Από τα μετρητά στις πιστωτικές κάρτες και από εκεί στο bitcoin, το χρήμα αλλάζει διαρκώς. Σε μια «τολμηρή» δήλωση-πρόβλεψη, η Revolut προβλέπει ότι μία «κοινωνία χωρίς μετρητά» θα γίνει ο κανόνας μέσα σε μια δεκαετία.

‘‘Οι κυριότερες τάσεις στο χώρο των πληρωμών θα παρουσιαστούν στο συνέδριο Payments 360o που θα διεξαχθεί την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 στο Divani Caravel Hotel’’

Το μέλλον των τραπεζών έχει μια σειρά από ατελείωτες εναλλακτικές δυνατότητες διαχείρισης χρήματος, εντούτοις η έννοια μίας «κοινωνίας χωρίς μετρητά» φαίνεται επίκαιρη και επικρατέστερη. Μόνο το 2017 εκτιμάται ότι οι συναλλαγές χωρίς μετρητά αυξήθηκαν κατά 10,5% και αντιπροσώπευαν πάνω από 522,4 δισ. συναλλαγές παγκοσμίως, ενώ οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα ανέλθουν σε περισσότερα από 725 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Σε αντίθεση με ό, τι έχει ήδη δείξει η έρευνα, ο CEO & συνιδρυτής της Revolut, Vladyslav Yatsenko αναφέρει: «Οι επιχειρήσεις, ειδικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρέπει να προσαρμοστούν καθώς κινούμαστε προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Με την άνοδο των ανέπαφων πληρωμών όπως και πληρωμών μέσω κινητών, ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι δυνατό, ειδικά η Μ. Βρετανία, να έχει εξελιχθεί σε μία αμιγώς χωρίς μετρητά κοινωνία (cashless society) μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Revolut αναπτύσσει συγκεκριμένες δυνατότητες στην πλατφόρμα της με σκοπό να καταστήσουν ακόμα πιο εύκολη την πραγματοποίηση ασφαλών cashless πληρωμών από τους πελάτες μας».

Όλοι στο δρόμο που χάραξε η Στοκχόλμη…
Στην Ευρώπη, η Σουηδία φαίνεται να οδηγεί το δρόμο σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, με το 36% του πληθυσμού να ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ μετρητά και ότι το 25% των Σουηδών χρησιμοποιεί μετρητά μόνο μια φορά την εβδομάδα, μία μείωση κατά 63% από το 2013 (από στοιχεία του World Payments Report 2017). Τα μετρητά χρησιμοποιούνται πλέον σε λιγότερο από το 20% των συναλλαγών σε σουηδικά καταστήματα και το ποσό σε κυκλοφορία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990. Ο CEO της Revolut πιστεύει ότι η Μ. Βρετανία θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα των Σουηδών εάν θέλει μία «κοινωνία χωρίς μετρητά», αλλά τονίζει επίσης την ανάγκη για συνεχή καινοτομία και εκμετάλλευση των τεχνολογικών εξελίξεων.

Αν και η Μ. Βρετανία αποτελεί μια χώρα βαθιά προοδευτική απέναντι σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις, παρατηρήθηκε αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια των συναλλαγών χωρίς μετρητά. Οι αναφορές δείχνουν ότι το 41% όλων των καρτών έχει πλέον πρακτικά «άπειρη» λειτουργικότητα, με 1 στους 6 (17%) Βρετανούς αγοραστές να ισχυρίζονται ότι φτάνουν σε μία κανονική καταναλωτικά ημέρα να μην χρησιμοποιούν καθόλου μετρητά. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι μέχρι το 2025 η χρήση μετρητών θα μειωθεί σε μόλις 25%, σε σύγκριση με το αναφερόμενο 45% το 2015.

«Δυστυχώς, η βρετανική υποδομή υστερεί σε σύγκριση με χώρες όπως η Σουηδία και ο σχετικά μεγάλος πληθυσμός δεν αποτελεί ιδανικό πεδίο για test των καινοτομιών μη χρήσης μετρητών. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διατρέξουμε μέχρι οι παραδοσιακές τράπεζες να υιοθετήσουν πλήρως την τεχνολογία που επιτρέπει συναλλαγές χωρίς μετρητά και ακόμη και τότε όλοι οι καταναλωτές δεν θα έχουν την τάση να εμπιστεύονται τις μεγάλες τράπεζες ή σχετικά ιδρύματα στο να διαχειρίζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες ή τα χρήματά τους».

Εκτός των ορίων της ευρωπαϊκής ηπείρου, αυτή η αναπτυσσόμενη τάση έχει καταστεί εμφανής σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στη Σιγκαπούρη, την Κίνα και τον Καναδά, για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι το 56% όλων των συναλλαγών είναι χωρίς μετρητά. Στις μικρότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Σομαλία, οι ανέπαφες πληρωμές χωρίς χρέωση και με την χρήση κινητών συσκευών κινούνται με εκθετικό ρυθμό και αύξηση κατά 50% μόνο για το 2017.

Ένα μικρό βήμα για την Fintechs, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα
Ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία μιας πραγματικής κοινωνίας χωρίς μετρητά, οι Fintechs από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να κατασκευάζουν καινοτόμα προϊόντα σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν την ανάγκη για χρήση φυσικού χρήματος. Ανάμεσα σε αυτές και η Revolut που διαθέτει disposable virtual cards, στις οποίες τα στοιχεία της κάρτας αλλάζουν αυτόματα μετά από κάθε συναλλαγή, προστατεύοντας τους χρήστες των υπηρεσιών από απάτες που στοχεύουν στους λογαριασμούς τους και απειλές στον κυβερνοχώρο.

«Στο συνέδριο Payments360, που διοργανώνει η BOUSSIAS στις 10 Ιουλίου 2018 στο Divani Caravel Hotel, ο Δημ. Λιτσικάκης, Country Manager Greece της Revolut, θα παρουσιάσει καινοτόμες προτάσεις για το μέλλον των πληρωμών σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για επιχειρήσεις και καταναλωτές».