H πιστοποίηση του Entersoft Business Suite από την ΤΕC, του μοναδικού ελληνικού EPR που έχει πάρει αυτήν την πιστοποίηση, απέδειξε στην πράξη τις διεθνείς δυνατότητες του επιχειρηματικού λογισμικού της εταιρείας, ενισχύοντας σημαντικά τον εξωστρεφή προσανατολισμό της. Στο πλαίσιο αυτής της πολύ σημαντικής διεθνούς πιστοποίησης o Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft, μιλάει στο netweek για τη σημασία αυτής της πιστοποίησης και για τον καταλυτικό ρόλο που παίζει για την ανάπτυξη της εταιρείας στην ελληνική και διεθνή αγορά.

netweek: H Entersoft πιστοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό TEC (Τechnology Evaluation Centers) στην κατηγορία των mixed mode manufacturing ERPs. Τι σημαίνει αυτή η πιστοποίηση για την Entersoft και γιατί αποφάσισε να πιστοποιηθεί σε αυτήν ειδικά την κατηγορία;

Αντώνης Κοτζαμανίδης: Η πιστοποίηση της TEC αποτελεί τεράστια πρόκληση για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο ανάπτυξης επιχειρηματικού λογισμικού. Για την Entersoft, ειδικότερα, αυτή η πιστοποίηση είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο γιατί είμαστε η πρώτη και μοναδική ελληνική εταιρεία που την έχει αποκτήσει, αλλά διότι στο πλαίσιο απόκτησής της, το ERP μας πέρασε μέσα από μια εξονυχιστική αξιολόγηση, όπου εξετάστηκε η παραμικρή λεπτομέρεια και η λειτουργικότητά του σε απίστευτο βάθος. Εμείς γνωρίζαμε το πόσο καλή είναι η λύση μας, το πόσο πολύ έχουμε επενδύσει πάνω της. Όταν, όμως, αυτό το πιστοποιεί ένας διεθνής ανεξάρτητος οργανισμός του κύρους της TEC, τότε αυτό αποκτάει άλλη βαρύτητα.

Επιλέξαμε η αξιολόγηση να είναι στην κατηγορία mixed mode manufacturing ERP, καθώς αποτελεί την πιο πλήρη κατηγορία ERPs που περιλαμβάνει τις διεργασίες και του discrete manufacturing, αλλά και του process manufacturing, άρα είναι η πιο πλήρης για κάθε μορφή βιομηχανικής παραγωγής, ενώ περιλαμβάνει και θέματα που αφορούν τη διανομή, οικονομική διαχείριση, οικονομικές πολιτικές, χρηματοοικονομικά κ.λπ. Άλλωστε το ERP μας υποστηρίζει όλους τους κλάδους (βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες, διανομή, χονδρεμπόριο κ.λπ.) και κατά συνέπεια θέλαμε η αξιολόγηση να καλύπτει το μεγαλύτερο δυνατό φάσμα του πελατολογίου που απευθυνόμαστε.

nw: Πόσο χρόνο διήρκεσε η αξιολόγηση της TEC και με ποιο τρόπο έγινε;

Α. Κοτζαμανίδης: Η αξιολόγηση ήταν χρονοβόρα, διήρκησε συνολικά έξι μήνες και αποτελούνταν από διάφορες φάσεις. Στα πλαίσιο της πρώτης φάσης κληθήκαμε να απαντήσουμε σε χιλιάδες ερωτήσεις ενός αναλυτικότατου RFI, σχετικά με τις δυνατότητες του ERP και το εύρος της λειτουργικότητάς του. Σκοπός αυτής της φάσης ήταν να γίνει μια εξαιρετικά αναλυτική εξέταση κάθε υποσυστήματος του ERP, ελέγχoντας όχι μόνο αν το λογισμικό υλοποιεί μια λειτουργικότητα, αλλά και πώς το κάνει. Παράλληλα, έγινε μια λεπτομερής αξιολόγηση όλων των γενικότερων τεχνολογικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών του ERP (ευχρηστία, interface, τεχνολογία, βάση δεδομένων, υποστήριξη του cloud, προοπτικές εξέλιξης κ.λπ.). Παράλληλα, έγινε αξιολόγηση και της εταιρείας στο σύνολό της (σε τι κατάσταση βρίσκεται, τι πελάτες διαθέτει, πώς ανταποκρίνεται στην αγορά κ.λπ.).

