Στο πλήρως ψηφιακό Enterprise Agile Conference, που διοργανώθηκε από την Boussias, παρουσιάστηκαν επιτυχή παραδείγματα υλοποίησης της Agile κουλτούρας σε μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Agility έχει γίνει must για κάθε σύγχρονη επιχείρηση στη νέα εποχή και μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλες τις επιχειρηματικές λειτουργίες, από το management και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, έως το marketing, τις πωλήσεις και το HR.
Στο πλήρως ψηφιακό Enterprise Agile Conference, που διοργανώθηκε από την Boussias, παρουσιάστηκαν επιτυχή παραδείγματα υλοποίησης της Agile κουλτούρας σε μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, χρησιμοποιώντας τα πιο γνωστά Εnterprise Agility Frameworks.

Το συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό της Ζαννίνας Αναγνωστοπούλου, Προέδρου του PMI Greece, η οποία ανέφερε πως το PMI Greece chapter συμμετείχε φέτος, για πρώτη φορά, στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Agile across Europe, όπου μελετήθηκε ο βαθμός ενσωμάτωσης της έννοιας του Agile, στις επιχειρήσεις. Βάση των αποτελεσμάτων, το 50% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, δήλωσαν πως οι επιχειρήσεις τους πειραματίζονται με το Agile και το 35% ανέφεραν πως ήδη χρησιμοποιούν Agile μεθοδολογίες στα έργα τους.

Στη συνέχεια ακολούθησε η από κοινού παρουσίαση του Daniel Rona, Enterprise Agility Center Director της McKinsey και του Arsen Storozhev, Partner της McKinsey Digital στη Μόσχα. Μέσω μιας έρευνας, που πραγματοποίησαν σε 2000 οργανισμούς, ανακάλυψαν πως το Enterprise Agility έχει προσφέρει μεγάλα οφέλη στους οργανισμούς που το εφάρμοσαν σωστά. Συγκεκριμένα υπήρξε αύξηση στην πελατοκεντρικότητα, η οποία αποτυπώνεται με μια άνοδο του NPS κατά 30 πόντους, καθώς και βελτίωση, της τάξης του 30%, της απόδοσης των καίριων διαδικασιών, επισήμανε ο D. Rona. Παράλληλα οι οργανισμοί υιοθετούν όλο και περισσότερο το Agile, και για την ακρίβεια το 63% των οργανισμών προετοιμάζει ή έχει ήδη πραγματοποιήσει τον Agile μετασχηματισμό του. Σύμφωνα με τον A. Storozhev, οι περισσότεροι μετασχηματισμοί που έχουν επιτύχει, έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες, τους ανθρώπους, την τεχνολογία και τη στρατηγική. Και βεβαίως, ο μετασχηματισμός απαιτεί την ύπαρξη μιας άρτια συντονισμένης ηγετικής ομάδας, με κοινούς στόχους και φιλοδοξίες.

Εν συνεχεία, ο opening keynote speaker του συνεδρίου, Joe Justice, Chair του Agile Business Institute και Board Member του Boston University Agile Innovation Lab, παρουσίασε τις εμπειρίες του από την εφαρμογή της Agile νοοτροπίας στην Tesla. Στην Tesla πραγματοποιούνται sprints των τριών ωρών, όπου εισάγονται νέα εξαρτήματα στα οχήματα που βρίσκονται στην παραγωγή. Η παραδοσιακή διαδικασία πιστοποίησης, βέβαια, δεν είναι τόσο γρήγορη. Χρειάζεται σχεδόν ένας χρόνος κατά τον οποίο πραγματοποιούνται έλεγχοι για την πιστοποίηση ενός οχήματος, νέου τύπου, γεγονός που μειώνει την ταχύτητα των περισσότερων κατασκευαστών αυτοκινήτων. Η Tesla αυτοματοποίησε αυτή τη διαδικασία. Κάθε αυτοκίνητο, από τη στιγμή που θα κατασκευαστεί, πραγματοποιεί μόνο του, όλα τα τεστ πιστοποίησης. Παράλληλα, και η SpaceX ακολουθεί μια αντίστοιχη στρατηγική, όπου κάθε δύο ημέρες σχεδιάζεται, δοκιμάζεται και παράγεται ένα νέο είδος πυραύλου.

Το Agile συναντά τις επιχειρήσεις
«To Agile αφορά την επανεφεύρεση του εαυτού μας, ώστε να μπορέσουμε να διαπρέψουμε και όχι απλά να επιβιώσουμε», επισήμανε η Deepti Jain, Director του Agile Alliance Initiative, Founder του Agile Virgin και Founder & CEO of Women in Agile and Tech. Οι οργανισμοί πρέπει να εκτελούν τις δράσεις τους συνειδητά και να μην ακολουθούν τυφλά τα υπάρχοντα frameworks. Επίσης, πρέπει να υπάρχει μια σφαιρική κατανόηση του οργανισμού και μια ολιστική προσέγγιση των δράσεων του, και βεβαίως οι αποτυχίες να αποτελούν μαθήματα, έχοντας πάντα υπόψιν πως η εξέλιξη έρχεται μέσα από μια συνεχόμενη διαδικασία εκμάθησης.

