Οι εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, έτσι όπως παρουσιάστηκαν στο AI Ecosystem Development Forum στο πλαίσιο του προγράμματος AI4EU.

Οι προοπτικές, τα προβλήματα, αλλά και οι προβληματισμοί γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη απασχόλησαν τους διακόσιους και πλέον συνέδρους, οι οποίοι συμμετείχαν στο Διεθνές Φόρουμ για την Ανάπτυξη Ευρωπαϊκού Οικοσυστήματος στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) (AI Ecosystem Development Forum), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 21 και 22 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος AI4EU και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.

Η διήμερη εκδήλωση εντάσσεται στην ευρύτερη σειρά εκδηλώσεων επικοινωνίας του προγράμματος AI4EU που θα πραγματοποιηθούν σ’ όλη την Ευρώπη και παρείχε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα με ομιλητές από κορυφαίους οργανισμούς (κεντρικός ομιλητής ήταν ο Έλληνας καθηγητής του INSEAD, Δρ. Θεόδωρος Ευγενίου), καθώς και συζητήσεις σε πάνελ με εκπροσώπους από τον διεθνή και ελληνικό ερευνητικό χώρο και από το χώρο της βιομηχανίας. Στη διάρκεια του Φόρουμ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η (ακόμα σε beta μορφή) ηλεκτρονική πλατφόρμα AI4EU που δημιουργείται με στόχο να εξελιχθεί στο σημείο αναφοράς για το «χτίσιμο» του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης, συνδέοντας εμπειρογνώμονες από τον ευρωπαϊκό χώρο, διευκολύνοντας τη δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων και διευρύνοντας τη συλλογική εργασία στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε η ΤΝ να καταστεί περισσότερο προσιτή σε όλους, στην Ευρώπη.

Οι συνεδριάσει συμπληρώθηκαν από μια πιο χαλαρή αλλά ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση σε ένα world café για την ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη, που επέτρεψε στους συνέδρους να εκφράσουν τις απόψεις τους και να τοποθετηθούν επί των θεμάτων που οι ίδιοι επέλεξαν. Στη βραδινή συζήτηση πάνελ που διεξήχθη με συντονιστή τον Δημήτρη Πλεξουσάκη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, συμμετείχαν η Irene Sardellitti, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ρομποτικής & Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Patrick Gatellier από την Thales, συντονιστής του έργου AI4EU, και ο Thomas Hahn από τη Siemens, συντονιστής του Big Data Value Association (BDVA).

Αξιοσημείωτη ήταν η εφαρμογή, σ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με παράλληλη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων εκ μέρους του κοινού, που ενθάρρυνε την αλληλεπίδραση και τη συμμετοχή των συνέδρων με τους ομιλητές και τους συντονιστές.

Σχολιάζοντας αυτή τη σημαντική εκδήλωση για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος περί την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ευρώπη, ο Δρ. Κώστας Σπυρόπουλος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνίων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και εθνικό σημείο επαφής για το έργο, εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχία του Forum… «όχι μόνο για την πετυχημένη προβολή του ευρωπαϊκού έργου AI4EU, στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΕΦΕ, αλλά και για την ενεργό συμμετοχή σ’ αυτό ελληνικών φορέων, εταιριών τεχνοβλαστών κ.ά. με εκπροσώπους τους σε όλα τα προβλήματα που συζητήθηκαν για την ορθή αξιοποίηση της ΤΝ στην καθημερινή ζωή, στην εκπαίδευση, στην αγορά και την επιχειρηματικότητα». Ο διευθυντής του ΙΠΤ, Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, τόνισε από την πλευρά του ότι «η εστίαση του Φόρουμ στην ανθρωποκεντρική και αξιόπιστη ΤΝ, πρέπει να αποτελέσει τον κύριο άξονα της εθνικής στρατηγικής, αξιοποιώντας το δυναμικό της χώρας στην τεχνολογία, αλλά και στις ανθρωπιστικές επιστήμες». O συντονιστής του έργου, Patrick Gatellier, είπε στο netweek: «Ήταν μια σημαντική εκδήλωση για εμάς, καθώς παρουσιάσαμε για πρώτη φορά δημόσια την πλατφόρμα, έστω και σε beta – το οικοσύστημα βρίσκεται ακόμα στην αρχή του… Όλα πήγαν πολύ καλά και η οργάνωση εκ μέρους του ΕΚΕΦΕ ήταν εξαιρετική. Βασιζόμαστε πολύ στην ελληνική κοινότητα, υποδεχόμαστε πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Ελλάδα και είμαι ευτυχής γι’ αυτό… Τα ως τώρα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα: Eίμαστε πολύ μεγάλη ομάδα, 81 φορείς, που ως τώρα είμασταν ο καθένας στον κόσμο του… Είναι η πρώτη φορά που ρωτάμε, στην πράξη, τη γνώμη τους και πήραμε πολλές διαφορετικές απαντήσεις… Χθες είχαμε και μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, όλοι μαζί, οι σύνεδροι ήταν θετικοί – παρότι δεν θεωρούν πως βρήκαμε τον Παράδεισο ή κάτι τέτοιο… »