Ο Αντώνης Κασσάνο, Infrastructure Technology Solutions Department Manager της Uni Systems και η Αγάθη Γαλάνη, Country Manager, Greece, Cyprus & Malta της EMC Hellas καταγράφουν τις κυριότερες προκλήσεις και τάσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά storage σήμερα και αποτυπώνουν τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν στις εταιρείες οι συνδυασμένες λύσεις τους, βοηθώντας τις να μεταβούν με τη μεγαλύτερη ασφάλεια και επιτυχία στο υβριδικό cloud που θα επικρατήσει στο μέλλον.

netweek: Στην εποχή του cloud, των Big Data και του Internet of Things οι υποδομές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τις επιχειρήσεις. Μέσα σε αυτό το τοπίο, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οργανισμοί όσον αφορά το storage;

Αντώνης Κασσάνο: Η δυναμική έλευση του cloud έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση το τελευταίο διάστημα στις κατασκευάστριες εταιρείες για τη δημιουργία λύσεων που βασίζονται σε αρχιτεκτονικές hybrid cloud, ώστε να προσφέρουν στους οργανισμούς ευελιξία και σημαντική μείωση κόστους κτήσης και λειτουργίας. Είναι σίγουρο ότι, με γνώμονα το χαμηλότερο TCO, την ευελιξία και τον αυτοματισμό, η μονολιθική προσέγγιση των συνθετών έργων Πληροφορικής θα αποτελέσει παρελθόν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως, οι προκλήσεις ενός οργανισμού που θέλει να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες με στόχο καλύτερες υπηρεσίες, απαιτούν γνώση, σύνεση και όραμα.

Ο παραδοσιακός διαχωρισμός ως ίσχυε για περισσότερα από 30 χρόνια σε computing, network, storage, virtualization, operations και developers στη δομή και λειτουργία των Διευθύνσεων Πληροφορικής μεγάλων οργανισμών, θα αλλάξει δραστικά τα προσεχή χρόνια. Μέσα από την ωρίμανση της Πληροφορικής και το πέρασμα στην εποχή του cloud, όροι όπως IT business services SLA, user experience και DevOps αποτελούν σήμερα high trends. Οι πολύ μεγάλες αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία δύο χρόνια στην αγορά Πληροφορικής προήλθαν κατά βάση από τους μεγάλους cloud providers.

Ο λόγος είναι ότι προκειμένου να επιτευχθεί αυτοματισμός και τυποποίηση, αξιοποιήθηκε απόλυτα το virtualization σε όλα τα δομικά στοιχεία του data center, παρέχοντας στους cloud providers τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι το Software Defined Everything αποτελεί το υπόβαθρο για τις περισσότερες αρχιτεκτονικές λύσεις της επόμενης δεκαετίας, που μεταξύ άλλων αφορούν και στο storage.

Aγάθη Γαλάνη: Αναφερόμενοι ειδικά στην περιοχή του storage, η μεγάλη αλλαγή του cloud έχει εναρμονιστεί απόλυτα με τις τεράστιες ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων που αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Τα τελευταία χρόνια οι απαιτήσεις σε storage έχουν αυξηθεί εκθετικά, στους περισσότερους, δε, οργανισμούς η αύξηση αυτή υπερβαίνει το 30% ετησίως. Οι εν λόγω απαιτήσεις στο μέλλον θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τους εξής λόγους:

* Υπάρχει ανάγκη υποστήριξης των νέων εφαρμογών που υπόσχονται να ενισχύσουν τους οργανισμούς. Οι μεγάλοι όγκοι δεδομένων που παράγονται θα πρέπει να αποθηκεύονται αναλόγως. * Το ίδιο ισχύει και με νέες κανονιστικές ρυθμίσεις που επιβάλλουν στους οργανισμούς να προχωρήσουν σε υποχρεωτική αρχειοθέτηση και διαχείριση δεδομένων, ώστε να εξασφαλίζεται η εξαγωγή επαρκών στοιχείων. * Η εκρηκτική ανάπτυξη του ψηφιακού περιεχομένου, όπως εικόνες, φωτογραφίες, αρχεία ήχου και εικόνας, αυξάνει, επίσης, τις απαιτήσεις σε storage.

