«Μεγαλώσαμε πολύ!» – αυτή η παραδοχή ακούστηκε πολλές φορές από το στόμα του προέδρου του ΔΣ και Γενικού Διευθυντή του «Αθηνά», καθηγητή Γιάννη Εμίρη, στο πλαίσιο του διήμερου Forum, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Επινοούμε το μέλλον», που οργάνωσαν για να δείξουν την εντυπωσιακή πρόοδο του Κέντρου «εις εαυτούς και αλλήλους».

Γιατί, αν την Πέμπτη η εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη ήταν ανοικτή στο κοινό, την Παρασκευή περιορίστηκε στους εργαζομένους του που κατέφθασαν απ’ όλη την Ελλάδα, όπου διατηρεί παρουσία (μεγάλες εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Ξάνθη και Πάτρα – γραφεία σε Μυτιλήνη, Χανιά Τρίπολη και έπεται συνέχεια, πιθανώς με τα Ιωάννινα) προκειμένου να διαβουλευτούν, να παρουσιάσουν δράσεις, να μιλήσουν με συναδέλφους τους, να εξερευνήσουν νέες ευκαιρίες και να συσφίξουν σχέσεις. Λίγο πριν ξεκινήσει το οκτάωρης (!) διάρκειας πλουσιότατο πρόγραμμα, ο κ. Εμίρης είχε τονίσει, επίσης, σε σύντομη συνάντηση με τον Τύπο, ότι «ανοιγόμαστε σε πολλά», κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στη συνέχεια.

Με κύρια αποστολή την ψηφιακή μετάβαση της χώρας (το μόνο ελληνικό ερευνητικό κέντρο, αφοσιωμένο σ’ αυτόν τον στόχο), την εξεύρεση λύσεων για τις ανάγκες της κοινωνίας και την «εκκόλαψη» μιας νέας γενιάς επιστημόνων, το «Αθηνά» αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τη δυναμική των νέων τεχνολογιών, οριζόντια και σε πλήθος τομείς. Το απέδειξαν τα πέντε πάνελ της πρώτης ημέρας, που εστίασαν στον Πολιτισμό και την Αειφορία, στις Αναδυόμενες Τεχνολογίες του Industry 4.0, στα Μεγάλα Δεδομένα και τις Επιστήμες Ζωής, στα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα και τις αλλαγές που φέρνουν, καθώς και στην Καινοτομία στα Ερευνητικά Κέντρα (που εκδηλώνεται, βεβαίως, με την άνθιση των spin-offs, αλλά και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές όταν θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες).