Άμεση, σφαιρική και απολύτως έγκυρη ενημέρωση για τα πολεοδομικά δεδομένα κάθε σημείου της Επικράτειας προσφέρει, σε δημόσια διοίκηση και πολίτες, η «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» (e-Πολεοδομία ), που ενεργοποιείται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επιτρέπει στους φορείς του δημοσίου, τους μηχανικούς ή άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, να πληροφορούνται με «ένα κλικ» τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο και γενικότερα τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, που προσδιορίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας.

Με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5045 / Τεύχος Β’ /13-11-2018) καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία, τήρηση, επικαιροποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία αφορά στα πολεοδομικά δεδομένα της χώρας και περιλαμβάνει τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα που παράγονται από τις διαδικασίες του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού και της εφαρμογής του και έχουν θεσμική και κανονιστική ισχύ γενικά, ειδικά ή τοπικά στην Επικράτεια.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του ΥΠΕΝ για το σύστημα e-poleodomia, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Χαιρετίζω την υπογραφή από τον Γιώργο Σταθάκη και την επίσημη έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος e-poleodomia, που προσφέρει πολύτιμες γεωχωρικές πληροφορίες με λίγα κλικς, για τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης και τις άλλες διοικητικές πράξεις πολεοδομικού σχεδιασμού.

Παράλληλα δομεί νέες διαδικασίες ελέγχου, έγκρισης και δημοσίευσης των πολεοδομικών μελετών, που μένει να αποδειχθεί στην πράξη ότι θα προχωρήσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα. Θα πρέπει ωστόσο να συμβάλλουμε όλοι, μηχανικοί και πολίτες, στο να γίνει παραγωγικό και πλήρως λειτουργικό αυτό το νέο σύστημα…Ακόμη και με τις ατέλειες που έχει, αποτελεί χρήσιμο και ουσιαστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και υλοποίηση ενός πολυτάραχου έργου…».