Αναμφισβήτητα, τον τελευταίο καιρό έχουμε δεχθεί έναν καταιγισμό πληροφοριών σχετικά με φορητές συσκευές, netbooks, PDAs, Tablets, Slates, iPhone, iPad, Android, Windows 7, Windows Phone κ.ο.κ. Υπάρχουν προσφορές φθηνών και αποτελεσματικών συσκευών παντού, ενώ μελέτες έγκριτων οργανισμών δείχνουν πόσο πολύ έχουν πέσει οι πωλήσεις των desktops σε σχέση με όλες τις "internet & Facebook ready" συσκευές.
Αυτή η παγκόσμια έκρηξη του mobility έχει δημιουργήσει όμως ένα παράδοξο το οποίο παρατηρώ στην ελληνική αγορά: O επιχειρηματικός κόσμος αγοράζει συσκευές για το image και όχι για να καλύψει την ανάγκη που πραγματικά έχει, την ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί από μια enterprise mobility εφαρμογή. Συχνά συζητώ με επιχειρήσεις που μου ζητούν να τους υλοποιήσω την ανάγκη τους σε ήδη προεπιλεγμένες συσκευές (π.χ. σε iPhone ή iPad), ενώ η σωστή σειρά των πραγμάτων θα ήταν βάσει των αναγκών τους, να επιλέξουν την κατάλληλη συσκευή σε δεύτερο στάδιο.
Η επιλογή της πλατφόρμας και εν τέλει της φορητής συσκευής έχει πολλούς παράγοντες επιλογής. Πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί ο τελικός χρήστης. Σίγουρα δε θα δώσουμε iPhone σε οδηγούς φορτηγών για τιμολόγηση. Στη συνέχεια βάσει των αναγκών πρέπει να αποκλειστούν οι φορητές συσκευές που δεν καλύπτουν τα κριτήρια.
Εάν για παράδειγμα θέλουμε barcode scanning και μεγάλη αυτονομία, τότε αποκλείεται ένα laptop και οποιασδήποτε μορφής φορητή συσκευή η οποία δεν θα έχει φορτιστή αυτοκινήτου και ενσωματωμένο barcode reader. Στη συνέχεια, ανάλογα με τον όγκο της ομάδας που θέλουμε να εξοπλίσουμε (π.χ. ιατρικούς επισκέπτες) σε συνδυασμό με το συνολικό budget που διαθέτουμε, πρέπει να επιλέξουμε την συνολικά συμφερότερη λύση (π.χ. iPhone των 500 Ευρώ για 100 ιατρικούς επισκέπτες ή Android των 120 Ευρώ;).
Ίσως όμως ο σημαντικότερος παράγοντας (που είναι και παράγοντας επιτυχίας του όλου εγχειρήματος) να μην είναι η συσκευή αλλά η πλατφόρμα υλοποίησης. Το κλασσικό ερώτημα το οποίο έχει πολλές απαντήσεις: Native Application ή HTML5; Κάθε μια από τις δυο αυτές επιλογές έχει τα υπέρ και τα κατά του. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να θέλουμε offline εφαρμογή η οποία να λειτουργεί σε απομονωμένες αποθήκες και χώρους, και να επιλέγουμε HTML5 για την πλατφόρμα υλοποίησης. Θα πάει χαμένη η επένδυση που έχει γίνει τόσο στον εξοπλισμό αλλά και στο λογισμικό.
Σε αυτό το τόσο κρίσιμο ερώτημα, συχνά η ημιμάθεια με την ταυτόχρονη «κακή» και μη επαγγελματική καθοδήγηση από τους δήθεν ειδικούς στην αγορά μας, έχουν ως αποτέλεσμα να γίνονται enterprise mobility επενδύσεις οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας. Επενδύσεις που αρχικά έχουν χαμηλό κόστος, αλλά μετά λόγω του συνεχούς απαραίτητου internet connectivity δημιουργούνται υψηλά running costs.
Μπορεί να ακούγεται πιο ωραίο το «η εφαρμογή σου θα παίζει παντού», αλλά αφού τελικά διαλέξαμε Android τηλέφωνα, γιατί να μην υλοποιήσουμε μια Android native εφαρμογή, η οποία θα λειτουργεί χωρίς την απαίτηση συνεχούς πρόσβασης στο Ίντερνετ, και θα κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων της φορητής συσκευής.
Δυστυχώς στην ελληνική αγορά, οι λύσεις που μας παρουσιάζονται ως ιδανικές δεν είναι πάντα αποτέλεσμα επαγγελματικής προσέγγισης. Ο καθένας πουλάει αυτό που έχει και δεν λέει όχι ποτέ σε μια πώληση. Ως εκ τούτου, σας προτείνω να αξιολογείτε πάντα τουλάχιστον 3 προμηθευτές της λύσης που επιθυμείτε, οι οποίοι να έχουν έτοιμη εφαρμογή είτε native είτε σε HTML5. Ακούστε τα πλεονεκτήματα που σας δίνει ο καθένας και κάντε την κατάλληλη επιλογή. Και πάντα να θυμάστε: επιλέξτε τη φορητή συσκευή αφότου ορίσετε τις ανάγκες που θέλετε να ικανοποιήσετε…