Όπως καταλαβαίνετε ήταν μια λεπτομερής αξιολόγηση που δεν παρέλειψε τίποτα. Στη συνέχεια ακολούθησε live demo (ζωντανή παρουσίαση) του Entersoft Business Suite σε μια σειρά χαρακτηριστικών και λειτουργικότητας που επέλεξε η TEC, ώστε να πιστοποιήσει την ορθότητα του RFI ερωτηματολογίου που δώσαμε, αλλά και να αξιολογήσει το User Interface και το User Experience. Η τελική αναφορά πιστοποίησης που σύνταξε η TEC περιλαμβάνει τόσο το report αξιολόγησης για το Entersoft Business Suite στην κατηγορία Mixed Mode Manufacturing, αλλά και τη σύγκρισή του σε όλες τις λειτουργικότητες που διαθέτει με τον μέσο όρο (benchmarks) άλλων διεθνών ERPs που έχουν αξιολογηθεί έως τώρα από την ΤΕC. Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι ότι όλα αυτά τα reports της ΤΕC διατίθενται δωρεάν στο website της, για χρήση και σύγκριση από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επιλέξουν λογισμικό.

nw: Ποια είναι τα γενικά συμπεράσματα της αξιολόγησης της TEC; Ποια είναι τα δυνατά σημεία που εντόπισε στο ERP σας και ποια είναι εκείνα τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης;

Α. Κοτζαμανίδης: Tα πιο σημαντικά συμπεράσματα της αξιολόγησης είναι ότι το Enterprise Business Suite επιτυγχάνει υψηλό σκορ σε σύγκριση με τον Μ.Ο. αντίστοιχων διεθνών λογισμικών σε ότι αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ERP. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι το ERP μας σκοράρει πιο πάνω από τα λογισμικά μεγάλων διεθνών κατασκευαστών, σε τομείς όπως π.χ. η οικονομική διαχείριση, η διαχείριση προμηθειών και πωλήσεων – κάτι το οποίο υποψιαζόμασταν και ήρθε η αξιολόγηση να μας το επιβεβαιώσει. Επιπλέον, στις περισσότερες λειτουργικότητες η λύση μας κατατάσσεται στο μέσο όρο των προϊόντων μεγάλων vendors. Όπως ήταν λογικό, δεν πήγαμε το ίδιο καλά σε τομείς, τους οποίους είχαμε επιλέξει έως τώρα να μην αναπτύξουμε. Ο πρώτος από αυτούς είναι το ΗR και το Payroll, όπου έχουμε επιλέξει να το χειριζόμαστε σε συνεργασία με τρίτες εταιρείες εξειδικευμένες στο αντικείμενο και σε κάθε χώρα δραστηριοποίησής μας, όπως κάνουν δε και οι περισσότεροι ανταγωνιστές μας διεθνώς.

Δύο άλλοι τομείς, που μας ενδιαφέρουν και επενδύουμε ήδη είναι η σε βάθος διαχείριση της παραγωγής στην οποία αναπτύσσουμε περαιτέρω λειτουργικότητα, αλλά και η διαχείριση αποθεμάτων με ένα νέο πολύ δυνατό ενσωματωμένο υποσύστημα στο ERP, αλλά και αυτόνομο λογισμικό Warehouse Management System (WMS). Γενικά, τα ERPs δεν διαθέτουν τέτοια modules και χρησιμοποιούν ξεχωριστές λύσεις για την κάλυψη των σχετικών αναγκών. Ωστόσο, επενδύουμε εδώ και ένα χρόνο στο WMS, τρέχουμε ήδη τα πρώτα πιλοτικά έργα και εκτιμούμε ότι θα είμαστε καθόλα έτοιμοι να το βγάλουμε στην αγορά στα τέλη του 2016. Ο κλάδος του Warehouse και των Logistics αποτελεί ένα πολύ μεγάλο υποσύστημα για όλες τις βιομηχανίες και εταιρείες διανομής και γι’ αυτό έχουμε ήδη επενδύσει σημαντικά σε αυτόν, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του κλάδου εντός του 2016.

nw: Γιατί επιλέξατε να αποκτήσετε τώρα την πιστοποίηση από την TEC;

Α. Κοτζαμανίδης: Καταρχάς, η πιστοποίηση από την ΤΕC μάς βοηθάει να διεισδύσουμε περισσότερο στις αγορές του εξωτερικού, όπως αυτής της Μέσης Ανατολής, όπου έχουν παρουσία όλα τα πολυεθνικά λογισμικά (σε αντίθεση με τη χώρα μας και τα Βαλκάνια, όπου μόνο κάποιες εταιρείες του χώρου δραστηριοποιούνται με λύσεις τους) και να μας γνωρίσουν νέοι πελάτες που δεν μας ξέρουν τόσο καλά όσο στην Ελλάδα. Η πιστοποίηση έχει θετική επίδραση και στην ελληνική αγορά, καθώς πιστοποιεί αυτό που πάντα ξέραμε και πάντα λέγαμε στους πελάτες μας, ότι η Entersoft είναι ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης των μεσαίων και μεγάλων εταιρειών όσον αφορά το ERP στην Ελλάδα. Και έρχεται να ενισχύσει τη συνεχή αύξηση των μεριδίων μας στην ελληνική αγορά.