Οι επιλογές για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ήταν περιορισμένες και ο λόγος είναι ότι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις δεν υλοποιούνται απλά με την εφαρμογή μεγάλου αριθμού servers και μιας ισχυρής υποδομής storage array. Η εμπειρία τόσο της Uni Systems, όσο και η δική μας, έχει αποδείξει ότι η δημιουργία ενός τέτοιου περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται από ασύμβατες πλατφόρμες αποθήκευσης, μη τυποποιημένες διαδικασίες διαχείρισης και πολύ μικρό μέσο όρο utilization στο σύνολο της υποδομής. Το αποτέλεσμα είναι ένα χαοτικό περιβάλλον όπου η αποτελεσματική διαχείριση είναι σχεδόν αδύνατη. Οι νέες προκλήσεις δημιούργησαν νέες λύσεις και αρχιτεκτονικές, οι οποίες εμπνευσμένες από τους cloud providers προσφέρονται τώρα από κορυφαίους κατασκευαστές storage, όπως η EMC, έτοιμες να κατακτήσουν την αγορά enterprise.

netweek: Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και περισσότερο για Sοftware Defined υποδομές. Τι σημαίνει το Software Defined Storage για εσάς και πώς μπορείτε μέσω αυτού να βοηθήσετε τους σύγχρονους οργανισμούς να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε storage;

Aγάθη Γαλάνη: Το Software Defined Storage είναι ο συνδυασμός storage χαμηλού κόστους με virtualization & automation layers, τα οποία ενεργοποιούν και αξιοποιούν τα δεδομένα, με όποιο τρόπο επιθυμεί ο πελάτης – πάντα βάσει των ιδιαίτερων απαιτήσεών του σε performance & capacity. Τα προϊόντα της EMC είναι πολλά, με βασικό χαρακτηριστικό τις εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις σε πολύ χαμηλές τιμές. Προϊόντα, όπως το ScaleIO και το ViPR αποτελούν το αντικείμενο του R&D μας τα τελευταία 2 χρόνια.

Αντώνης Κασσάνο: Όπως όλα δείχνουν, το Software Defined Everything θα μετασχηματίσει τα επόμενα χρόνια ριζικά τις δομές πληροφορικής των οργανισμών. Αποτελεί το επόμενο στάδιο ολοκλήρωσης του virtualization, το οποίο άλλαξε εντελώς τις οικονομίες και αρχιτεκτονικές στους servers και, τώρα, κατακτά desktops, storage και δίκτυα. Το Software Defined Storage (SDS) είναι η τεχνολογία, η οποία αφαιρεί το storage hardware από το λογισμικό, με στόχο μια πιο ευέλικτη διαχείριση της υποδομής αποθήκευσης και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από ανομοιογενείς υποδομές storage διαφορετικών κατασκευαστών (Silos, discrete LUNs). Οι νέες αρχιτεκτονικές Software Defined Storage μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις που απασχολούν τους πελάτες μας, όπως: * Ανάγκη δημιουργίας νέων storage tiers που θα βασίζονται σε resources πολλαπλών και διαφορετικών storage υποδομών, με άμεσο όφελος την εξάλειψη του vendor lock-in και τη μείωση του κόστους κτήσης. * Δημιουργία νέων οικονομικών storage tiers που δεν θα βασίζονται αποκλειστικά σε ακριβά storage arrays, αλλά και σε αρχιτεκτονικές scale out server, με απλούς ή flash δίσκους. * Παροχή object storage σε προγραμματιστές και η ολοκλήρωση στις εφαρμογές Mobile (Mobile platforms). * Δημιουργία νέων υποδομών “scale out storage” για την υποστήριξη εφαρμογών Big Data Analytics.

netweek: Ποιες, κατά την άποψή σας, είναι οι σημαντικότερες νέες αρχιτεκτονικές storage και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Με ποιο τρόπο εκμεταλλεύεστε αυτές τις αρχιτεκτονικές;