Τι σημαίνει το Enterprise Agile για τον φαρμακευτικό και τον υγειονομικό κλάδο; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε, μέσα από την παρουσίαση του, ο Dr. Clemens Freytag, Director και Member of the Executive Board της Strategy &. Το Agile Healthcare 4.0 επιτρέπει έναν μετασχηματισμό, ο οποίος εστιάζει σε πέντε βασικές αρχές: την ενδυνάμωση, την πελατοκεντρικότητα, την προσαρμοστικότητα, την ταχύτητα και την εξειδίκευση.

Εν συνεχεία, ο Γιώργος Τυρέλης, Director Consumer Experience της Papastratos, περιέγραψε το ταξίδι του Agile μετασχηματισμού που πραγματοποίησε η Papastratos, στόχος του οποίου ήταν η δημιουργία μιας ολιστικής, πελατοκεντρικής και διαλειτουργικής προσέγγισης. Κλειδί για την επιτυχία της διαδικασίας, αποτέλεσε η υιοθέτηση της κατάλληλης νοοτροπίας, από τα διοικητικά στελέχη και τις ομάδες.

«Το Agile δεν αφορά μόνο το IT, αλλά την επιχείρηση συνολικά», επισήμανε ο Hλίας Μελιγκόβας, Agile Coach της Enel Green Power, αναδεικνύοντας, μέσα από την παρουσίαση του, πώς η Agile μεθοδολογία βοήθησε στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης, στην οποία αναλύονται τα οφέλη της στρατηγικής τοποθέτησης της Enel στην Αυστραλία.
«Το Agile εστιάζει στην ιδέα πως οι σωστά συντονισμένες ομάδες δημιουργούν κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μελών τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάκης Λαδόπουλος, Head of Agile Delivery στην OpenBet. Οι άνθρωποι προτιμούν, εκ φύσεως, να εργάζονται σε ομάδες που διέπονται από εμπιστοσύνη και κινούνται προς έναν ξεκάθαρο για όλους στόχο.

Το Agile ταξίδι
Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου συμμετείχαν o Βασίλης Χαρδαλιάς, Head Of Architecture and Delivery της Cardlink, ο Χρήστος Ράδος, Managing Partner της RACE Consulting Engineers LP, ο Σάκης Λαδόπουλος, της OpenBet και ο Ηλίας Μελιγκόβας, της Enel Green Power. Τον συντονισμό του πάνελ είχε ο Θεοφάνης Γιώτης, CEO της 12PMP και Leader της Agile Greece. Τα οφέλη της Agile μεθοδολογίας είναι πάρα πολλά και όλα οδηγούν στο ίδιο κομβικό αποτέλεσμα, επισήμανε ο Β. Χαρδαλιάς. Μέσα από αυτή τη διαδικασία γινόμαστε ρεαλιστές και επικρατεί ο πραγματισμός. Δεν βασιζόμαστε, απλώς, σε θεωρητικά μοντέλα, αλλά ελέγχουμε τι συμβαίνει στην πράξη και θέτουμε στόχους, βάση αυτού. Εν συνεχεία, ο Χ. Ράδος, σημείωσε πως όταν εφάρμοσαν, για πρώτη φορά, Agile μεθοδολογίες, αρχικά, τα στελέχη, δυσκολεύτηκαν να τις κατανοήσουν, στη συνέχεια όμως τις αγκάλιασαν και τις ενστερνίστηκαν, γιατί τους προσέφεραν την αυτονομία που επιθυμούσαν. Σύμφωνα με τον Η. Μελιγκόβα, στην Ελλάδα, το Agile εφαρμόζεται κυρίως στα IT τμήματα και δεν έχει εδραιωθεί, ακόμα, η νοοτροπία πώς το Agile μπορεί να εφαρμοστεί ολιστικά σε έναν οργανισμό. Επίσης, το Agile αποτελεί το μέσο, και δεν είναι αυτοσκοπός, όπως τόνισε ο Β. Χαρδαλιάς. Θέλει πολύ ενδοσκόπηση πριν εφαρμοστεί και δεν ταιριάζει σε όλους τους οργανισμούς.

