Το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας, στην ετήσια συνεδρίασή του, επιβεβαίωσε τη μεγάλη πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πρωτεύουσας, που είναι σε εξέλιξη μέσω επενδύσεων άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020.

Με την υποστήριξη του Ψηφιακού Συμβουλίου, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2017, η Αθήνα έκανε σημαντικά βήματα στην ψηφιακή πολιτική, εισάγοντας νέες πρακτικές και μεθοδολογίες για το πώς θα βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας είναι ένα συμβουλευτικό όργανο ενίσχυσης της ψηφιακής τεχνολογίας της πόλης, και στο οποίο μετέχουν ο δήμαρχος Αθηναίων και δέκα Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEO) των μεγαλύτερων εταιρειών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα και παγκοσμίως, (Αccenture, Google, IBM, Microsoft, Nokia, Oracle, Όμιλος OTE, SAP, Vodafone και WIND) καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αθήνας.

Στη φετινή του συνεδρίαση το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας, μετά από εισήγηση του Chief Digital Officer (CDO) του δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνου Χαμπίδη, θέτει για τα επόμενα χρόνια τις παρακάτω προτεραιότητες:
• Συνέχιση και επέκταση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η μετάβαση σε τεχνολογίες cloud και VoIP θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Το έργο της έξυπνης στάθμευσης αποτελεί την πρώτη φάση μιας σειράς επενδύσεων και θα πρέπει να επεκταθεί σε νέες περιοχές. Το έργο του έξυπνου φωτισμού για όλη την πόλη είναι πλέον εγκεκριμένο ως έργο Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ αρχίζει η υλοποίηση του ERP, το οποίο σταδιακά θα πρέπει να επεκταθεί.

• Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης. Ήδη τα Ανοιχτά Σχολεία, το Start Project, το Innovathens, το Maker Space έχουν δείξει τον δρόμο για την εκπαίδευση μαθητών και ενηλίκων στις ψηφιακές δεξιότητες.

• Αξιοποίηση των δεδομένων της Αθήνας. Η πόλη θα πρέπει να αξιοποιήσει τον πλούτο των δεδομένων της καθημερινής λειτουργίας της, συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους υπόλοιπους δημόσιους φορείς. Η συνέχιση λειτουργίας του Ψηφιακού Συμβουλίου προς τις τρεις αυτές κατευθύνσεις, με την υποστήριξη του Athens Partnership και των Bloomberg Associates, θα δώσει στην επόμενη δημοτική αρχή τη δυνατότητα να προχωρήσει δυναμικά και σε αυτόν τον τομέα.