Αντώνης Κασσάνο: Όσον αφορά τα storage arrays, η τεχνολογία των δίσκων flash αποτελεί τον καταλύτη για τις αλυσιδωτές αλλαγές που συντελούνται στην αγορά του storage. Και αυτό γιατί με τη σχέση κόστους / απόδοσης να βελτιώνεται δραστικά χρόνο με τον χρόνο και με την ωρίμανση των οργανισμών, στους οποίους το κόστος του storage είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις απαιτήσεις των εφαρμογών, το flash storage αλλάζει το τοπίο στο enterprise storage. Με την ωρίμανση του flash storage οι οργανισμοί με υψηλές απαιτήσεις σε storage IOPS έχουν σήμερα περισσότερες επιλογές, με άμεσο αντίκτυπο τη δραστική μείωση του TCO. Επίσης, το storage virtualization είναι μια τεχνολογία που κερδίζει συνεχώς έδαφος και ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι ότι υποστηρίζει την επίλυση πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οργανισμοί. Με το storage virtualization οι απαντήσεις σε προκλήσεις όπως το vendor lock-in, η υλοποίηση άμεσα και με ασφάλεια νέων storage tiers, η πολυπλοκότητα διαχείρισης, ο αυτοματισμός και η δραστική μείωση του storage provisioning, είναι σήμερα εφικτές και enterprise ready με πολύ χαμηλό TCO. Μια άλλη περιοχή με μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η περιοχή της διαχείρισης και της αυτοματοποίησης των υποδομών storage που αφορούν σε κρίσιμες επιχειρησιακές λειτουργίες, περιοχή που απαιτεί προσεκτική και ολιστική προσέγγιση.

Aγάθη Γαλάνη: Σύμφωνα, δε, με αρκετούς αναλυτές η τεχνολογία flash είναι αυτή που σε ορίζοντα λίγων ετών θα είναι κυρίαρχη όχι μόνο από άποψη ισχύος, αλλά και κόστους. Σύντομα, δηλαδή θα δούμε μια μετάβαση προς την ευρεία χρήση flash, με τον ίδιο τρόπο που οι δίσκοι αντικατέστησαν την πλειονότητα των tape drives.

netweek: Τι λύσεις προσφέρετε για να καλύψετε τις ανάγκες των σύγχρονων οργανισμών σε storage;

Aγάθη Γαλάνη: Οι λύσεις μας καλύπτουν όλες τις ανάγκες μιας επιχείρησης σε όλο το φάσμα των αναγκών, είτε πρόκειται για υψηλό performance είτε για χωρητικότητα. Η EMC έχει αναγνωριστεί για την κορυφαία τεχνολογία που προσφέρει σε transactional workloads, όπως Database και ERP. Αυτό ισχύει και για file based workloads, είτε αφορούν home directories/shared drives είτε multiprotocol access (IP/htps/Hadoop κλπ.). Δεδομένου του ότι οι πελάτες συγκεντρώνουν πολλαπλά workloads ως αποτέλεσμα του virtualization, τα hybrid arrays καλύπτουν τις ανάγκες για απόδοση, χωρητικότητα και βέλτιστη τιμή. Οι λύσεις βασισμένες σε EMC all flash arrays, αν και ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο φόρτο, αποτελούν, πλέον, κοινό τόπο για μεγάλο πλήθος εφαρμογών λόγω των ξεχωριστών data services (Deduplication, compression, zero capacity snaps) που προφέρουν. Για τις ανάγκες των νέου τύπου εφαρμογών που διαχειρίζονται ψηφιακό περιεχόμενο (unstructured data) προσφέρεται object storage που καλύπτει εξαιρετικά υψηλές χωρητικότητες, με γραμμική απόδοση στο performance.