Χτίζοντας την Agile κουλτούρα
Στο θέμα του Agile ηγέτη, εστίασε η παρουσίαση της Zuzana Sochova, Agile & Enterprise Coach, Author και Scrum Alliance Board Member. Οι ηγέτες είναι οι πρώτοι που πρέπει να αλλάξουν και οι οργανισμοί τους θα ακολουθήσουν. Βέβαια ηγέτες δεν είναι μόνο τα διοικητικά στελέχη, αλλά ο κάθε ένας από εμάς, καθώς η ηγεσία είναι ένας τρόπος σκέψης. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι η δημιουργία μιας συνεργατικής κουλτούρας και η ανάπτυξη νέων ηγετών.
«Ως ηγέτες, δεν έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε πως δεν θα γίνει κανένα λάθος. Η δουλειά μας είναι να πάρουμε ελεγχόμενα ρίσκα», επισήμανε ο Laurens Bonnema, Agile Trainer & Management Consultant της Xebia Academy. Ιδιαίτερη σημασία έχει βεβαίως ο σχεδιασμός ενός ρεαλιστικού οράματος και η ξεκάθαρη επικοινωνία αυτού.

Θα μπορούσε, μια επιχείρηση, να λειτουργήσει χωρίς ξεκάθαρη ηγεσία και ιεραρχικά μοντέλα; Σύμφωνα με τον Dmitry Zatsepin, General Manager της JSC Oil Energy, η απάντηση είναι ναι, χάρη στο Sociocracy 3.0. Το Sociocracy 3.0, είναι ένα μοντέλο που επιτρέπει την ανάπτυξη ευέλικτων και βιώσιμων οργανισμών, και έχει εφαρμόσει από τον D. Zatsepin τα τελευταία χρόνια στην επιχείρηση του με μεγάλη επιτυχία.

Στο θέμα της διαμόρφωσης της απαιτούμενης κουλτούρας εντός των επιχειρήσεων εστίασε ο Bob Galen, Director of Agile Practices στη Zenergy Technologies. Μέσα από την παρουσίαση του τόνισε τη σημασία της εμπιστοσύνης, της δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, του προσδιορισμού του στόχου και των κινήτρων και βεβαίως του ρόλου του ηγέτη ως ζωντανό παράδειγμα εντός του οργανισμού.

Agile μετασχηματισμοί μεγάλης κλίμακας
Την αξία της συνεργασίας εντός των οργανισμών και της ύπαρξης ενός ξεκάθαρου οράματος, τόνισε ο Sven Dill, Enterprise Agile Coach της Elia και της Adidas. Ο συντονισμός με αυτό το όραμα, και τελικά η αυτονομία που θα προκύψει μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τη διαφάνεια, τη συνεργασία και την ελευθερία λήψης αποφάσεων, χάρη στην οποία θα δημιουργηθεί η απαιτούμενη εσωτερική υπευθυνότητα.
«Κάποιες φορές εστιάζουμε πιο πολύ στις διαδικασίες και τα εργαλεία, παρά στην υποστήριξη των ανθρώπων», επισήμανε ο Χρήστος Τσώνης, Operations Manager και Sr. Agile Coach της HERE Technologies. Καθώς καλούμαστε να διαχειριστούμε τις ραγδαίες αλλαγές που βιώνουμε καθημερινά, μεγάλη αξία έχει η ικανότητα της αυτογνωσίας και της συναισθηματικής ισορροπίας. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να μπορούμε να εστιάσουμε στο παρόν, με υπομονή, κατανόηση και διάθεση για εξέλιξη.

Την αξία της υπομονής τόνισε και ο Αχιλλέας Χατζηαναστασίου, Agile Coach στο SWIFT και Director του Coach Achilles, αναφέροντας πως οι Agile μετασχηματισμοί συνήθως καταλήγουν να έχουν διάρκεια τρεις με τέσσερεις φορές μεγαλύτερη, από όσο έχει εκτιμηθεί αρχικά. Επίσης διευκρίνισε πως η επιτυχία πρέπει να ορίζεται και να μετριέται προσεκτικά, καθώς το Agile είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία. Στη δημιουργία μιας custom προσέγγισης, η οποία αξιοποιεί τη δύναμη του Scrum σε δράσεις μεγάλης κλίμακας, αναφέρθηκε ο Aθανάσιος Παππάς, Senior Scrum Master & Agile Coach. Η προσέγγιση αυτή ονομάζεται Way of Working και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τοπικές προκλήσεις και να διαχειρίζεται την πολυπλοκότητα συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ παράλληλα μπορεί να εξελίσσεται βάση των αναγκών των προϊόντων ή των ομάδων.

Η εξέλιξη του Agile
«Καμία τακτική, δομική ή διαδικαστική αλλαγή δεν θα δημιουργήσει Business Agility. Το Business Agility θα έρθει από την αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων», σύμφωνα με τον Michael K Sahota, Leadership Trainer, Consultant & Author, Cofounder & Organizer του Toronto Agile Community. Η αλλαγή της κουλτούρας είναι ο μόνος τρόπος για τη δημιουργία της ψυχολογικής ασφάλειας που χρειάζονται οι άνθρωποι, ώστε να διεξάγουν τα κατάλληλα πειράματα που θα βοηθήσουν το οργανισμό να εξελιχθεί πραγματικά.

