Στα υπόγεια του Estonian Genome Centre στο Τartu, είναι αποθηκευμένα 52.000 δείγματα αίματος Εσθονών, τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν αναλυθεί και έχουν αποτυπωθεί σε ψηφιακές μνήμες, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες βάσεις ανθρώπινων γονιδιωμάτων.

Λίγο πριν φύγει το 2018, το ερευνητικό κέντρο εξασφάλισε 5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να συλλέξει 100.000 επιπλέον δείγματα. Εκτός όμως από τη διαδικασία συλλογής, σε αυτήν τη δεύτερη φάση, η διοίκηση του κέντρου αποφάσισε να μοιραστεί τα αποτελέσματα της έρευνας με το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Ο Εσθονός πολίτης, από το 2000 και μετά χρησιμοποιεί μια κάρτα ως μοναδική ταυτότητα και παράλληλα ως κλειδί για περισσότερες από 1500 ψηφιακές υπηρεσίες που του προσφέρει η χώρα του. Πλέον στην κάρτα αυτή, εκτός από πλήρες ιστορικό υγείας θα είναι αποθηκευμένο και το γονιδίωμα του.

Σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής υγείας, η αποτύπωση των ασθενειών που είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλώσει ο πληθυσμός της χώρας, σημαίνει καλύτερο σχεδιασμό πρόληψης και επιπλέον καλύτερη διαχείριση του κόστους φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Παράλληλα, η ίδια πληροφορία θα είναι διαθέσιμη και στους πολίτες, προκειμένου να γνωρίζουν την πιθανότητα να ασθενήσουν από κάποια σοβαρή αρρώστια, όπως συγκεκριμένοι τύποι καρκίνων, αλλά και τη συμβατότητα τους με τα διαθέσιμα φάρμακα. Η μοναδική μέχρι στιγμής έρευνα με δείγμα 63.000 ασθενείς που πραγματοποίησε η εταιρεία Genomic Health, διαπίστωσε σημαντικά ποσοστά βελτίωσης στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του στήθους, εφόσον ακολουθούσαν εξατομικευμένη θεραπεία. Επιπλέον όφελος για τους ασθενείς, αλλά και για το σύστημα υγείας, ήταν η μειωμένη χρήση χημειοθεραπείας, η οποία από ένα ποσοστό και πάνω αποδεικνύεται άχρηστη.

Η φαρμακευτική θεραπεία ακριβείας είναι πλέον εφικτή, δεδομένου ότι εξειδικευμένα υπολογιστικά συστήματα έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος ανάλυσης. Στόχος είναι μέσα στην ερχόμενη τριετία, το κόστος αποτύπωσης του ανθρώπινου γονιδιώματος να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ. Ανάλογα έργα με αυτό της Εσθονίας γίνονται ή σχεδιάζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ και του κόσμου, όπως στη Φιλανδία, η οποία σχεδιάζει μια βάση με 500.000 συμμετέχοντες και στη Δανία, η οποία επίσης θα εισάγει στοιχεία γονιδιώματος των πολιτών της στο εθνικό σύστημα υγείας. Θεωρητικά, όσο αυξάνει ο αριθμός των αγοραστών, τόσο η τεχνολογία θα γίνεται φθηνότερη. Τον Ιανουάριο του 2014, ο CEO της Illumina, η οποία έχει εξοπλίσει με τα συστήματά της το Estonian Genome Centre, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του είναι σε θέση να πετύχει ¨το γονιδίωμα των 1000 δολαρίων”. Το περασμένο έτος, η εταιρεία Oxford Nanopore ανακοίνωσε το σύστημα minION, το οποίο είναι μικρότερο από ένα smartphone και συνδέεται σε φορητό υπολογιστή μέσω θύρας USB και θεωρητικά έχει μεγαλύτερη ακρίβεια, αν και μικρότερη παραγωγική δυνατότητα, σε σχέση με το πρώτο σύστημα της Illumina. Όπως έγραψε και το Time σε ένα άρθρο του “Σε λίγο καιρό το ανθρώπινο γονιδίωμα θα είναι στην παλάμη του χεριού μας”.

Μόνο καλά ακούγονται αυτές οι εξελίξεις, αν αφήσουμε να μας διαφύγει μια λεπτομέρεια. Η εξατομικευμένη περίθαλψη ίσως να έχει τη μορφή μιας λιγότερο ακριβής χημειοθεραπείας, όσον αφορά τον αριθμό των επαναλήψεων, είναι όμως πιθανό να απαιτήσει συγκεκριμένους συνδυασμούς φαρμάκων, οι οποίοι θα έχουν πολύ υψηλό κόστος. Στο μέλλον είναι επίσης πιθανό, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του ασθενούς να δημιουργούνται θεραπείες “αποκλειστικά” συμβατές με το δικό του γονιδίωμα.

Ήδη είναι ξεκάθαρο από τις στατιστικές ότι οι “πλούσιες” χώρες προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στους πολίτες τους, ενώ ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα τα ποσοστά μέσης διάρκειας ζωής διαφέρουν ανάμεσα σε “φθηνές” και “ακριβές” περιοχές. Πόσο θα μπορούσε να ανοίξει αυτή η ψαλίδα με τη χρήση της εξατομικευμένης θεραπείας και πόσο αληθινή θα μπορούσε να γίνει η φράση «όπου φτωχός και η μοίρα του»;

Όπως σωστά θα παρατηρήσατε, αφήσαμε εκτός εικόνας, τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια παραβίαση της τράπεζας γονιδιωμάτων. Όπως επίσης και το ερώτημα, τελικά σε πόσα επιπλέον χρόνια ποιοτικής ζωής μεταφράζονται όλες αυτές οι προσπάθειες που γίνονται από επιστήμονες, τεχνοκράτες και τα εθνικά συστήματα υγείας;