Επιπλέον, προσφέρουμε το αναγκαίο λογισμικό για την απαιτούμενη παρακολούθηση και διαχείριση του περιβάλλοντος, για ετερογενείς υποδομές και όχι μόνο EMC. Το λογισμικό (EMC ViPR Suite) αποτελεί τη βάση για την παροχή ευέλικτων υπηρεσιών τύπου cloud (self-service portal, automation, cost & chargeback). Οι παραπάνω επιλογές μπορούν, επίσης, να δοθούν και με τη μορφή εννιαίας πλατφόρμας (Converged Infrastructure – CI) απο την VCE, όπου περιλαμβάνονται οι servers (Cisco), to storage (EMC) και το virtualization λογισμικό (VMware) με ενιαία υποστήριξη, pre-engineered customization και sizing. Μια από τις διαφοροποιήσεις της EMC σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας είναι η παροχή λύσεων ενιαίας πλατφόρμας που στηρίζεται σε reference architectures, περιέχοντας πολλά και διαφορετικά configurations με προϊόντα διαφόρων κατασκευαστών. Τέλος, η νέα τάση στις ολοκληρωμένες πλατφόρμες είναι το VSPEX BLUE, το οποίο είναι το Software Defined Converged Infrastructure και το οποίο στηρίζεται σε οικονομικούς δίσκους αποθήκευσης δεδομένων και σε SW intelligence της VMWARE.

Αντώνης Κασσάνο: Οι λύσεις Information & Storage Management της Uni Systems καλύπτουν όλο το φάσμα των επιτακτικών αναγκών μιας επιχείρησης για διαχείριση των ψηφιακών της πληροφοριών. Οι προσφερόμενες λύσεις καλύπτονται από εξειδικευμένες υπηρεσίες που μπορούν να διασφαλίσουν ότι ένα απαιτητικό έργο αποθήκευσης θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί με επιτυχία, βάσει των υψηλών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών των κατασκευαστών.


netweek: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, σχεδόν, κάθε επιχείρηση θα αγκαλιάσει στο μέλλον το cloud. Το μεγάλο ερώτημα είναι, ωστόσο, με ποιο τρόπο θα πρέπει να μεταβεί στο cloud, ώστε να μπορέσει να καλύψει βέλτιστα τις επιχειρηματικές ανάγκες. Τι πιστεύετε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να προσέξει μια επιχείρηση κατά τη μετάβασή της στο cloud;

Aγάθη Γαλάνη: Ο αριθμός, η σημασία τους και τα δεδομένα που θα κληθούν να υποστηρίξουν οι εφαρμογές που θα αξιοποιηθούν στο cloud θα ορίσουν και τη μετάβαση. Σε άμεση συνάρτηση βρίσκεται και η ανάλυση τόσο του μακροπρόθεσμου, όσο και του βραχυπρόθεσμου κόστους και ο σχεδιασμός των λύσεων που θα οδηγήσουν στο νέο περιβάλλον. Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι η εκπαίδευση των χρηστών σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τρόπου εργασίας, εφόσον στο εξής θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Αντώνης Κασσάνο: Συμπληρωματικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο έλεγχος και η μείωση του κόστους κτήσης και λειτουργίας αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του cloud που επιζητούν οι πελάτες μας στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Έχουμε δει ότι προτεινόμενες λύσεις που οδηγούν σε μείωση του μακροπρόθεσμου κόστους είναι το ζητούμενο από οργανισμούς όλων των μεγεθών. Μεγάλο ζητούμενο, επίσης, παραμένει το θέμα της ασφάλειας δεδομένων, θέμα για το οποίο έχουν ειπωθεί πολλά. Εμείς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι εφόσον ένα έργο υλοποιηθεί με ορθές προδιαγραφές και καλά σχεδιασμένα SLA’s, η ασφάλεια στο cloud ενισχύεται σε σχέση με μια on-premise υλοποίηση. Επιπλέον, η εμπειρία μάς έχει αποδείξει ότι σε όλους τους μεγάλους πελάτες οι αλλαγές στις μεταβλητές ανάγκες είναι διαρκείς, για το λόγο αυτό ο cloud provider θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ευελιξίας και άμεσης προσαρμογής στις απαιτήσεις που εγείρονται. Για τους παραπάνω λόγους, ο cloud provider είναι σημαντικό να έχει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία που θα του επιτρέψει να εξασφαλίσει την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ανά εφαρμογή, πάντοτε σε άμεση συνάρτηση με τις απαιτήσεις και τις πραγματικές ανάγκες του πελάτη.

netweek: Αν και η επιλογή ενός μοντέλου cloud – private, public ή hybrid -εξαρτάται από τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, το υβριδικό μοντέλο κερδίζει τον τελευταίο καιρό σε δημοτικότητα. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό και τι πλεονεκτήματα προσφέρει ένα τέτοιο μοντέλο στις επιχειρήσεις που θα το επιλέξουν;