Δυστυχώς, στη χώρα μας εξακολουθεί να υπάρχει μια ξενομανία και μια υποτιμητική αντιμετώπιση των ελληνικών προϊόντων. Η πιστοποίηση καταρρίπτει αυτόν το μύθο, καθώς, μεταξύ άλλων, δίνει προτροπές σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να πάρουν ιδέες από την Entersoft για το user interface των προϊόντων τους. Ενώ παροτρύνει τις εταιρείες που προσανατολίζονται να επενδύσουν σε ένα ERP με διεθνές «μεγάλο όνομα» να αξιολογήσουν οπωσδήποτε και τη λύση της Entersoft, εφόσον βρίσκονται σε γεωγραφικές περιοχές όπου η Entersoft έχει παρουσία.


nw: Γιατί σας ενδιαφέρουν τόσο πολύ οι πιστοποιήσεις από την TEC; Τι το διαφορετικό έχει η TEC από τις άλλες πιστοποιήσεις;

Α. Κοτζαμανίδης: Η TEC είναι ένας διεθνής συμβουλευτικός οργανισμός που έχει επικεντρωθεί στο κομμάτι των business εφαρμογών και μόνο, ενώ κάνει τις πιο λεπτομερείς και εξειδικευμένες αναλύσεις σε αυτόν το χώρο. Οι επιχειρηματικές εφαρμογές αποτελούν και για εμάς τον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας. Βασική αρμοδιότητα της TEC δεν είναι να κάνει αξιολογήσεις λογισμικών, αλλά μέσω αυτών να συμβουλεύει τους πελάτες για το ποια από αυτά είναι τα πιο κατάλληλα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το 2015 εκτός από την πιστοποίηση της TEC λάβαμε πιστοποίηση και για το Σύστημα Παροχής Υπηρεσιών προς τους πελάτες μας σύμφωνα με το ISO/IEC 20000, ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες πιστοποιήσεις.

nw: Η πιστοποίησή σας από την TEC θα ενισχύσει τη δραστηριοποίησή σας στη διεθνή αγορά;

Α. Κοτζαμανίδης: Η απόκτηση της πιστοποίησης θεωρώ ότι συνέβαλε στην απόκτηση ενός σημαντικού πελάτη στο εξωτερικό, όπως είναι ο όμιλος ΕΜAΑR στο Ντουμπάι (ο μεγαλύτερος land developer και διαχειριστής ξενοδοχειακών αλυσίδων στη Μέση Ανατολή). Σε κοινοπραξία που συμμετείχαμε μαζί με μια γερμανική εταιρεία, η ΕΜAΑR ανέθεσε το Νοέμβριο του 2015 ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 700.000 δολαρίων που αφορά τη διαχείριση μιας αλυσίδας ξενοδοχείων του ομίλου. Σε αυτό το έργο η Entersoft θα παρέχει το back office ERP, ενώ η γερμανική εταιρεία θα προσφέρει το front office των ξενοδοχειακών μονάδων. Αυτό το έργο αποδεικνύει ότι η απόκτηση πιστοποίησης στην πιο δύσκολη κατηγορία των ERPs από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο συμβουλευτικό φορέα (TEC) ανοίγει νέες αγορές για εμάς.

nw: Ποια είναι τα σχέδια επέκτασής σας στη διεθνή αγορά;

Α. Κοτζαμανίδης: Η Entersoft αποτελεί έναν πολύ καλό regional player. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε εστιάσει τις προσπάθειες μας σε δύο γεωγραφικές ζώνες: Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή (χώρες του κόλπου). Τα προηγούμενα χρόνια κάναμε επενδύσεις, τόσο προϊοντικές όσο και εμπορικές, για να καλύψουμε αυτές τις περιοχές. Στόχος μας από εδώ και στο εξής είναι – και με αυτήν την πιστοποίηση, αλλά και με ενέργειες μάρκετινγκ και πωλήσεων – να ενισχύσουμε τη δραστηριοποίησή μας σε αυτές τις αγορές. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο να εισέλθουμε σε νέες χώρες, όσο να κάνουμε εντονότερη την παρουσία μας σε χώρες που δραστηριοποιούμαστε ήδη.

