Το 5G έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως εθνική υποδομή ζωτικής σημασίας, διότι αποτελεί τον καταλύτη-κλειδί για έναν ταχύ και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, και την μετάβαση στην εποχή του 4.0.

Ως αποτέλεσμα, διάφορες χώρες και πάροχοι ανά τον κόσμο έχουν αποδυθεί σε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου ως προς το ποιος θα το λανσάρει πρώτος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον GSA (3/6/2019), 235 πάροχοι σε 93 χώρες επενδύουν ενεργά στο 5G (σε δοκιμές πεδίου, πιλοτικά, δοκιμαστικά, ανάπτυξη δικτύου, περιορισμένη ή εμπορική διαθεσιμότητα).

Η Ericsson έχει 47 δημόσια ανακοινωμένες συμβάσεις 5G με παρόχους ανά τον κόσμο (Μάϊος 2019) και είναι προμηθευτής σε 12 δίκτυα σε τέσσερις ηπείρους, τα οποία έχουν ήδη λανσάρει εμπορικές υπηρεσίες 5G (στοιχεία 2/7/2019). Στο 5G συναντώνται και συνδυάζονται αρμονικά οι πλέον εξελιγμένες Tεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών: η κατανεμημένη ισχύς του cloud, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, η κατάτμηση του δικτύου σε λογικά δικτυακά τμήματα, η εικονικοποίηση λειτουργιών του δικτύου, η δικτύωση μέσω λογισμικού κ.λπ.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα ευφυές και άκρως ευέλικτο δίκτυο, το οποίο είναι σε θέση να αναδιανείμει και να συνδυάζει με απαράμιλλη αποτελεσματικότητα τούς κάθε είδους πόρους του κατά βούληση, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην προσφορά οποιασδήποτε υπηρεσίας  απαιτείται τη δεδομένη χρονική στιγμή, με την απαιτούμενη ποιότητα και υψηλότατο βαθμό ασφάλειας από άκρου σε άκρο του δικτύου.

Το 5G αποτελεί για τη χώρα μας μια τεράστια ευκαιρία -ίσως την τελευταία- να γεφυρώσουμε το (ψηφιακό, παραγωγής καινοτομίας κλπ.) χάσμα που μας χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Μια ταχεία υλοποίηση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω παροχής επαρκών επενδυτικών κινήτρων σε συνδυασμό με κίνητρα υιοθέτησης από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας, θα απέδιδε τα μέγιστα σε αύξηση του ΑΕΠ, της παραγωγικότητας όλων των κλάδων της οικονομίας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας διεθνώς.

Σύμφωνα με μια σχετική μελέτη από την Arthur D. Little σε συνεργασία με την Ericsson, τα δυνητικά έσοδα από τη χρήση του 5G για την ψηφιοποίηση δέκα κλάδων της οικονομίας στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ανέλθουν στο ποσόν των 4,2 δισ. δολαρίων εν έτει 2026.
Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείπει από το γίγνεσθαι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού και το 5G αποτελεί την ευκαιρία της για να παίξει ένα ρόλο στην Κοινωνία των Gbits.