Aγάθη Γαλάνη: Τα τελευταία χρόνια η στρατηγική της EMC είναι προσανατολισμένη σε λύσεις και εμπορικές προτάσεις που εξυπηρετούν την υλοποίηση των hybrid clouds. Πρώτα απ’ όλα, είμαστε η εταιρεία που έχουμε υλοποιήσει και ενεργοποιήσει τα περισσότερα private clouds παγκοσμίως, καθώς αυτό αποτελεί το αποκλειστικό μας αντικείμενο. Καθετί που αναπτύσσουμε και κάθε εταιρεία που απορροφούμε αποτελεί ένα συστατικό cloud. Στην EMC έχουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους υλοποίησης των hybrid clouds: Μέσω cloud enabled προϊόντων, με τη χρήση converged Infrastructure και με τη χρήση ολοκληρωμένης λύσης (turnkey solution) που αποτελεί ολοκληρωμένη engineered solution της EMC και ονομάζεται «Enterprise Hybrid Cloud».

Αντώνης Κασσάνο: Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση θα πρέπει πρωτίστως να ρωτήσουμε γιατί είναι δελεαστικό το public cloud; Η απάντηση είναι η ελαστικότητα και η ευελιξία του (που επιτρέπει τη χωρίς περιορισμούς αυξομείωση των απαιτήσεων σε υποδομές), η διαχείριση και η ευελιξία στη δημιουργία software defined αρχιτεκτονικών (που επιτρέπουν άμεση υλοποίηση πολύπλοκων αρχιτεκτονικών με μικρό κόστος) και το φαινομενικά χαμηλό κόστος χρήσης της υπηρεσίας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι παρά το γεγονός ότι virtualization και consolidation άλλαξαν τη δομή και τις οικονομίες κλίμακας στο σύγχρονο data center, οι οργανισμοί δεν προχώρησαν στο επόμενο λογικό βήμα, που ήταν η τυποποίηση και ο αυτοματισμός των υποδομών.

Τα τελευταία χρόνια ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα από τους οργανισμούς για διαχειριστικούς λόγους προς το όραμα της λειτουργίας της Πληροφορικής ως cloud provider. Αν και φαινομενικά εύκολο, πολλά έργα απέτυχαν κυρίως λόγω της ολοένα μεγαλύτερης πολυπλοκότητας των IT υποδομών, της μονολιθικής προσέγγισης, της μη ύπαρξης λύσεων Software Defined, της ατολμίας και ανωριμότητας πολλές φορές των ίδιων των οργανισμών, αλλά και των κατασκευαστών, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.

Το σημερινό επίπεδο ωριμότητας της αγοράς, οι νέες λύσεις και η πίεση του cloud, παρέχουν τη δυνατότητα στους οργανισμούς να χτίσουν νέες αρχιτεκτονικές, με ασφαλή τρόπο και βασικά συστατικά τη διαχείριση, την τυποποίηση και το software defined, επιτρέποντας την ευελιξία του public cloud, χωρίς την υιοθέτηση μειονεκτημάτων – όπως προβληματικά SLAs, μειωμένη ασφάλεια και υψηλό σε βάθος χρόνου κόστος. Αυτή η τάση έχει ονομαστεί hybrid cloud και ουσιαστικά αναφέρεται σε μια δομή IT που λειτουργεί και αναπτύσσεται με τεχνολογίες και λογικές αυτοματοποίησης και διαχείρισης, βάσει προτύπων λειτουργίας ενός cloud provider, αλλά με βασικό γνώμονα την υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών που παρέχει, υποστηρίζοντας την αλληλεπίδραση με υποδομές public cloud.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι βασισμένες οι επενδύσεις της Uni Systems και η στρατηγική συνεργασία μας με την EMC, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο σε αυτή μας την προσπάθεια. Η Uni Systems επενδύει και επικεντρώνεται σε hybrid λύσεις της αγοράς που είναι πραγματικά «ανοικτές» και δεν κλειδώνουν τους πελάτες σε μονολιθικές προσεγγίσεις ή αρχιτεκτονικές cloud και μπορούν να υλοποιηθούν στην υφιστάμενη δομή και λειτουργία των enterprise πελατών μας.

