Η ευρωπαϊκή αγορά, το 2008, αποτέλεσε το 30% περίπου της παγκόσμιας αγοράς λογισμικού, με έσοδα που κυμάνθηκαν γύρω στα 56 δις. ευρώ. Οι αμερικάνικες εταιρείες λογισμικού, όπως είναι αναμενόμενο, κυριαρχούν και στη Γηραιά Ηπειρο

<‘Σελίδα 1: Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού’>
Αυτό καταδεικνύει η λίστα με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού στην Ευρώπη, όπως αυτή καταρτίστηκε -και παρουσιάστηκε πρόσφατα, για πρώτη φορά- από τις ευρωπαϊκές ενώσεις λογισμικού European Software Association, AFDEL, BASDA και την PricewaterhouseCoopers.

Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού
Οι κατασκευαστές λογισμικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη και έχουν ενισχύσει σημαντικά τη θέση τους στην ευρωπαϊκή αγορά, κυρίως μέσω εξαγορών. Οι τρεις πρώτοι κατασκευαστές (που είναι και οι τρεις πρώτοι στον κόσμο) έχουν έσοδα άνω των 55 δισ. ευρώ, νούμερο που ισοδυναμεί με ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού.

Οι κατασκευαστές λογισμικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν το 75% των εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα με τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες και το 48% των εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες.

EuroSoftware100 – οι 10 πρώτες εταιρείες

 Σειρά κατάταξης  Εταιρεία  Χώρα
 1  Microsoft  ΗΠΑ
 2  IBM  ΗΠΑ
 3  SAP (συμπεριλαμβανομένης της Business Objects από τον Ιούνιο του 2007)  Γερμανία
 4  Oracle (συμπεριλαμβανομένης της Hyperion & Bea τον Μάιο του 2008)  ΗΠΑ
 5  Symantec  ΗΠΑ
 6  HP  ΗΠΑ
 7  EMC  ΗΠΑ
 8  CA  ΗΠΑ
 9  Sage  Μεγάλη Βρετανία
 10  Adobe Systems  ΗΠΑ

Από ευρωπαϊκής πλευράς, στην κορυφή της κατάταξης από ευρωπαϊκής πλευράς βρίσκεται η SAP, με έδρα τη Γερμανία, και ακολουθούν η Sage και η Dassault Systemes, με έδρα τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, αντίστοιχα. Οι τρεις εταιρείες είχαν έσοδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ για το 2007.

EuroSoftware100 – οι 10 πρώτες ευρωπαϊκές εταιρείες

 Κατάταξη ευρωπαϊκών εταιρειών  Εταιρεία
 1  SAP (συμπεριλαμβανομένης της Business Objects από τον Ιούνιο 2007)
 2  Sage
 3  Dassault Systemes
 4  Logica
 5  Software AG (συμπεριλαμβανομένης της webMethods από τον Ιούνιο 2007)
 6  Unit 4 Agresso
 7  Symbian
 8  Sopra
 9  iSoft (συμπεριλαμβανομένης της IBA Health από τον Οκτώβριο 2007)
 10  Agfa HealthCare

«Με μεγάλη υπερηφάνεια παρουσιάζουμε αυτή την κατάταξη με τους υπόλοιπους συνεργάτες», δήλωσε ο Eilert Hanoa, Vice Chairman of the European Software Association και CEO της Mamut, και συμπλήρωσε ότι «Είναι βασικό να συνεργαστούμε για να αναγνωρίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις και ευκαιρίες, το μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς λογισμικού, την ανάπτυξή της και τον αντίκτυπο που έχει η ευρωπαϊκή αγορά».

Αισιόδοξος για την πορεία των ευρωπαίων κατασκευαστών λογισμικού, παρά τις παρούσες «ελλείψεις» και προκλήσεις, εμφανίζεται ο Patrick Bertrand, Πρόεδρος της AFDEL και CEO της Cegid: «Με το EuroSoftware100, ο κλάδος και οι αναλυτές έχουν τώρα τα δεδομένα που τους έλειπαν για να εντοπίσουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του λογισμικού στην Ευρώπη. Ενώ η κατάταξη τονίζει την κυριαρχία της Βορείου Αμερικής, ο κλάδος μας είναι ακόμη το ίδιο δημιουργικός όσο ποτέ άλλοτε και αυτές οι κυρίαρχες θέσεις δεν είναι αμετάβλητες σε έναν τόσο καινοτόμο τομέα.

