Το α’ εξάμηνο του 2018, το 86% των έργων προσφορών κρυπτονομισμάτων (Initial Coin Offerings - ICOs), οι οποίες είχαν καταχωρηθεί σε κάποιο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων (cryptocurrency exchange) το 2017, βρίσκονται κάτω από την αρχική τιμή εισαγωγής τους και η αξία ενός χαρτοφυλακίου, με ICOs αυτού του είδους, μειώθηκε κατά 66%, από τη στιγμή που η αγορά έφτασε στο ζενίθ της στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ, Initial Coin Offerings: The Class of 2017 – one year later, η οποία εξέτασε την πρόοδο και τις επενδυτικές αποδόσεις των ICOs.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι το 30% των ICOs έχουν χάσει ουσιαστικά όλη τους την αξία. Υπήρξαν κέρδη μεταξύ της τάξης του 2017 από το ICO τους (όσων δηλαδή εισήλθαν στις αγορές το 2017), με τα περισσότερα κέρδη (99%) να συγκεντρώνονται στα 10 κορυφαία ειδικά νομίσματα ICO (ICO tokens), η πλειοψηφία των οποίων ανήκουν στην κατηγορία υποδομών blockchain. Το Ethereum είναι η κυρίαρχη πλατφόρμα και καταγράφει την υψηλότερη δραστηριότητα μεταξύ των προγραμματιστών, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ νέες πλατφόρμες εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά, τα νέα έργα υποδομών ICO δε φαίνεται να είχαν κάποια επιτυχία στο να μειώσουν την κυριαρχία του Ethereum ως κύριας πλατφόρμας του κλάδου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Εταίρος και Επικεφαλής του Χρηματοοικονομικού Τομέα της ΕΥ Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, δήλωσε: «Τα κρυπτονομίσματα και τα ειδικά νομίσματα έχουν προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και έντονη ανησυχία. Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων λειτουργεί σήμερα εκτός οργανωμένου και αυστηρού ρυθμιστικού περιβάλλοντος και, συνεπώς, πέραν των υψηλών αποδόσεων, περικλείει ορισμένους σημαντικούς κινδύνους..».