Πριν καλά-καλά το συνειδητοποιήσουμε, άλλη μια χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Είμαστε έτοιμοι και για τα ευχάριστα, αλλά και για τις προκλήσεις;

Όπως κι αν κύλησε η προηγούμενη χρονιά, ό,τι κι αν άφησε, το γεγονός παραμένει ότι πέρασε. Μπορούμε πάντα να επιλέγουμε: αν θα μείνουμε ενοχικά και επώδυνα στο παρελθόν ή αν θα κάνουμε έναν εποικοδομητικό απολογισμό, ώστε να προχωρήσουμε πιο συνειδητοποιημένοι. Το coaching ως διαδικασία αυτοπαρατήρησης και αυτογνωσίας βοηθάει καθοριστικά στο να εστιάζεις στο εδώ και τώρα, στο από ‘δω και πέρα. Το αύριο δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Μπορούμε όμως κάθε στιγμή να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Κι αυτό αρκεί! Κρατώντας ως εφόδιο ό,τι λειτούργησε καλά για εμάς την προηγούμενη χρονιά και παρατηρώντας τα μαθήματα ζωής, ας σχεδιάσουμε δημιουργικά το νέο έτος.

  • Τι θέλω περισσότερο από όλα να κάνω τη νέα χρονιά;
  • Ποιοι στόχοι για το 2015 θα με έκαναν να χαμογελάω;
  • Τι χρειάζεται να προσέξω, για να μην σαμποτάρω τον εαυτό μου;
  • Μια νέα συνήθεια που θα με βοηθούσε στην επίτευξη των στόχων μου;
  • Κάτι νέο που θα ήθελα να μάθω;
  • Ποιοι άνθρωποι έχουν θετική επιρροή στη ζωή μου, ποιες σχέσεις είναι πλέον τοξικές και πρέπει να τις τερματίσω;

Η καταγραφή είναι χρήσιμη για να μετατρέψουμε τα όνειρά μας σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Οι στόχοι μας είναι σημαντικό να είναι SMART, δηλαδή Specific (συγκεκριμένοι), Measurable (μετρήσιμοι), Action-oriented (συνδεδεμένοι με ενέργειες), Realistic (ρεαλιστικοί) και Timed (χρονικά προσδιορισμένοι). Αν περιμένουμε τις ιδανικές συνθήκες για να σχεδιάσουμε και να τολμήσουμε, τότε ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για μια ολόκληρη ζωή… Ας ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με ισχυρά θέλω, σήμερα όχι αύριο!