Η εκπαίδευση και η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού για τις επιχειρήσεις μας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κλάδου μας, την οποία περιμένουμε οι αρχές να λάβουν υπ’ όψιν τους. Εχουμε όμως κορυφαία τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, ένα ώριμο οικονομικό περιβάλλον και μία νέα γενιά επιχειρηματιών. Επομένως, έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να δημιουργούμε ευρωπαίους πρωταθλητές μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, οι οποίοι και θα είναι ικανοί να αλλάξουν τη λίστα με τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως».
<‘here’>


<‘Σελίδα 2: Οι τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού’>
Οι τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού
Οπως προκύπτει από την έρευνα, μία από τις κυρίαρχες τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού, αποτελεί η συγκέντρωση. Πολλοί ευρωπαίοι παίκτες έχουν ήδη αρχίσει να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη συγκέντρωση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όταν επέλθει η σχετική ωρίμανση, είναι πιθανό να καμφθούν οι «φιλοδοξίες» των αμερικανών κατασκευαστών λογισμικού. Από την άλλη, οι μικρότερες εταιρείες είναι πιθανόν να αποτελέσουν αντικείμενο προσέγγισης για συγχώνευση, κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να διευρύνουν το μερίδιό τους και να εξελιχθούν σε σημαντικούς παίκτες.

Αλλη μία κυρίαρχη τάση που αναδεικνύει η έρευνα, είναι η ανάδυση και η αύξηση της διείσδυσης καινούργιων επιχειρηματικών μοντέλων. Επιχειρηματικά μοντέλα, όπως το Software as a Service (SaaS), θα γίνουν όλο και περισσότερο σημαντικά και πιο διαδεδομένα με την ευρύτερη έννοια του όρου και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο, επεκτεινόμενα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υποδομής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πλατφορμών Service Oriented Architecture (SOA) θα βοηθήσει ώστε το υπάρχον εγκατεστημένο λογισμικό να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις online υπηρεσίες.

Καθώς οι παρεχόμενες online υπηρεσίες πολλαπλασιάζονται και το λογισμικό ενσωματώνεται σε προϊόντα από κλάδους, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η μηχανολογία, ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος για το μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Η πράσινη Πληροφορική γίνεται όλο και περισσότερο ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για την ανάπτυξη προϊόντων μέσα στα επόμενα χρόνια και ο τομέας του λογισμικού θα χρειαστεί να αποκτήσει περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Διαχείριση λογισμικού
Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, η πίεση στα λειτουργικά περιθώρια θα συνεχιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχουν έντονες πιέσεις στις τιμές και καθώς οι χρήστες συγκρίνουν τις προτάσεις διαφορετικών κατασκευαστών λογισμικού. Μακροπρόθεσμα, όμως, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών θα συμβάλλει στην ανάκτηση των μεγάλων λειτουργικών περιθωρίων.

Η διαχείριση των ταλέντων θα εξακολουθήσει να είναι προτεραιότητα, καθώς οι εταιρείες θέλουν να διατηρήσουν και να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα, είτε πρόκειται για μηχανικούς είτε για ομάδες marketing ή ανάπτυξης προϊόντων. Οι εταιρείες θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσουν δραστηριότητες σε άλλες χώρες, όχι μόνο ως μέτρο περικοπής δαπανών, αλλά με στόχο τη διαχείριση των δυσκολιών όσον αφορά στην εξεύρεση και διατήρηση ταλέντων.

Ελληνική αγορά
Η απόσταση της ελληνικής αγοράς λογισμικού από την υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μειώνεται. Σύμφωνα με τον Γιώργος Ναούμ, Partner της PricewaterhouseCoopers Business Advisors AE και επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, «Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, έχουμε όμως αρκετό δρόμο ακόμη να διανύσουμε». Ο Γ. Ναούμ, εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας στην πειρατεία λογισμικού, «όπου όμως έχουν γίνει θετικά βήματα.

Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια μελέτη της διεθνούς εταιρείας IDC για λογαριασμό της BSA (Μάιος 2008), η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα έφτασε το 58% για το 2007, σημειώνοντας για 2η συνεχή χρονιά μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων. Το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού, παρότι μειώθηκε, εξακολουθεί να είναι υψηλό για χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Πρέπει να συνεργασθούμε όλοι για την καταπολέμησή της, καθώς δεν βλάπτει μόνο τις επιχειρήσεις. Δημιουργεί μία αλυσίδα προβλημάτων που αποβαίνουν επιζήμια για την ελληνική οικονομία. Ανάμεσα σε αυτά είναι η φοροδιαφυγή, η μείωση των θέσεων εργασίας, η απώλεια κερδών για τους έλληνες μεταπωλητές. Οι οικονομικές απώλειες εκτιμώνται σε 136 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την IDC».
<‘here’>