Ο ιδρυτής και CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, στην κατάθεσή του στο αμερικάνικο Κογκρέσο, έθεσε ως προτεραιότητα για την εταιρεία του την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook.

Ο Zuckerberg εξετάστηκε για ώρες από τους γερουσιαστές για το σκάνδαλο υποκλοπής δεδομένων, όπου ένας πρώην developer είχε υποκλέψει τα δεδομένα σχεδόν 87 εκατ. χρηστών του Facebook για να τα πουλήσει κατόπιν στη βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica.Αυτά τα δεδομένα φέρεται να αξιοποιήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία του σημερινού αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Σε ερώτηση του προέδρου τις δικαστικής επιτροπής του Κογκρέσου, Chuck Grassley, για το ποια προσωπικά δεδομένα και σε τι εύρος χρησιμοποιήθηκαν από την Cambridge Analytica, ο Ζuckerberg απέφυγε να πάρει θέση, υποσχόμενος, ωστόσο, ότι θα δώσει τις απαντήσεις.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η πλατφόρμα της εταιρείας του έχει κάνει «πολύ λίγα πράγματα» ώστε να περιορίσει τη χρήση της ως μέσο για πλαστές ειδήσεις, τη διάδοση ιδεών μίσους και την αξιοποίησή της για την επιρροή στις εκλογές και στις ιδιωτικές ζωές των χρηστών της. Παράλληλα, αναγνώρισε την προσωπική του ευθύνη: «Δημιούργησα και διευθύνω το Facebook και είμαι υπεύθυνος γι’ αυτό, για ότι έχει συμβεί. Ήταν λάθος και λυπάμαι γι’ αυτό» δήλωσε στους γερουσιαστές, υποσχόμενος βελτιώσεις και σημαντικές αλλαγές στην υπηρεσία. Το Facebook θα αναλάβει ένα «πιο ενεργό ρόλο» και θα φροντίσει ώστε να μην καταστρατηγηθούν ξανά τα εργαλεία δικτύωσης που παρέχει. «Δεσμεύομαι σε αυτό» δήλωσε ο ιδρυτής της δημοφιλέστερης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφερόμενος στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ο Zuckerberg υποσχέθηκε ότι θα ελεχθούν διεξοδικά όλα τα δεκάδες χιλιάδες apps που έχουν αναπτυχθεί για το Facebook για πιθανή κατάχρησή τους, καθώς από ένα τέτοιο app προήλθε η υποκλοπή δεδομένων. Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στην ακρόαση του Zuckerberg ήταν η εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας με σκοπό τον επηρεασμό της αμερικανικής προεκλογικής διαδικασίας. Ο Zuckerberg θεωρεί ως μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του σε αυτή την υπόθεση, το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει αυτήν την εκστρατεία, για την οποία χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα της εταιρείας του. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι έκτοτε αποτελεί προτεραιότητα για την ομάδα του η προστασία της «ακεραιότητας» των εκλογών από αντίστοιχες δράσεις.