Με 70 MoUs φαίνεται ότι θα γίνει η αρχή για την ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, όταν οι υποδομές των εγκαταστάσεων ολοκληρωθούν.
Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το ακίνητο στο οποίο θα αναπτυχθεί το Πάρκο πέρασε στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών από το ΤΑΙΠΕΔ. Επόμενο στάδιο είναι η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών – που θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με την ανέγερση των υποδομών –, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις, να είναι δηλαδή έτοιμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης, έτσι ώστε να εγκατασταθούν στο Πάρκο.
Όπως δήλωσε στο Netfax ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του διαχειριστικού φορέα του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, Κυριάκος Λουφάκης, για την ώρα έχουν ήδη υπογραφεί 70 μνημόνια συνεργασίας με ελληνικές κυρίως εταιρείες, που θα χτίσουν ερευνητικά εργαστήρια ή θα έρθουν σε συνεργασία με developers για να εξασφαλίσουν τους χώρους στους οποίους θα εγκαταστήσουν τις δραστηριότητές τους. Κύριος στόχος του Πάρκου είναι να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για ανταλλαγή τεχνολογίας με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής.
Σε αναζήτηση 55 εκατ. για την πρώτη φάση ανάπτυξης
Η πρώτη φάση της ανάπτυξης είναι η εξασφάλιση της αρχικής χρηματοδότησης, που εκτιμάται στα 55 εκατ. ευρώ. Το κεφάλαιο θα προέλθει τόσο από ιδιωτικούς φορείς που θα επενδύσουν στο Τεχνολογικό Πάρκο, όσο και από τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ενδιαφερόμενους επενδυτές αλλά και από ιδρύματα, όπως είναι η EBRD που παρακολουθεί την εξέλιξη των διαδικασιών.
Αυτό που προβλέπεται για το προσεχές διάστημα, είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μεταβίβαση του ακινήτου από το υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και η σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) εντός τεσσάρων μηνών. «Μέσα στην επόμενη διετία θα έχουμε στα χέρια μας το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του Πάρκου και το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης».
Να σημειωθεί ότι το Πάρκο θα ανεγερθεί συγκεκριμένα στην περιοχή της Περαίας, σε οικόπεδο 760.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας και έχει καταρτιστεί το αρχικό business plan, χάρη σε κεφάλαια 200.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν από ιδιώτες.
Digital hubs στη Θεσσαλονίκη από Pfizer και Cisco
«Κατά τη γνώμη μου, το μέλλον της χώρας βρίσκεται στην οικονομία της γνώσης, η χώρα εδώ και πολλά χρόνια έχει αλλάξει τη δομή του εργατικού της δυναμικού και αυτό είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα», εξήγησε ο κ. Λουφάκης σχολιάζοντας την επιλογή της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς.
«Πέραν του γενικότερου πλεονεκτήματος, η Θεσσαλονίκη είναι επιπλέον η κατ’ εξοχήν πανεπιστημιούπολη της χώρας και πρόκειται για μία πόλη που αποτελεί το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει τις βαλκανικές χώρες, οι οποίες διαθέτουν τα δικά τους πανεπιστημιακά ιδρύματα και το δικό τους ανθρώπινο δυναμικό».
Ο ίδιος αναφέρει ως ορόσημο της επενδυτικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα, τόσο την δημιουργία digital hub της Pfizer, όσο και την ανάπτυξη του Κέντρου Καινοτομίας & Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται για μεγάλα ερευνητικά κέντρα, τα οποία δεν μπορούν να εγκατασταθούν στο Πάρκο, καθώς οι εγκαταστάσεις ακόμα δεν είναι έτοιμες. Η μία από τις δύο όμως έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της να εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο όταν οι υποδομές καταστούν λειτουργικές», διευκρίνισε ο επικεφαλής του φορέα διαχείρισης.