Η δύναμη του Facebook φαίνεται πώς ήταν αρκετή για να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού νομίσματος που ακούει στο όνομα Libra.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το Facebook έχει κερδίσει ήδη την υποστήριξη πολλών μεγάλων δυνάμεων του χώρου, μεταξύ των οποίων οι γίγαντες του πλαστικού χρήματος, Visa και Mastercard, η δημοφιλής υπηρεσία πληρωμών Paypal, η εταιρεία ενοικίασης διαδρομών Uber κ.λπ. εταιρείες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν στο νέο νόμισμα με δέκα δισ. δολάρια.

Η ιδέα: οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Libra στις μελλοντικές συναλλαγές τους, αλλά και στις αγορές τους στο Internet. Λόγω, δε, της δεσπόζουσας θέσης του στα κοινωνικά δίκτυα (με το Facebook, αλλά και με πλατφόρμα φωτογραφιών Instagram και την υπηρεσία μηνυμάτων Whats App), o όμιλος του Facebook, τουλάχιστον θεωρητικά, έχει τη δυνατότητα να επιβάλει το νέο του ψηφιακό νόμισμα.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς θα λειτουργεί. Από την άλλη, η έλευσή του ενδεχομένως θα ανακόψει την επέλαση των κρυπτονομισμάτων, μια αγορά στην οποία επικρατεί το Bitcoin. Θα μπορούσε, τέλος, να εδραιωθεί ως εναλλακτική λύση πληρωμών έναντι κραταιών εθνικών νομισμάτων, όπως είναι το δολάρια και το ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του Libra έρχεται σε μια περίοδο που η εταιρεία έχει στο πλάνο της ευρύτερες αλλαγές στα προϊόντα της, όπως είναι η ενεργοποίηση της δυνατότητας αποστολής μηνυμάτων χωρίς να απαιτείται εναλλαγή ανάμεσα στις διαφορετικές πλατφόρμες  (Messenger, WhatsApp και Instagram), όπως και η δημιουργία του νέου ψηφιακού πορτοφολιού Calibra, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των ψηφιακών νομισμάτων Libra.