Στο πρόσφατο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, το μήνυμα από όλους τους συμμετέχοντες ήταν σαφές: τα «παραδοσιακά όρια» μεταξύ τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας Πληροφορικής έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Διαμορφώνεται ένας απόλυτα διαδικτυωμένος και «κινητός» κόσμος.

Η Ericsson στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη παρουσίασε στοιχεία της παγκόσμιας ανάπτυξης του κλάδου των επικοινωνιών, η οποία οφείλεται στη ραγδαία αύξηση της κινητής ευρυζωνικότητας. Χρειάστηκαν 100 χρόνια να χτιστεί το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας με 1 δισ. χρήστες παγκόσμια, ενώ μόλις σε 20 χρόνια έχουμε 5 δισ. συνδρομητές κινητής ευρυζωνικότητας.

Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα που καθιστά την τεχνολογία ένα ισχυρό εργαλείο μετασχηματισμού των κοινωνιών και των αγορών και δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης για τις κυβερνήσεις, τους παρόχους και τους πολίτες. Το 2010 ήταν η χρονιά που η κινητή ευρυζωνικότητα απογειώθηκε και η Ericsson διακίνησε στα δίκτυά της το 45% της παγκόσμιας επικοινωνίας. Είναι η Διαδικτυωμένη Κοινωνία (Networked Society) που μπαίνει σε κίνηση με την Ericsson ως κινητήριο μοχλό.

Οσο οι πολίτες και οι λειτουργίες της δημόσιας ζωής ωφελούνται από την ευρυζωνικότητα με σύγχρονες λύσεις και υπηρεσίες, θα συνδέονται όλο και περισσότερο στα δίκτυα επικοινωνίας. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Hans Vestberg, CEO της Ericsson: «τρεις δυνάμεις θα ορίσουν την εξέλιξη των επικοινωνιών: mobility, cloud και mobile broadband» και συνέχισε «Μόνο η φαντασία μας μπορεί να θέσει εμπόδια στις δυνατότητες του κλάδου ICT σε μια Διαδικτυωμένη Κοινωνία».

Ευρυζωνικότητα και ανάπτυξη
O Σπύρος Νικολάου, President of Southeast Mediterranean & Managing Director της Ericsson Hellas, μιλάει για το όραμα της Διαδικτυωμένης Κοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι οι επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση.

NetWeek: Πώς βλέπετε τη σημερινή θέση της Ericsson στην παγκόσμια αγορά;

Σπύρος Νικολάου: Καθορίσαμε και διαμορφώσαμε τα πρότυπα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, από το GSM μέχρι και το LTE. Δραστηριοποιούμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο και προσπαθούμε καθημερινά, ούτως ώστε να μπορέσουν οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών να είναι προσιτές από όλους και διαθέσιμες σε όλους.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην καινοτομία, και πλέον σκεπτόμαστε με τη ματιά των πολιτών και των καταναλωτών, πώς η τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει τις δικές τους ανάγκες. Η Ericsson πλέον, με ορόσημο το 2015, κάνει ότι πρέπει με συνεργασίες, εξαγορές, νέα προϊόντα για να καταστεί μια πλήρης ICT εταιρεία και να οδηγεί την αγορά.

NetWeek: Τι σημαίνει η «Διαδικτυωμένη Κοινωνία» για την Ελλάδα; Είναι απλά μια οραματική διατύπωση της μάρκας ή μπορεί να πάρει πρακτικές μορφές;

Σπύρος Νικολάου: Δηλώνει την αποφασιστικότητά μας να οδηγήσουμε το επόμενο στάδιο της αγοράς. Οπως η Ericsson διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο για να γίνει το κινητό τηλέφωνο κομμάτι της ζωής μας, το ίδιο κάνει σήμερα για την ευρυζωνικότητα και παρουσιάζει νέες λύσεις, για να είναι αποδοτική η διαχείριση των επικοινωνιών και υπηρεσιών για κάθε χώρα, τις κρατικές υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τον πολίτη.

