Oι μεγάλες προοπτικές που δημιουργούνται από την αξιοποίηση του Blockchain στην εφοδιαστική αλυσίδα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Domotel Kastri την περασμένη εβδομάδα και διοργανώθηκε από το περιοδικό Plant και την BOUSSIAS.
Φαίνεται πως έφτασε η ώρα που ο σημαντικός κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας θα ζήσει τη δική του ανατροπή, αφού αποτελέσματα ερευνών, πιλοτικά έργα και δοκιμές επί δοκιμών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο δικός της «επαναστάτης» είναι η τεχνολογία blockchain, που χρησιμοποιήθηκε μεν αρχικά ως βάση για τα κάθε λογής κρυπτονομίσματα, αλλά οι δυνατότητές της είναι ευρύτερες και κατ΄ ουδένα τρόπο περιορίζονται σ’ αυτόν τον χώρο. Οι προοπτικές αξιοποίησης του Blockchain στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως και η εξέταση της πλεονεκτημάτων και, ενδεχομένως, μειονεκτημάτων αυτής της τακτικής, απασχόλησαν τους συνέδρους του Blockchain Supply Chain Conference.
Εξερευνώντας τις δυνατότητες
Ξεκινώντας με μια αναδρομή στο μακρύ παρελθόν της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο Δρ. Αθανάσιο Λόης, καθηγητής του Κέντρου Δικτύων και Τηλεματικής, ερευνητής και διδάσκων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζει το 10% με 15% του τελικού προϊόντος και, δυστυχώς, υπάρχουν αρκετά προβλήματα που χρήζουν βελτίωσης. Το 69% των επιχειρήσεων δεν έχει πλήρη εικόνα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ένα 65% έχει βιώσει τουλάχιστον μια ανωμαλία στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Επίσης το 41% βασίζεται ακόμα σε excel spreadsheets για την παρακολούθηση των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Παίρνοντας το λόγο, ο Troy Norcross, Blockchain Business Strategy και Co-Founder του Blockchain Rookies, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά πράγματα: «Είμαστε όλοι πρωτάρηδες (rookies) στον χώρο του blockchain». Από πού μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε; Αρχικά χρειάζεται να πραγματοποιηθεί η μετάβαση από την έντυπη στην ψηφιακή καταχώρηση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, και ακολούθως γίνουν τα υπόλοιπα βήματα.
«Το Blockchain παρέχει μια αυτοματοποίηση της εμπιστοσύνης» επισήμανε πολύ εύστοχα η Χριστίνα Πατσιούρα, Senior Research Analyst και Emerging Technologies στο GSMA. Πραγματοποιείται μια σύγκλιση όλων των αναδυόμενων τεχνολογιών, το IoT γεννάει τα δεδομένα, το AI τα επεξεργάζεται, το 5G τα μεταφέρει και το blockchain προσφέρει τον απαιτούμενο παράγοντα της εμπιστοσύνης.
«Το Blockchain ωριμάζει εκθετικά την ίδια στιγμή που ωριμάζουν και άλλες εκθετικές τεχνολογίες» τόνισε στην ομιλία του και ο καθηγητής Γιώργος Γιαγλής, Γενικός Διευθυντής του Institute for the Future στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στη συνέχεια ανέλυσε τι έχει συμβεί τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής του Blockchain και πως προβλέπεται να εξελιχτεί η επόμενη δεκαετία της ζωής του.
Το Blockchain επιτρέπει σε επιχειρήσεις που δεν εμπιστεύονται η μια την άλλη να πραγματοποιήσουν συναλλαγές χωρίς ενδιάμεσους και έτσι προβλέπεται πως θα αλλάξει τον κόσμο στην ίδια κλίμακα που το Internet άλλαξε τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Γιαγλής.
Στο θέμα της εμπιστοσύνης επικεντρώθηκε και η ομιλία της Marina Niforos, Member του EU Blockchain Observatory & Forum και Advisor στο IFC/World Bank Group. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση που έκανε για το πώς «περνάμε από το Internet της πληροφορίας στο Internet της αξίας», δίνοντας έμφαση στις προκλήσεις που υπάρχουν στη δημιουργία κανονιστικών και νομοθετικών πλαισίων.
Στις νομικές πτυχές του θέματος επικεντρώθηκε ο Θάνος Λεοντάρης, Δικηγόρος-Νομικός Σύμβουλος και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστημίου της Λευκωσίας. Ανέλυσε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και τις λύσεις που προσφέρει το Blockchain στις τελωνειακές διατυπώσεις, την ασφάλιση των εμπορευμάτων, την αποφυγή των απομιμήσεων και τις συναλλαγές Escrow.
«Όταν έχεις ένα σφυρί, τα πάντα μοιάζουν με πρόκες» είπε χαρακτηριστικά ο Περικλής Θηβαίος, Partner της True North Partners LLP στο Λονδίνο, υπενθυμίζοντας πως όλες οι τεχνολογίες έχουν τις θετικές αλλά και τις αρνητικές πτυχές τους. Ο Δρ. Γιώργος Δρόσος, Προϊστάμενος του Τμήματος Αξιολόγησης και Υποστήριξης Πολιτικών Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Αριστείας και της Δ/νσης Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών της ΓΓ Βιομηχανίας του Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξήγησε πως οι επιχειρήσεις και το κράτος δεν βρίσκονται σε απέναντι μεταξύ τους όχθες. «Είμαστε στην ίδια πλευρά και περπατάμε το ίδιο μονοπάτι» επισήμανε. Τόνισε ιδιαίτερα πως στόχος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και ανέλυσε την στρατηγική του υπουργείου.