Στο πλαίσιο αυτό προβαίνουμε σε διάφορες ενέργειες, όπως στο χώρο του Μobile Sales Force Automation, όπου έχουμε υλοποιήσει μεγάλες εγκαταστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό με μεγάλες και πολυεθνικές εταιρείες, όπως π.χ. στην Japan Tabacco Intl (JTI) Ρουμανίας, με έμφαση στους κλάδους των ευρέως καταναλωτικών και φαρμακευτικών, Life Science προϊόντων. Το Mobile Sales Force Automation αποτελεί μια πολύ ισχυρή τεχνολογικά λύση που τρέχει σε φορητές συσκευές, ενώ διαθέτει on-premise ή on- cloud based back office υποδομή για τα εμπορικά τμήματα. Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε διαδικασία πιστοποίησης από την TEC και γι’ αυτήν τη λύση – εκτιμούμε ότι η σχετική διαδικασία πιστοποίησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2016.

nw: Πόσο επηρέασαν την Entersoft οι δυσκολίες (π.χ. capital controls) που βίωσε η ελληνική αγορά Πληροφορικής το 2015; Τι ήταν εκείνο που σας κράτησε σε θετική πορεία, παρά τα γνωστά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας;

Α. Κοτζαμανίδης: To 2015 κλείνει για την Entersoft με θετικό πρόσημο, παρά τις όποιες δυσκολίες υπήρχαν (όπως τα capital controls). Η Εntersoft κατέφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να νικήσει τα capital controls. Αν και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει εν γένει τη δραστηριοποίηση μιας ελληνικής εταιρείας στο εξωτερικό, καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτόν το σκόπελο, χωρίς καμία επίπτωση για εμάς. Όσον αφορά το εσωτερικό, αυτό που μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα είναι οι στρατηγικές επιλογές που έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε επιλέξει να απευθυνόμαστε στη μεσαία και μεγάλη αγορά, ενώ οι περισσότεροι πελάτες μας είναι οικονομικά υγιείς. Λάβετε, επίσης, υπόψη ότι οι πελάτες μας δεν μας επιλέγουν με κριτήρια τιμής και μόνο, αλλά με κριτήρια όπως είναι η ποιότητα, η τεχνική επάρκεια, το προσωπικό, οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης κ.λπ. Θα έλεγα ότι η ποιότητα του πελατολογίου μας από τη μία και οι επιλογές που έχουμε κάνει από την άλλη, είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που εξηγούν τη θετική μας πορεία σε ένα περιβάλλον κρίσης.

Φυσικά, πολύ σημαντικό ρόλο στην πετυχημένη πορεία μας έπαιξαν και οι διαρκείς επενδύσεις που κάνουμε στα προϊόντα μας. Επενδύσεις τις οποίες δεν σταματήσαμε. Ήδη το 2013 είχαμε παρουσιάσει ένα τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος του οποίου είναι το WMS. Το WMS θα αποτελεί μέρος του ERP μας το οποίο όμως θα διατίθεται και ως ανεξάρτητο προϊόν που θα «κουμπώνει» με οποιοδήποτε ERP της αγοράς. Έχουμε αναπτύξει μια στρατηγική σε συγκεκριμένα προϊόντα, είτε αυτά αποτελούν μέρος του ευρύτερου ERP είτε ξεχωριστά υποσυστήματα που συλλειτουργούν με τα ERPs που διαθέτουν ήδη οι εταιρείες-πελάτες μας. Την ίδια ακριβώς στρατηγική που αναπτύξαμε για το Μobile SFA, και η οποία είναι πολύ πετυχημένη, θα αναπτύξουμε και για το WMS.

nw: Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το 2016 και ποια είναι τα σχέδια σας;

Α. Κοτζαμανίδης: Θεωρώ ότι για εμάς το 2016 θα είναι και πάλι θετικό. Το πόσο θετική, ωστόσο, θα είναι η νέα χρόνια είναι κάτι που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα. Όσον αφορά τις δραστηριότητές μας στο εξωτερικό εκτιμώ ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με το 2015, καθώς τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν είναι σημαντικά. Οι επενδύσεις που θα κάνουμε στο εξωτερικό θα αφορούν κυρίως την ενίσχυση της παρουσίας μας στην αγορά, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές και marketing δραστηριότητες και την υποστήριξη πελατών. Φυσικά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε επενδύσεις και στα προϊόντα, καθώς η υποστήριξη των ξένων αγορών απαιτεί την προσθήκη λειτουργικότητας. Άλλωστε, το επιχειρηματικό λογισμικό δεν είναι προϊόν ραφιού, αλλά απαιτεί κατάλληλες προσαρμογές και επεκτάσεις, σύμφωνα και με τους κανόνες και τις απαιτήσεις που ισχύουν σε κάθε χώρα, αλλά και τα business μοντέλα που, συνήθως, είναι διαφορετικά για κάθε πελάτη.