Εργαζόμαστε συνεχώς για τη δημιουργία ενός κόσμου καθολικής επικοινωνίας, όπου καθετί που μπορεί να συνδεθεί στα δίκτυα επικοινωνίας, θα συνδέεται. Από ένα κινητό έως ένα μετρητή τοποθετημένο στο έξυπνο σύστημα μεταφορών της χώρας και στο e-connected car. Οι εφαρμογές είναι άπειρες.

NetWeek: Πρακτικά, οι επενδύσεις που απαιτούνται στην ευρυζωνικότητα δεν έρχονται σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα;

Σπύρος Νικολάου: Η Ericsson Hellas πιστεύει τόσο λόγω της φύσης των υπηρεσιών της, όσο και της καινοτόμου φιλοσοφίας της, ότι η κρίση μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει ευκαιρία. Οι υπηρεσίες μας συμβάλλουν αποφασιστικά στη μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου μηχανισμού και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, προσδίδοντας ταυτόχρονα αυξημένη αποτελεσματικότητα. Η ευρυζωνικότητα φέρνει αύξηση της παραγωγικότητας, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της χώρας και άρα ενισχύεται η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη.

Με κάθε 1.000 νέες συνδέσεις ευρυζωνικότητας δημιουργούνται 80 νέες θέσεις εργασίας, μειώνονται οι αλόγιστες μετακινήσεις, οι εκλύσεις αερίων και η κατανάλωση καυσίμων. Παράγεται οικονομικό απόθεμα, μειώνονται τα κόστη λειτουργίας και δημιουργείται νέο ταλέντο και γνώση. Αρα, επιτρέψτε μου να αντιστρέψω το ερώτημά σας: μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση, χωρίς επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα;


Η αυγή της Διαδικτυωμένης Κοινωνίας
Της Μαρίας Μπούρα, Head of Strategy & Marketing and Regulatory Affairs, Southeast Mediterranean, Εricsson
Χειμώνας, σε ένα απομονωμένο νησί του Αιγαίου, μια νέα γυναίκα στέλνει μέσω του κινητού της την εικόνα της δερματικής μόλυνσης της πεντάχρονης κόρης της στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Χρησιμοποιώντας την οθόνη της τηλεόρασης, συνομιλεί μέσω video conference με την εξειδικευμένη παιδίατρο που της παρέχει συμβουλές και της δείχνει τι πρέπει να κάνει για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης έως ότου γίνει δυνατό να τους δει κάποιος γιατρός από κοντά.

Eνας τουρίστας μόλις έφτασε στη Σάμο και, ενώ περιμένει τις αποσκευές του, ενημερώνεται από μια αφίσα στην αίθουσα παραλαβής αποσκευών μέσω augmented reality για τον καλύτερο και φθηνότερο τρόπο να φτάσει στο ξενοδοχείο του, καθώς και για τα πιο σημαντικά αξιοθέατα και happenings στο νησί, ενώ ταυτόχρονα βγάζει και εισιτήριο για όσα από αυτά ενδιαφέρεται. Την ίδια στιγμή, δύο έφηβοι ανταγωνίζονται μέχρι τελικής πτώσης σε έναν φοβερό αγώνα σκάκι, παρόλο που ο ένας βρίσκεται στο σπίτι του σ’ ένα μικρό χωριό της Ηπείρου, ενώ ο άλλος στο σχολείο του στη Νέα Υόρκη!

Και τα τρία αυτά παραδείγματα μοιράζονται κάτι κοινό: επωφελούνται από την καινοτομία και την τεχνολογία επικοινωνιών της Ericsson. Και τα τρία αυτά παραδείγματα αποτελούν περιστατικά που ήδη αποτελούν πραγματικότητα σε άλλα μέρη του κόσμου και γρήγορα θα αποτελέσουν σκηνές και της δικής μας καθημερινότητας.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μόλις 15 χρόνια πριν, όταν η κινητή τηλεφωνία μόλις είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα, το κινητό θεωρείτο ένα ακριβό παιχνίδι, δείγμα πλούτου και status symbol, που μόνο λίγοι μπορούσαν να διαθέτουν. Σήμερα, στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων μιλάμε για 17 εκατομμύρια ενεργούς συνδρομητές, ενώ παγκοσμίως έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 5 δισ. συνδέσεων! Σκεφτείτε ότι υπάρχει μια ολόκληρη νέα γενιά που δεν γνώρισε ποτέ πώς είναι να μην είσαι διαρκώς και παντού συνδεδεμένος.