Εργαλεία και case studies
«Το blockchain εξαφανίζει τους ενδιάμεσους και οδηγούμαστε σε ένα δημοκρατικό δίκτυο που ο ίδιος ο χρήστης είναι πλέον υπεύθυνος για τα δεδομένα του» ανέφερε ο Παναγιώτης Ζήκος, Co-Founder & ITS BoD member της iLink Νέες Τεχνολογίες, μιας επιχείρησης τηλεματικής που ασχολείται με το route optimization και έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα με βάση το Βlockchain όπου οι ανάγκες των εμπορικών και οι λύσεις των μεταφορικών συναντιούνται.
«Το 80% των συναλλαγών στην ευρωπαϊκή ένωση γίνονται καλή τη πίστη» σύμφωνα με τον Αθανάσιο Ντάφλο, Επικεφαλή Διεύθυνσης Intelligent Services και Global Transaction Banking στη Eurobank. Έτσι δημιουργήθηκε το we.trade από την Eurobank με τεχνολογικό partner την IBM, στο οποίο οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς μπορούν να δημιουργούν smart payments. Επίσης, ο Βασίλειος Πιερράκος, Innovation Leader Greece της EY, παρουσίασε την OpsChain Platform καθώς και τα οφέλη της χρήσης της πλατφόρμας.
Ο Δρ. Βότης Κωνσταντίνος, Ερευνητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικής Αναλυτικής (EKETA/ΙΠΤΗΛ) και μέλος του EU Blockchain Observatory and Forum παρουσίασε το ORION-CM, καθώς και κάποια case studies που προέκυψαν από την χρήση του. Ο Διονύσης Αυρηλιώνης, CEO της Compellio, μίλησε για το case study του κτήματος Άλφα, όπου με τη χρήση blockchain ήταν δυνατή η παρακολούθηση όλης της διαδρομής του κάθε μπουκαλιού εκλεκτού κρασιού με στόχο να φέρουν τους πελάτες πιο κοντά στην εταιρεία, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα customer engagement.
«Ένας στους τέσσερις καταναλωτές σήμερα δεν εμπιστεύεται το food ecosystem» επισήμανε ο Χάρης Λιναρδάκης, Cloud Leader της IBM στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το IBM food trust, το οποίο βρίσκεται στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας και εξελίσσεται εκθετικά.
«Στην Ευρώπη 29 εκατομμύρια τόνοι γαλακτοκομικών χάνονται κάθε χρόνο. Ενώ στην Ταϊλάνδη το 90% από τους εργαζόμενους στην επεξεργασία θαλασσινών τροφίμων, που ρωτήθηκαν, δεν είχε αρκετό φαί για να τραφεί τον μήνα που πέρασε» ανέφερε η Christine Leong, Managing Director και Digital Identity & Blockchain στην Accenture.
Υψίστης σημασίας λοιπόν είναι μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση της εφοδιαστικής αλυσίδας και στο πλαίσιο αυτό η Accenture έφτιαξε ένα circular supply chain που παρέχει organic certification σε όλη τη διαδρομή της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιτρέποντας στον καταναλωτή να ενισχύσει οικονομικά τον αρχικό μικρό παραγωγό.
Μια άλλη εφαρμογή του blockchain στην πράσινη βιομηχανία είναι αυτή που παρουσίασε ο Αντώνης Αντωνιάδης, CEO & Vice-Chairman της Egnedol Group. Η επιχείρηση μετατρέπει κομμάτια αλουμινίου σε eco-alloys μέσω μιας πλήρως οικολογικής διαδικασίας χωρίς βλαβερές εκπομπές. Το blockchain έχει προσφέρει και εδώ ιδιαίτερη βοήθεια σε διάφορα τμήματα του supply chain τα οποία και αναλύθηκαν λεπτομερώς.
Η επόμενη ημέρα
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ένα πάνελ που εξέτασε τις πρώτες εφαρμογές σε ελληνικές επιχειρήσεις, τα οφέλη από αυτές και τις προοπτικές που δημιουργούνται για την επόμενη μέρα. Στο πάνελ συμμετείχαν οι Γιώργος Καραμανώλης (Πρόεδρος του Hellenic Blockchain Hub και CTO του Crowdpolicy), Κυριάκος Μπέρτσος (Development Director της Foodlink του FDL Group), Μαρίνος Ξυναριανός (Μέλος ΔΣ του Hellenic Blockchain Hub) και Ανέστης Παρταλίδης.
Στο πάνελ συζητήθηκαν θέματα όπως κατά πόσο μπορεί η τεχνολογία του Blockchain να βοηθήσει έμπρακτα επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τι γίνεται με τα ευαίσθητα προϊόντα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως τα τρόφιμα, και κατά πόσο υπάρχουν κίνητρα που μπορούν να δοθούν από το κράτος για την αξιοποίηση του Blockchain.
Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν η IBM. Χορηγός του συνεδρίου ήταν η EY. Ως Υποστηρικτές συμμετείχαν η Accenture και η iLINK. Με την τιμητική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Logistics. Conference Experience Sponsor ήταν το Conferience.