Μια μεγάλη επιτυχία χρεώνεται στο Hellenic CIO Forum, η οποία αυξάνει καθοριστικά την επιρροή της χώρας μας στα τεκταινόμενα του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: Η Ελλάδα γίνεται - μαζί με το Βέλγιο, τη Φιλανδία και την Ολλανδία - ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου ευρωπαϊκού οργανισμού euro.digital, στο οποίο συμμετέχουν οι εθνικές ενώσεις των CIOs 13 ευρωπαϊκών χώρων.

Το euro.digital αντιπροσωπεύει πάνω από 1.000 CIOs, 150 δισ. ευρώ ΙΤ budget και περισσότερα από 700.000 εργαζόμενους στην Πληροφορική σε όλη την Ευρώπη. Στόχος του οργανισμού είναι να διασφαλίσει ότι η φωνή των στελεχών της Πληροφορικής θα ακούγεται παντού, σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Το έναυσμα για τη δημιουργία του νέου πανευρωπαϊκού οργανισμού των CIOs δημιουργήθηκε μετά από την αποχώρηση της πλειοψηφίας των εθνικών σχηματισμών τους από το EuroCIO Association, μετά από πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τις Φιλανδία, Ολλανδία, Γερμανία και Ελλάδα το Δεκέμβριο.

Τον Ιανουάριο έγιναν οι πρώτες συναντήσεις του euro.digital και συντάχθηκαν τα αρχικά καταστατικά του για να πάρει σάρκα και οστά και να ξεκινήσει να λειτουργεί επίσημα από τον Απρίλιο,  με έδρα τις Βρυξέλες.
«Στο νέο οργανισμοί προσχώρησαν 13 εθνικοί σχηματισμοί, οι οποίοι αποχωρήσαν από το EuroCIO, μεταξύ αυτών και το Hellenic CIO Forum – όλα τα μέλη του Hellenic CIO Forum γίνονται αυτόματα μέλη του euro.digital» επισημαίνει ο Ξενοφών Λιαπάκης, General Manager, Chief Digital Transformation & Information Officer του Ομίλου Interamerican και πρόεδρος του Hellenic CIO Forum.

Το σημαντικό, δε, είναι ότι πέρα από τα τακτικά μέλη του οργανισμού, θα υπάρχουν και associate μέλη, τα οποία θα προσθέτουν μεγάλη αξία. «Ήδη έχει γίνει μέλος του euro.digital η ένωση CIOs του Καναδά, όπερ σημαίνει ότι θα ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και εμπειρίες μαζί τους. Σύντομα, δε, στα associate μέλη θα περιλαμβάνονται οι ενώσεις CIOs της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης…» αναφέρει ο Μιχάλης Μωραΐτης, πρόεδρος του ΕΙΠ, αντιπρόεδρος του Hellenic CIO Forum, μέλος ΔΣ του νέου οργανισμού και εκπρόσωπος της Ελλάδας, μαζί με τον Ξ. Λιαπάκη, στο euro.digital.

Στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του euro.digital, η οποία θα λάβει χώρα την 1η Ιουλίου, θα συμμετέχει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος θα μεταφέρει τι θέλει η ΕΕ από τον οργανισμό. Το euro.digital έχει ξεκινήσει ήδη να ενεργοποιείται ενεργά στο θέμα του cyber security. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την Europol, έχει σχεδιαστεί η διεξαγωγή ενός ευρωπαϊκού συνεδρίου στο Ντίσελντορφ, το χρονικό διάστημα 2-3 Ιουλίου. Βασικό θέμα αυτής της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην αντιμετώπιση του ψηφιακού εγκλήματος, αλλά και η διαχείριση προβλημάτων που άπτονται του cyber security.

Η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας αποτελεί, τέλος, βασικό συστατικό της κουλτούρας του νέου οργανισμού. Γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, στην οποία όλα τα μέλη είναι υποχρεωμένα να ανεβάζουν υλικό (μελέτες, case studies κ.λπ.) κάθε μήνα. «Ουσιαστικά θα ανταλλάσσουμε πολύ γρήγορα μεταξύ μας πληροφόρηση σε επίπεδο know-how, χωρίς να χρειάζεται να ανακαλύπτουμε κάθε φορά τον τροχό», καταλήγουν οι Ξ. Λιαπάκης και Μ. Μωραΐτης.