήσεις» και γνωρίζοντας τα υπέρ και τα κατά, σε κάθε περίπτωση. Για τον ίδιο, κρίσιμοι είναι οι τομείς της Υγείας και των Μεταφορών, ενώ, για τη διαπάλη με την Κίνα τόνισε ότι βρίσκεται μεν 2-3 χρόνια πίσω από τις ΗΠΑ, «αλλά προχωράει γρήγορα». Ολοκλήρωσε πλέκοντας το εγκώμιο της νέας γενιάς, «που θα μπορέσει να βρει τις κατάλληλες λύσεις στα θέματα βιωσιμότητας». Η εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, ένα ενδιαφέρον πάνελ διαλόγου, με αντικείμενο τον ριζικό μετασχηματισμό κάποιων κλάδων από την ΤΝ, και ολοκληρώθηκε με μια πρωτότυπη «μονομαχία» μεταξύ μιας πραγματικής bartender (Πόπη Σεβαστού) και μιας εφαρμογής ΑΙ (από την Proxy Foods) στην παρασκευή κοκτέιλ…