Εν συνεχεία, ο Βασίλης Χαρδαλιάς της Cardlink, παρουσίασε το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού της Cardlink, καθώς και τα διδάγματα που αποκόμισαν από αυτό. Ιδιαίτερη σημασία έχει, να προσδιορίσουν, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, τα κίνητρα τους, καθώς αυτά είναι που θα τροφοδοτήσουν τον Agile μετασχηματισμό τους, ενώ παράλληλα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντικρίσουν και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αδυναμίες, του οργανισμού τους, αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Την εφαρμογή του Agile στον δημόσιο τομέα παρουσίασε ο Λάμπρος Λάμπρου, Enterprise Agile Coach στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Μέσα από τις εμπειρίες του, καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα οφέλη του Agile είναι σημαντικά, αλλά χρειάζονται χρόνο και προσπάθεια για να επιτευχθούν. Όμως βάση ερευνών, οι επιχειρήσεις που εφάρμοσαν τις Agile μεθοδολογίες ήταν ικανοποιημένες και δεν επέστρεψαν στις παλιές τους τακτικές.

Πέρα από το Agile, οδεύοντας προς το μέλλον
Στο δεύτερο πάνελ του συνεδρίου συμμετείχαν ο Michael K Sahota, η Deepti Jain, ο Laurens Bonnema, η Κατερίνα Τσουπινάκη, Corporate & Project Governance, QA Director και Agile Transformation Lead στην Intrasoft, ο Χρήστος Τσώνης, της HERE Technologies, ο Σπύρος Τζώρτζης, Agile Coach και Scrum Master της MSD και ο Λάμπρος Λάμπρου, του Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Τον συντονισμό του πάνελ είχε ο δημοσιογράφος, Γιάννης Ριζόπουλος. Κανείς δεν θέλει το Agile, τόνισε ο M. Sahota. Αυτό που θέλουν οι άνθρωποι είναι την υψηλή απόδοση και τα αποτελέσματα που έρχονται χάρη στο Agile. Αν έχετε ένα όραμα, θα πρέπει να το κυνηγήσετε χωρίς να διστάσετε να πειραματιστείτε, να μάθετε από τα λάθη σας και να βρείτε τρόπους να προσαρμοστείτε, εξήγησε ο L. Bonnema. Επίσης το Agile δεν είναι κατάλληλο για όλες τις δράσεις, δήλωσε ο Σ. Τζώρτζης. Χρειάζεται να προσδιοριστούν τα τμήματα του οργανισμού που μπορεί να εφαρμοστεί, και να υλοποιηθεί σταδιακά, μέσα από δοκιμές. Άλλωστε αυτό που περιγράφεται στο Agile manifesto είναι ένας τρόπος ζωής, επισήμανε ο Λ. Λάμπρου. Και πλέον ανακαλύπτουμε πώς αυτός ο τρόπος ζωής επηρεάζει τις διάφορες ομάδες και τους οργανισμούς.

Το Agile έχει έρθει για να μείνει, ίσως όμως η εστίαση του μετακινηθεί από τα εργαλεία και τα κατάλληλα frameworks, στον τρόπο που μπορούν να υποστηριχτούν και να ενδυναμωθούν οι άνθρωποι, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Τσώνης. Επίσης όταν μιλάμε για το Agile σκεφτόμαστε την παραγωγικότητα και την ταχύτητα και όταν αναφερόμαστε στον ψηφιακό μετασχηματισμό εστιάζουμε στην προσβασιμότητα, εξήγησε η D. Jain. Στο οποίο, η Κ. Τσουπινάκη συμπλήρωσε, η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει τον Agile μετασχηματισμό να μειώσει τα εμπόδια που συναντάνε οι άνθρωποι, ώστε να μπορούν να εστιάσουν αμιγώς στην παραγωγή νέας αξίας.

Το συνέδριο έκλεισε με την keynote ομιλία του David Dame, Director of Accessibility της Microsoft, ο οποίος αναφέρθηκε ξανά στην αξία του ανθρώπινου παράγοντα. Εστίασε συγκεκριμένα στους product owners και στην ενδυνάμωση τους, ώστε να λαμβάνουν μόνοι τους όλες τις αποφάσεις που χρειάζεται. Επίσης ένας product owner για να είναι Agile και αποτελεσματικός πρέπει να είναι αποφασιστικός και να έχει τη δυνατότητα να πει όχι. Αν η ομάδα δεν έχει την άνεση να πει “όχι”, τότε δεν έχει πραγματικό λόγο στο προϊόν που δημιουργεί και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πραγματικά Agile.