Η κυβερνοασφάλεια παραμένει ένας από τους βασικότερους παράγοντες ομαλότητας στην ψηφιακή καθημερινότητά μας, καθώς πολλά εξαρτώνται από την ύπαρξή της (ή, συχνά δυστυχώς, από την μη-ύπαρξή της) οπότε οι συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της έχουν πάντα ιδιαίτερη σπουδαιότητα. Πολύ περισσότερο, όταν γίνονται στη χώρα μας, όπως συνέβη με την 7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυβερνοασφάλειας της παγκόσμιας εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας ESET, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο τη Ακρόπολης στις 21 Νοεμβρίου, παρουσία της εδώ πρέσβειρας της Σλοβακικής Δημοκρατίας, Marcela Hanusova, με τη συμμετοχή πολλών εμπειρογνωμόνων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπροσώπων από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία κυβερνοασφάλειας, αλλά και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Η βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης, Δέσποινα Σπανού, Διευθύντρια του Γραφείου του (αρμόδιου για αυτά τα θέματα) Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, τόνισε την εξελισσόμενη φύση της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ και υπογράμμισε τη μεταστροφή της αντίληψης, δηλώνοντας ότι η ΕΕ θεωρεί πλέον την κυβερνοασφάλεια αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών της για την ασφάλεια και αντίμετρο στις διαρκώς αυξανόμενες απειλές. Η κ. Σπανού περιέγραψε, επίσης, τις τρέχουσες νομοθετικές εξελίξεις, όπως η οδηγία NIS2, ο νόμος για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο και ο νόμος για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο.
Συνέργειες και ΑΙ
Στα highlights της ημερίδας, θα πρέπει να αναφερθούν οι προτροπές για πολλαπλασιασμό των συνεργειών, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της κατανόησης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και των πολιτών-χρηστών, οι συμβουλές για πλοήγηση στο συχνά «εχθρικό τοπίο» του διαδικτύου, η περιγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα (από τον επικεφαλής της Γεν. Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, Θωμά Δομπρίδη) και, βεβαίως, η ομόφωνη παραδοχή πως η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι» για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό και για καλό σκοπό, στην αντιμετώπιση, αλλά και στη δημιουργία νέων απειλών.
Άξιες μνείας ήταν, επίσης, η παρουσία του Μάριου Δαφνομήλη, εκ μέρους της Ειδικής Γραμματείας Foresight, για τις προοπτικές σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα, καθώς και το πάνελ με το οποίο ολοκληρώθηκε η ημερίδα, στο οποίο συμμετείχαν οι καθ. Χρήστος Ξενάκης (Πανεπιστήμιο Πειραιά), Νίκος Δράκος (ISACA) και Παναγιώτης Σούλος (ISC2), με συντονιστή τον αντιπρόεδρο για Κυβερνητικά Θέματα της ESET, Andrew Lee. Αντικείμενό τους ήταν το «φλέγον» θέμα της σωστής εκπαίδευσης σε όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και της ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε θέματα Κυβερνοασφάλειας, ώστε να επιτύχουμε την αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας στους χώρους εργασίας και να περιοριστούν, κατά το δυνατόν, οι «αδύναμοι κρίκοι». Πολύ περισσότερο, καθώς το έλλειμμα σε επαγγελματίες Πληροφορικής ειδικευμένους σε θέματα Κυβερνοασφάλειας αυξάνει εκθετικά.