Για τις λύσεις που παρέχει η Epson στο κομμάτι της οικολογικής εκτύπωσης, της απομακρυσμένης υποστήριξης με τεχνολογίες Augmented Reality, αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης, μιλά, σε συνέντευξή της στο NetFAX, η Νατάσσα Γεωργίου, Sales Manager Business της εταιρείας.

Κατά την παρουσία της εταιρείας σας στην Beyond 4.0, μεταξύ άλλων, παρουσιάσατε και τα προϊόντα Moverio, που στηρίζονται σε τεχνολογίες Επαυξημένης Πραγματικότητας. Ποιες είναι οι δυνατότητες που παρέχουν;

Τα Moverio είναι έξυπνα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, που σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικά και εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, μπορούν να προσφέρουν λύσεις απομακρυσμένης υποστήριξης, λύσεις για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους καθώς και κάποιες εξειδικευμένες υπηρεσίες στο χώρο της ιατρικής. Στις λύσεις απομακρυσμένης υποστήριξης, ουσιαστικά, επιτυγχάνεις την άμεση επίλυση ενός προβλήματος, καθώς μπορεί ένας τεχνικός on site, χρησιμοποιώντας τα γυαλιά και την κάμερα που έχουν επάνω, να μεταφέρει ό,τι παρατηρεί στον υπεύθυνο μηχανικό στη βάση, ο οποίος τον καθοδη[1]γεί ανάλογα για την επίλυση, ενώ μπορεί ταυτόχρονα να του στείλει, μέσα από τις συνοδευτικές εφαρμογές, π.χ ένα εγχειρίδιο. Αυτή η εφαρμογή βρήκε μεγάλη χρησιμότητα στην περίοδο της πανδημίας, όπου τα ταξίδια ήταν απαγορευμένα και οι μηχανικοί δεν μπορούσαν να επέμβουν με φυσική παρουσία. Η δεύτερη μεγάλη αγορά για τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας είναι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά μέσα στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας τα. Στις ιατρικές εφαρμογές, τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της Epson χρησιμοποιούνται εκτενώς στο εξωτερικό, ενώ στόχος μας είναι να γίνουν συνεργασίες σε αυτόν τομέα και στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι λύσεις που προσφέρει η Epson στην επαγγελματική εκτύπωση;

Η Epson επενδύει εδώ και πολλά χρόνια στην τεχνολογία Inkjet, η οποία βασίζεται στην κεφαλή εκτύπωσης Precision Core, μέσω της οποίας αντί για θέρμανση, εφαρμόζεται πίεση σε ένα στοιχείο Piezo, με αποτέλεσμα μικρότερη περιβαλλοντική επίπτωση και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Πρόκειται για τεχνολογία που συμβάλλει στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας ως και 83% και παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τους παραδοσιακούς εκτυπωτές laser, χωρίς συμβιβασμούς στη λειτουργικότητα. Συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο λοιπόν στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του δημόσιου φορέα ή της επιχείρησης που θα επιλέξει έναν εκτυπωτή της σειράς WorkForce Pro Rips ή WorkForce Enterprise της Epson. Η πρωτοποριακή σειρά εκτυπωτών με τεχνολογία χωρίς θερμότητα της εταιρείας απαιτεί λιγότερη ενέργεια και λιγότερα ανταλλακτικά, παράγοντας έτσι ως και 96% λιγότερα απορρίμματα και λιγότερες παρεμβάσεις. Άλλωστε, οπουδήποτε έχουμε χρήση θερμότητας, έχουμε υψηλή κατανάλωση ενέργειας καθώς επίσης και φθορά της συσκευής. Η εταιρεία συνεργάζεται με το National Geographic για να προωθήσει την προστασία του permafrost, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές θερμότητας στο πλαίσιο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ποια είναι η πρόταση της Epson για τον κλάδο της εκπαίδευσης;

Η Epson έχει αναπτύξει για την σχολική εκπαιδευτική διαδικασία τη λύση του διαδραστικού βιντεοπροβολέα, που συνοδευόμενος με απλό λευκοπίνακα πορσελάνης, επιτυγχάνει τρία πράγματα. Το πρώτο εξ αυτών είναι η μεγάλη οθόνη, που φτάνει μέχρι και τις 100 ίντσες με πολύ ανταγωνιστικό κόστος, απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή θέαση στην εποχή του COVID με τις αποστάσεις των μαθητών/θρανίων να έχουν αυξηθεί. Το δεύτερο αφορά στο ότι η επιφάνεια γραφής δεν είναι ηλεκτρονικό μέσο και άρα δεν καταστρέφεται εύκολα στα δύσκολα περιβάλλοντα ενός σχολείου. Τέλος προσφέρει, ταυτόχρονα, την παραδοσιακή διδασκαλία σε συνδυασμό με την διαδραστική, προσφέροντας ευελιξία στη χρήση του. Αντίστοιχα, αυτή η λύση προσφέρεται και για τις αίθουσες συσκέψεων των επιχειρήσεων, όπου μπορούν οι συμμετέχοντες να πραγματοποιούν έξυπνες τηλεδιασκέψεις αλλά και να αλληλεπιδρούν τόσο πάνω στον πίνακα, όσο και ασύρματα, χρησιμοποιώντας τάμπλετ ή λάπτοπ.