Αυτή η γενιά με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και της τεχνολογίας έχει εφεύρει εντελώς νέους τρόπους αλληλεπίδρασης, απόκτησης γνώσεων και ανάπτυξης επιχειρηματικότητας. Αυτή η γενιά που ήδη μπαίνει σε παραγωγική φάση, αναμένεται να συντελέσει σε ταχύτατες αλλαγές και στο μετασχηματισμό της σημερινής Κοινωνίας της Πληροφορίας & της Γνώσης στην αυριανή Διαδικτυωμένη Κοινωνία.

Διαδικτυωμένη κοινωνία
Εμείς στην Ericsson χρησιμοποιούμε τον όρο Διαδικτυωμένη Κοινωνία για να προσδιορίσουμε ένα κοινωνικό δίκτυο συνδεδεμένων ανθρώπων αλλά και αντικειμένων, τοποθεσιών ή άλλων οντοτήτων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου και της ποιότητάς της και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Ολα αυτά γίνονται δυνατά με τη χρήση των τεχνολογιών Πληροφορικής & επικοινωνιών για το ριζικό μετασχηματισμό των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας: τις μεταφορές, τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, την υγεία, τη διακυβέρνηση, την εκπαίδευση, τα χρηματοοικονομικά. Εχουμε άρα τo προνόμιο να ζούμε σε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς, γεμάτους προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Ας φανταστούμε λοιπόν το παρακάτω σενάριο:

Είναι 07:00 το πρωί. Το συνδεδεμένο σπίτι μας έχει μόλις ενεργοποιήσει το στέρεο που παίζει την αγαπημένη μας μουσική, έχει ανοίξει τα ρολά και όλοι αρχίζουμε να ξυπνάμε. Η τηλεόραση έχει ενεργοποιηθεί αυτόματα και μας δείχνει την πρόβλεψη του καιρού για την ημέρα και την κίνηση στη διαδρομή προς το γραφείο, προτείνοντας την καλύτερη διαδρομή, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, αφού έτσι την έχουμε ρυθμίσει.

Πριν φύγω, γεμίζω το πλυντήριο και το προγραμματίζω ούτως ώστε να συνεννοηθεί απευθείας με τον ψηφιακό μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος για να αποφασίσουν από κοινού την προσφορότερη χρονική στιγμή από άποψη κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για την έναρξη του προγράμματος πλύσης. Λίγα λεπτά αργότερα, και ενώ βρίσκομαι καθ’ οδόν προς το γραφείο, το αυτοκίνητό μου με ειδοποιεί ότι σήμερα ο φθηνότερος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται μόλις δύο βήματα από το γραφείο και, αφού δεν έχω κάποιο προγραμματισμένο εξωτερικό ραντεβού, μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

Παρκάρω, λοιπόν, στο συγκεκριμένο σταθμό, πληρώνω απλώς και μόνο επιδεικνύοντας το κινητό μου στον ειδικό αναγνώστη που βρίσκεται εγκατεστημένος στο σημείο εκείνο και τρέχω στη δουλειά. Στο γραφείο συμμετέχω μέσω του συστήματος telepresence σε τρεις τηλεδιασκέψεις, η μια εκ των οποίων αφορά μια παρουσίαση της Διαδικτυωμένης Κοινωνίας σε ένα διεθνές συνέδριο στην Ισπανία, η οποία πήγε πολύ καλά.

