Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχωρά σε σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας. Το νέο νομοσχέδιο που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2555 (NIS2) προβλέπει αυστηρά μέτρα και πρόστιμα για εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ασφαλείας των ψηφιακών τους υποδομών.

Με την κυβερνοεγκληματικότητα να προβλέπεται να κοστίσει 10,5 τρισ. δολάρια παγκοσμίως έως το 2025, η ανάγκη προστασίας των ψηφιακών συστημάτων καθίσταται κρίσιμη. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην αναβάθμιση της ανθεκτικότητας των ψηφιακών υποδομών, επεκτείνοντας τις υποχρεώσεις κυβερνοασφάλειας σε ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων. Οι νέοι κανόνες αφορούν επιχειρήσεις με 50 έως 250 εργαζομένους και τζίρο έως 250 εκατ. ευρώ, καθώς και εταιρείες σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η υγεία.

Η ενσωμάτωση της NIS2 θα απαιτεί από αυτές τις εταιρείες να εφαρμόζουν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ενώ οι παραβιάσεις θα επιφέρουν πρόστιμα έως και 10 εκατ. ευρώ ή 2% του παγκόσμιου τζίρου τους. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε στα τέλη Αυγούστου το νομοσχέδιο ως απάντηση στις αυξανόμενες κυβερνοαπειλές που αντιμετωπίζουν οι κρίσιμες υποδομές της χώρας. Εκτός από τα πρόστιμα, η νέα νομοθεσία θα θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς συντονισμένης αντιμετώπισης των ευπαθειών και θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.