Ο Μοχιανάκης Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος Πληροφορικής και Eπικοινωνιών του Δήμου Ηρακλείου, αναλύει τους τρόπους που οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις σύγχρονες πόλεις.
netweek: Mε ποιο τρόπο οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε μια σύγχρονη πόλη; Τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα smart grids σε αυτό;
Κωνσταντίνος Μοχιανάκης: Η ποιότητα ζωής σε μια πόλη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητά της να εντοπίζει, να αναλύει και να λύνει προβλήματα, καθώς και να βελτιστοποιεί την αποτελεσματικότητά της σε όλους τους τομείς. Για να γίνει αυτό εφικτό, είναι απαραίτητο να υπάρχουν κατάλληλα συστήματα νέων τεχνολογιών, τα οποία θα μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες (για παράδειγμα, στοιχεία οδικής κυκλοφορίας, χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, κατανάλωση ρέματος, διαχείριση απορριμμάτων) και να αναλύουν αυτές τις πληροφορίες. Βάσει των αναλύσεων αυτών, μπορούν να εφαρμοστούν βελτιωτικές τροποποιήσεις στις διαδικασίες και στις λειτουργίες μιας πόλης, οι οποίες θα αυξήσουν την ποιότητα ζωής.
Τα smart grids αποτελούν ένα παράδειγμα της χρήσης νέων τεχνολογιών, ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό. Και αυτό διότι αποτελούν εκσυγχρονισμένα ηλεκτρικά δίκτυα που χρησιμοποιούν τεχνολογία επικοινωνιών για να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να αντιδράσουν σε αυτές – όπως πληροφορίες σχετικά με τις συμπεριφορές των προμηθευτών και των καταναλωτών. Οι αντιδράσεις αυτές γίνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία, την οικονομία, και τη βιωσιμότητα της παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
netweek: Με ποιο τρόπο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους Δήμους, ώστε να γίνουν περισσότερο «πράσινοι»;
Κωνσταντίνος Μοχιανάκης: Η τεχνολογία, η οποία μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον και να κάνει μια πόλη περισσότερο «πράσινη», συγκεντρώνεται πάνω στους αισθητήρες. Δεν μπορεί μια πόλη να γίνει πιο πράσινη αν πρώτα δεν ανιχνευθεί το πόσο «πράσινη» ή «μη πράσινη» είναι σήμερα. Οι αισθητήρες μάς επιτρέπουν να αποκτήσουμε μια πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα και μας επιτρέπουν να μετρήσουμε ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά την αποτελεσματικότητα των λύσεων που εφαρμόζουμε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η άντληση πληροφοριών για την κυκλοφοριακή κίνηση, τη διαθεσιμότητα των θέσεων παρκινγκ και την ενημέρωση των πολιτών για τη λήψη αποφάσεων για το πώς θα κινηθούν στην πόλη ή που θα παρκάρουν. Μια άλλη εφαρμογή είναι η τοποθέτηση αισθητήρων σε κάδους απορριμμάτων, ώστε τα απορριμματοφόρα να οδεύουν μόνο στους κάδους που έχουν γεμίσει, μειώνοντας τις διαδρομές, εξοικονομώντας ενεργειακούς πόρους και αποφορτίζοντας τον κυκλοφοριακό φόρτο.
netweek: Τι δράσεις έχει αναλάβει (ή σκοπεύει να αναλάβει στο μέλλον) ο Δήμος Ηρακλείου για την περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας;
Κωνσταντίνος Μοχιανάκης: Το Ηράκλειο έχει σκοπό να γίνει ένα “test bed” για διάφορες νέες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ποιότητα ζωής, καθώς και για το περιβάλλον. Διάφορες πιλοτικές εφαρμογές νέων τεχνολογιών θα υλοποιηθούν σε νησίδες καινοτομίας σε διάφορα σημεία της πόλης, με σκοπό να γίνει το Ηράκλειο μια πόλη παράδειγμα χρήσης νέων τεχνολογιών για την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή. Επενδύουμε στο όραμα Ηράκλειο – Έξυπνη πόλη μέσω:
- Των συνεργασιών όλων των τοπικών φορέων στην Επιτροπή Ηράκλειο – Έξυπνη πόλη.
- Οδικού χάρτη έργων που στηρίζει την αύξηση της ευρυζωνικότητας (οπτικές ίνες, ασύρματα δίκτυα), τον πολλαπλασιασμό των εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την αύξηση παροχής ψηφιακού περιεχομένου. Έχουμε επιλέξει τη στήριξη του ελεύθερου ανοικτού λογισμικού και των ανοικτών δεδομένων.
- Της στήριξης της κοινωνίας των πολιτών. Ενισχύουμε τις ψηφιακές δράσεις τους και ακούμε τις προτάσεις τους.
- Της προσπάθειας δημιουργίας ισχυρού brandname, ανταγωνιστικού σε παγκόσμιο επίπεδο.