Το Facebook έλαβε την περασμένη εβδομάδα ένα βροντερό “dislike” από την Ομοσπονδιακή Αρχή Ανταγωνισμού της Γερμανίας (Bundeskartellamt): Η Γερμανική Αρχή απαγόρευσε στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιεί δεδομένα από άλλες πλατφόρμες χωρίς την άδεια των χρηστών του.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση (https://tinyurl.com/y3sbfhxn), το Facebook κυριαρχεί στη γερμανική αγορά υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και καταχράται αυτή τη θέση του, για τη συλλογή και συσχετισμό δεδομένων από τους χρήστες του. Ως εκ τούτου η Γερμανική Αρχή προχωρά στην «επιβολή εκτεταμένων περιορισμών στο Facebook». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το Facebook να προσφέρει στο μέλλον στους χρήστες μια επιλογή, η οποία θα τους επιτρέπει να μπορούν να αρνηθούν τη συλλογή δεδομένων εκτός Facebook, όπως στο Instagram και στο WhatsApp, και το συσχετισμό μεταξύ τους.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Γερμανικής Αρχής, Andreas Mundt: «το Facebook συλλέγοντας δεδομένα από τις σελίδες του, τις υπηρεσίες που του ανήκουν και την ανάλυση τρίτων sites, μπορεί να σχηματίσει ένα ακριβές προφίλ των χρηστών του, και να ξέρει τι ακριβώς κάνουν στο Internet». Το Facebook έχει μόλις ένα χρόνο καιρό για να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Μετά από τέσσερις μήνες, θα πρέπει, ωστόσο, να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην Αρχή για το πώς θα εφαρμόσει τους όρους της.

Η Γερμανική Αρχή παρατηρεί τη δράση του Facebook εδώ και τρία χρόνια (δράση “Verwaltungsverfahren“). O A. Mundt έχει δηλώσει ήδη στο παρελθόν δύο φορές ότι υπάρχουν ενδείξεις κατάχρησης δεδομένων από το Facebook, οπότε η απόφαση ήταν, λίγο-πολύ, αναμενόμενη. Από τη πλευρά του το Facebook ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά κατά αυτής της απόφασης.