Αργότερα, και ενώ οδηγώ προς το σπίτι, το κινητό μου με ειδοποιεί φωνητικά για τη συναυλία του αγαπημένου μου συγκροτήματος και με ρωτάει αν θέλω να αγοράσω εισιτήρια, αφού έχει ήδη ελέγξει ότι το ημερολόγιό μου και εκείνο του συζύγου μου είναι ελεύθερα τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τέλος, φτάνοντας στο σπίτι, βρίσκω τα μικρά μου όλο υπερηφάνεια να παίζουν μουσική στον παππού τους μέσω video conference για να του δείξουν την πρόοδο που έκαναν στο Ωδείο.

Πριν πάμε για ύπνο, ο μεγάλος μας γιος, που πάει στην τρίτη Δημοτικού, μου δείχνει με υπερηφάνεια το νέο του laptop. Τους το έδωσαν στο σχολείο, είναι ελαφρότατο, χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της μόδας, όσον αφορά στο λειτουργικό του σύστημα και τις διάφορες εφαρμογές, δεν χρειάζεται καθόλου συντήρηση ή αναβάθμιση, καθώς όλα γίνονται αυτόματα μέσω του ‘νέφους’ και μέσα σε 5 δευτερόλεπτα είναι ήδη ‘up & running’. Συμπεριλαμβάνει τη συνδρομή ευρυζωνικότητας και κοστίζει μόλις ένα μικρό ποσό κάθε μήνα.

Ετσι τελειώνει μια ακόμη ημέρα στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον. Ολα αυτά τα βιώσαμε στο περίπτερο της Ericsson στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητών Επικοινωνιών στη Βαρκελώνη. Είναι στο χέρι μας να γίνουν πραγματικότητα και στην Ελλάδα συντομότερα, παρά αργότερα.

Εμείς στην Ericsson έχουμε το όραμα και τη στρατηγική, την τεχνολογία και τους ανθρώπους, αλλά και τη θέληση να τα πραγματοποιήσουμε. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο 50 δισεκατομμυρίων συνδεδεμένων συσκευών κάθε είδους και μορφής έως το 2020. Πόσες από αυτές θα βρίσκονται στην Ελλάδα;


ERICSSON
Η Ericsson είναι ο κορυφαίος στον κόσμο προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Η Ericsson ηγείται στην αγορά τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών 2G, 3G και 4G, υποστηρίζει δίκτυα με περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια συνδρομητές και κατέχει την πρώτη θέση σε υπηρεσίες διαχείρισης δικτύων.

Το χαρτοφυλάκιο λύσεων της εταιρείας περιλαμβάνει δικτυακή υποδομή κινητών και σταθερών επικοινωνιών, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, λογισμικό, ευρυζωνικές λύσεις και λύσεις πολυμέσων για παρόχους, μεγάλες επιχειρήσεις και για τον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η κοινοπραξία με τη Sony Ericsson και την ST-Ericsson προσφέρει στους καταναλωτές προσωπικές κινητές συσκευές πλούσιες σε δυνατότητες. Η Ericsson προωθεί το όραμά της να είναι ο πρωτεργάτης για τη δημιουργία ενός κόσμου καθολικής επικοινωνίας μέσω της καινοτομίας, της τεχνολογίας και των βιώσιμων επιχειρηματικών λύσεων.

Μετοχές της Ericsson, η οποία ιδρύθηκε το 1876 με έδρα τη Στοκχόλμη της Σουηδίας, διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια Στοκχόλμης, OMX NASDAQ και NASDAQ New York.

Η Ericsson σε αριθμούς:
• Εργαζόμενοι: 90.261
• Εργαζόμενοι Ελλάδας: 300
• Καθαρές πωλήσεις 2010: 203,3 δισ. SEK / 28,2 δις δολάρια ΗΠΑ
• Portfolio τεχνολογικών ευρεσιτεχνιών: 27.000
• Χώρες: 175
• Παρουσία στην παγκόσμια αγορά: 135 χρόνια
• Παρουσία στην ελληνική αγορά: 51 χρόνια

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress