Η Συμμετοχές 5G ΑΕ, η εταιρία που συστάθηκε πέρυσι με στόχο να βάλει -μέσω του Επενδυτικού Ταμείου Phaistos, το οποίο διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα- γερά θεμέλια για την ουσιαστική ανάπτυξη του οικοσυστήματος γύρω από το 5G στην Ελλάδα αποδεικνύει, όσο περνάει ο καιρός, πως δεν πρόκειται να μείνει μόνο μια καινοτομική ιδέα. Με τις διαδοχικές και πυκνές στο χρόνο κινήσεις της δείχνει όλο και περισσότερο πως ο ρόλος που σκοπεύει να παίξει στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και γενικότερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, θα είναι καταλυτικός.

Έχοντας συνάψει, μέσα σε λίγους μονάχα μήνες, έξι συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικούς εκπροσώπους της αγοράς, της εκπαίδευσης και της έρευνας, «κτίζει» μεθοδικά συνέργειες και συμμαχίες με επιλεγμένα «δομικά στοιχεία» του οικοσυστήματος, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις νεοφυείς ή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων θα στηρίξει την ανάπτυξη, ώστε με τη σειρά τους να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες βασισμένες στο 5G και χρήσιμες στην ψηφιακή καθημερινότητά μας.

Υλοποιώντας με γοργό ρυθμό το «καταπληκτικό μοντέλο» (κατά την επίτροπο Βερστάγκερ) της υποστήριξης όλων αυτών των επιχειρήσεων από τους πόρους της πώλησης φάσματος, αλλά και τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων (υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, χάρη στο σαφές και διαφανές πλαίσιο της εμπλοκής τους), η Συμμετοχές 5G ετοιμάζεται να τους προσφέρει σημαντική βοήθεια σε έρευνα και ανάπτυξη, ιδιαίτερα ελκυστική «μαθητεία» σε διαθέσιμες θερμοκοιτίδες, πόρους και υποδομές, δίκτυο από μέντορες και υποστηρικτές των προσπαθειών τους, αλλά και ικανό «απόθεμα» επιχειρήσεων, πρόθυμων να πειραματιστούν μαζί τους σε πρωτοπόρες εφαρμογές.

Το netweek μίλησε με όλους τους (μέχρι στιγμής) εταίρους της Συμμετοχές 5G, αλλά και τον αρμόδιο ΓΓ εκ μέρους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητώντας τους να σχολιάσουν τη σημασία αυτών των συνεργειών, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Η πρωτοπορία και τα οφέλη
Εκφράζοντας τη βούληση της Πολιτείας για ταχεία ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στον χώρο του 5G, που αποτελεί σήμερα την «αιχμή του δόρατος» και θα αναβαθμίσει συνολικά τη θέση της χώρας, ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο netweek σχετικά με το Phaistos:
«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη δημοπρασία για το 5G με μεγάλη επιτυχία κι ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το έκανε. Ακόμη, η Ελλάδα τοποθετείται από το Παρατηρητήριο για το 5G σταθερά στην πρώτη τριάδα των χωρών, ως προς το ποσοστό των συχνοτήτων που έχουν δημοπρατηθεί για το 5G. Η δημιουργία του Phaistos, με τη χορήγηση ποσοστού από τα συνολικά έσοδα της δημοπρασίας, είναι μια κίνηση που έχει δημιουργήσει πολύ θετική εντύπωση διεθνώς και ιδιαιτέρως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για εξαιρετικά καινοτόμο Οργανισμό, ο οποίος θα μοχλεύσει κεφάλαια, θα ενισχύσει εταιρείες και ιδέες, με αποτέλεσμα να συμβάλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G, που μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη στην Ελλάδα. Έρευνα της ΕΥ για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G έδειξε ότι μπορεί να φέρει στη χώρα έως 12 δις ευρώ και να δημιουργήσει έως 69.000 θέσεις εργασίας».
Ανάλογος ήταν ο τόνος και το περιεχόμενο στις δηλώσεις των εταίρων της Συμμετοχές 5G, δηλαδή επιχειρήσεων και φορέων που έχουν ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας μαζί της.

O Jorge Sanchez, CSFO του Corallia και Διευθυντής του ESA BIC Greece, με το οποίο θα υλοποιηθούν σημαντικές συνέργειες, τόνισε την «ανάγκη συντονισμού της τετραπλής έλικας, την οποία απαρτίζουν η πολιτεία, τα πανεπιστήμια, η βιομηχανία και οι ίδιοι οι πολίτες ώστε να πετύχει η χώρα τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε έναν τομέα όπως το 5G. Για να μπορούμε ως χώρα να μην καταναλώνουμε μόνο τεχνολογία, αλλά και να την αναπτύσσουμε, χρειαζόμαστε συνεργασίες και ένα πλήρως ανεπτυγμένο οικοσύστημα». Πρόσθεσε δε, ότι «το Corallia και η Phaistos αλληλοσυμπληρώνουμε με αυτή τη συνεργασία τον υποστηρικτικό μας ιστό, ο οποίος περιλαμβάνει θερμοκοιτίδες, επιταχυντές, συνεργατικούς σχηματισμούς και χρηματοδότηση, με στόχο οι ιδέες να μετατρέπονται σε βιώσιμες startups και παγκόσμιες scaleups».

Η Σίλεια Καντάρου, Business Development Manager της Vantage Towers, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι «μέσω της συνεργασίας μας με την Συμμετοχές 5G, θα προσφέρουμε πρόσβαση στις πανελλαδικής εμβέλειας υποδομές μας σε καινοτόμες εταιρείες οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Phaistos, προκειμένου αυτές να αναπτύξουν και να πιστοποιήσουν τις 5G λύσεις και υπηρεσίες τους, με γρήγορο και απρόσκοπτο τρόπο. Με τη συμμετοχή μας σ’ αυτή την πρωτοβουλία θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία των κρίσιμων παθητικών υποδομών στην ανάπτυξη του ελληνικού 5G οικοσυστήματος, ενώ παράλληλα στοχεύουμε στη βελτιστοποίηση και ετοιμότητα των μελλοντικών 5G υποδομών. Στόχος της Vantage Towers είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος καινοτομίας, που θα βοηθήσει στην προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, στην υιοθέτηση “πράσινων” πρακτικών και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Απεριόριστες οι δυνατότητες
Τις απεριόριστες δυνατότητες της εποχής του 5G, ανέδειξε ο Executive Director Ανάπτυξης Δικτύου & Λειτουργιών του Ομίλου ΟΤΕ, Γιώργος Τσώνης, τονίζοντας πως «απαραίτητες προϋποθέσεις για να δούμε στην καθημερινότητά μας όλα όσα υπόσχεται, είναι η πλήρης ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς και η δημιουργία εφαρμογών και λύσεων που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές τους, για να κάνουν την καθημερινότητά μας και την εργασία μας ευκολότερες, γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες. Όσον αφορά στα δίκτυα, η COSMOTE, η εταιρεία που έφερε πρώτη στην Ελλάδα το 5G, επενδύει σημαντικά και προχωράει ταχύτατα στην ανάπτυξη του νέου δικτύου.

Ήδη, πάνω από το 50% του πληθυσμού πανελλαδικά έχει πρόσβαση στο 5G της COSMOTE. Όσον αφορά στις εφαρμογές, τις υπηρεσίες και τις λύσεις, οι πρωτοβουλίες της Συμμετοχές 5G μπορούν να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους. Η συμφωνία συνεργασίας μας με τη Συμμετοχές 5G, για την προώθηση της χρήσης του 5G μέσα από καινοτόμες εφαρμογές και πρωτοποριακό εξοπλισμό, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης βιώσιμων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών νέας γενιάς, φέρνοντας το μέλλον πιο κοντά».

Για τη Nokia, η συνεργασία με την Συμμετοχές 5G αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός οικοσυστήματος γύρω από το 5G, με απώτερο στόχο την υλοποίηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στη χώρα μας, μας δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κορωναίος, CEO της Nokia Hellas. Για να προσθέσει ότι «στη Nokia είμαστε υπερήφανοι για την παρουσία μας στην Ελλάδα με ένα από τα Κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρίας μας παγκοσμίως, στο οποίο εδώ και χρόνια παράγεται γνώση, η οποία μετουσιώνεται σε τεχνολογία, άμεσα εφαρμόσιμη στα 5G δίκτυα. Μέσω αυτής της συνεργασίας, θα μπορέσουμε -με την εμπειρία και τις δυνατότητες που μας δίνει η υποδομή μας στην Ελλάδα- να συνεισφέρουμε στις προσπάθειες της Συμμετοχές 5G για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας».

Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα
Στη σημαντική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών στις τηλεπικοινωνίες και ειδικά στο 5G, εστίασε ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, δηλώνοντας στο netweek πως «αυτή ξεκινά από προπτυχιακά μαθήματα και φθάνει ως μεταπτυχιακά και διδακτορικά, με συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Δυο τμήματά μας παρέχουν εκπαίδευση σε θέματα δικτύων κινητής τηλεφωνίας και ειδικά σε θέματα 5G – υπάρχουν εργαστήρια, υπάρχει δραστηριότητα, την οποία είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ως τεχνογνωσία, στην αγορά της χώρας. Πρόσφατα, το πανεπιστήμιο Πατρών ανέλαβε ένα από τα Κέντρα Ικανοτήτων τα οποία εγκρίθηκαν – το μοναδικό στη χώρα που έχει θέματα γύρω από το 5G. Η Συμμετοχές 5G επέλεξε -κι αυτό μας τιμά ιδιαίτερα- το Πανεπιστήμιο Πατρών μεταξύ των εταίρων της και υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας, ώστε εταιρίες οι οποίες θα ενδιαφερθούν για χρηματοδότηση από το Ταμείο, να μπορούν να πιστοποιούν τα προϊόντα τους και να συνεργάζονται με τα δικά μας εργαστήρια, γύρω από τη δραστηριότητα του 5G. Η προοπτική είναι να εκπαιδεύσουμε καλούς μηχανικούς και να έρθουμε σε στενή σχέση με την αγορά, ώστε να δουλέψουμε για το κοινό καλό. Θα φανούμε αντάξιοι της επιλογής που έκανε το Phaistos».

Τέλος, ο Δρ. Χαρίλαος Κουμαράς, Επιστημονικός Υπεύθυνος της συνεργασίας και εντεταλμένος ερευνητής για το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», δήλωσε από την πλευρά του πως «το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ημών και της Συμμετοχές 5G θα ενισχύσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα τoυ ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, δίνοντας σε νέες εταιρίες υψηλής προστιθέμενης αξίας πρόσβαση στις πειραματικές πλατφόρμες 5G που προσφέρει ο «Δημόκριτος». Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των μεταφορών & της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφέλειας θα μπορέσουν να μετασχηματίσουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες τους ή/και να αναπτύξουν νέα καινοτόμα προϊόντα, αξιοποιώντας τα τεχνολογικά οφέλη των δικτύων 5ης γενιάς, εισάγοντας έγκαιρα τις επιχειρήσεις αυτές στην εποχή της 4η βιομηχανικής επανάστασης».

Περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες
Αξίζει να σημειωθεί πως η Συμμετοχές 5G ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου πως -στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας και έπειτα από σχετική αξιολόγηση- έχει πλέον συμπεριληφθεί στους πιθανούς συνεπενδυτές σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Ο φορέας ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, «προικίστηκε» με προϋπολογισμό 10 Β€, συνδυάζει την έρευνα στις αναδυόμενες τεχνολογίες με πρόγραμμα επιτάχυνσης και έχει ως στόχο του την αναβάθμιση καινοτόμων νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσφέροντάς τους χρηματοδότηση ως και 15 Μ€.

Το Ταμείο του ΕΣΚ παρέχει πρόσβαση σε επενδυτές -προφανώς, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις- σε έναν κατάλογο με περισσότερες από 130 εταιρίες οι οποίες έχουν αξιολογηθεί και έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν, κεφαλαιακή ενίσχυση από αυτό. Ο συγκεκριμένος κατάλογος περιλαμβάνει μικρές, μεσαίες και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, με δραστηριότητα σε ευρύ φάσμα τομέων όπως η μεταποίηση, ο αγροδιατροφικός τομέας, η ψηφιακή τεχνολογία, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες Υγείας, η αεροναυπηγική και το διάστημα – τομείς στους οποίους εστιάζει με ιδιαίτερη έμφαση για επενδυτική δραστηριότητα και η Συμμετοχές 5G με το Επενδυτικό Ταμείο Phaistos. NW