Ο Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται σήμερα να διαπραγματευτεί τρεις νέους προτεινόμενους νόμους που έχουν στόχο την προστασία των Αμερικανών πολιτών και του «ίχνους» δεδομένων που αφήνουν σε smartphones, υπολογιστές και άλλες συσκευές.

Το Κογκρέσο εδώ και καιρό αναζητά νέους τρόπους να ενισχύσει τους νόμους για την προστασία των καταναλωτών και της ιδιωτικότητάς τους, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες παραβιάσεις και την κλοπής δεδομένων πελατών από μεγάλες εταιρείες στη χώρα. Ο Ομπάμα θα προτείνει ένα νέο εθνικό πρότυπο που θα απαιτεί από τις εταιρείες να ενημερώνουν τους καταναλωτές μέσα σε 30 ημέρες σχετικά με παραβίαση των δεδομένων τους. Παράλληλα, ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να «επαναφέρει» το νομοσχέδιο «Consumer Privacy Bill of Rights» που ο Λευκός Οίκος δημιούργησε το 2012 και θα ζητήσει από τους νομοθέτες να το ψηφιστεί σε νόμο.

Το νομοσχέδιο αυτό είχε σχεδιαστεί για να δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να έχουν λόγο στο πώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις τεχνικές “Big Data” για να τη συλλογή και πώληση δεδομένων από τα ψηφιακά τους ίχνη. Τέλος, ένας ακόμη στόχος είναι η προστασία των φοιτητών, καθώς ο Ομπάμα θα προτείνει να απαγορευτεί στις εταιρείες που παρέχουν εκπαιδευτικό λογισμικό να πουλάνε τα δεδομένα που συλλέγουν από φοιτητές μέσω εκπαιδευτικών εφαρμογών και προγραμμάτων σε τρίτους, ή να χρησιμοποιούν τα δεδομένα για στοχευμένη διαφήμιση.