netweek: Για ποιες επιχειρήσεις είναι περισσότερο κατάλληλο το hybrid cloud; Τι θα πρέπει να προσέξει κανείς κατά την επιλογή μιας τέτοιας λύσης; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις δικές σας λύσεις hybrid cloud να ξεχωρίζουν από τις αντίστοιχες του ανταγωνισμού;

Aγάθη Γαλάνη: Σύμφωνα με μελέτη της Gartner, όλες οι κατηγορίες των εταιρειών έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται και να ενσωματώνουν το public cloud στις υποδομές τους. Παγκοσμίως, πρώτος στην κατάταξη είναι ο κλάδος της βιομηχανίας και ο αμέσως επόμενος είναι ο τραπεζικός κλάδος. Αυτό αποτελεί μεγάλη έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη μας όλους τους νομικούς περιορισμούς, το κανονιστικό πλαίσιο και την πιο συντηρητική προσέγγιση αυτού του κλάδου. Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι το 53% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχουν κάνει κάποιας μορφής επένδυση στο public cloud, γεγονός που σε συνδυασμό με το ποσοστό ενσωμάτωσης στο private cloud δείχνει την επιχειρηματική τάση: το hybrid cloud θα είναι ο δρόμος του μέλλοντος για όλους τους κλάδους.

Στην επιλογή τους οι εταιρείες πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα: * Να διατηρούν τον έλεγχο των δεδομένων τους και των υποδομών τους. * Να μην «κλειδωθούν» σε τεχνολογίες και υποδομές, από τις οποίες η έξοδος και η ανάκτηση των δεδομένων τους απαιτεί τεράστιο κόστος και πολύ χρόνο. * Να έχουν το δικό τους service catalogue, με το οποίο θα καθορίζουν τα δικά τους services και το τρόπο που θα τα προσφέρουν. * Να έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στα καλύτερα προιόντα και λύσεις της αγοράς, ακόμα και αν πρέπει να αναμείξουν προϊόντα από διαφορετικούς κατασκευαστές. * Να εξασφαλίσουν την προστασία των υποδομών και δεδομένων τους.

Αντώνης Κασσάνο: Η συνεργασία μας με την EMC εξασφαλίζει ότι οι λύσεις που προσφέρουμε στην ελληνική αγορά έχουν προέλθει μετά από μια ολιστική προσέγγιση της EMC στο hybrid cloud, ενσωματώνουν το integration με τις κορυφαίες πλατφόρμες virtualization και τις υπάρχουσες υποδομές storage πολλαπλών κατασκευαστών, στις οποίες είναι βασισμένες οι υποδομές των πελατών μας. Για να υποστηριχθεί ο ρόλος του κορυφαίου storage integrator και στην νέα εποχή του hybrid cloud, ο οργανισμός μας έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε γνώση για επιτυχή σχεδιασμό και υλοποίηση αυτών των νέων τεχνολογιών και αρχιτεκτονικών.

H Uni Systems, με βάση τη μακροχρόνια εμπειρία των στελεχών της, την υποδομή του ιδιόκτητου Data Center της και τις ισχυρές συνεργασίες που έχει συνάψει με ηγέτιδες στη διεθνή αγορά κατασκευάστριες εταιρείες, έχει εκπονήσει και παρέχει στην αγορά ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο δυναμικών υπηρεσιών hybrid cloud, το Uni|Cloud που αξιοποιεί πλήρως την υφιστάμενη υποδομή του πελάτη, ώστε οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του να υλοποιούνται απρόσκοπτα ως φυσική επέκταση της ΙΤ υποδομής του πελάτη. Η επέλαση του cloud είναι δεδομένη. Οι οργανισμοί θα πρέπει αποφασιστικά να κινηθούν προς τη σύγκλιση των επιχειρηματικών και ΙΤ αναγκών και να επιλέξουν τη hybrid cloud λύση που θα καλύψει ολοκληρωμένα τις απαιτήσεις ευελιξίας, ασφάλειας και μείωσης κόστους.